16. Uluslararası Gastronomi Festivali TÜYAP’ta başladı! Son gün 25 Şubat Pazar!

Haber: Hatice Ünal Bilen

Fotoğraflar: Hakkı Günerkan

 Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından bu yıl 16.sı organize edilen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, TÜYAP’ta başladı. 3 yıl önce Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından “Kıtalar Arası (Continental)” unvanı alan festival, 25 Şubat Pazar günü sona erecek.

Dünya Aşçılar Birliği (WACS) işbirliği ile gerçekleşen Uluslararası Gastronomi Festivali’nin 16. sı 22 Şubat Perşembe günü Beylikdüzü’nde TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde açılışını yaptı. Öztiryakiler’in mutfak sponsoru olduğu 16. Uluslararası gastronomi festivalinde bu yıl 23 ülke, 282’si yabancı olmak üzere toplamda 1414 yarışmacı kıyasıya yarışıyor.

Geçmişte yapılan başarılı organizasyonlarla 3 yıl önce Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından “Kıtalar Arası (Continental)” unvanı alan Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, Türkiye’nin öğrenci ve genç şeflerine uluslararası düzeyde yarışma imkânı sağlıyor. Hem yarışan hem de Türkiye’yi gezebilme imkânı bulan dünyanın usta şefleri, birbirinden renkli organizasyonlarla ağırlanırken turizm açısından da ülkemize büyük değerler kazandıran festival, Türkiye ve dünya gastronomi kültürüne yeni şefler kazandırmayı amaçlıyor.  

Türk ve dünya şefleri dört gün boyunca 76 kategoride yarışıyor

Türk mutfağının dünyada daha çok tanınması için köprü görevi üstlenen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nde dört gün boyunca 76 kategoride yarışacak olan Türk ve dünya şefleri, madalya alabilmek için kıyasıya mücadele edecekler.

Yalçın Manav: “Dünya lezzetlerini İstanbul’a taşımayı hedefliyoruz”

Türk mutfağının dünya mutfağı ile entegrasyonunda büyük adımlar atılmasını sağlayan festival, dünya lezzetlerini İstanbul’a taşımayı hedeflediğini belirten Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Başkanı Yalçın Manav, “Türkiye gastronomi turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Federasyonumuz, Türkiye’de eğitim noktasında yeni açılan okullar ve benzeri sertifikasyon programlarıyla aşçılarımızı ve şefleri dünya standartlarında yetişmeleri için üniversitelerle yapmış olduğu işbirliği sayesinde sektördeki önemli bir eksiği tamamlamaktadır. Dünyaya açılma noktasında büyüyen ve Türkiye’de yer alan ulusal ve uluslararası gastronomi markaları açısından büyük bir tanıtım noktası oluşturan Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, festival alanı içinde özel açılarla markalara kendilerini tanıtma ve bilinirliklerini artırma imkânı sunuyoruz.” diye konuştu.

“Daha çok destek bekliyoruz”

Organizasyon için daha fazla destek beklediklerini ifade eden Manav, “Burada TUSİD var, üretici firmaların derneği. O derneğin mensupları bizi desteklemediği zaman biz hep stres içine gireceğiz ve stres içindeyiz. Daha çok destek bekliyoruz.” diye ekledi.

Turgut Ay: “Bu yıl 23 ülke var ama yarışmacı sayımızı ikiye katladık”

Bu yılki yarışmalarda ülkelerdeki yarışma sayısının arttığını, ülke sayısının düştüğünü anlatan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Başkan Yardımcısı Şef Turgut Ay şunları söyledi: “Bu yıl Uluslararası Gastronomi Festivali’nin 16.sını düzenliyoruz. Yarışmaya katılan 23 tane ülkemiz var. 282 yabancı yabancı yarışmacı, toplamda 1414 yarışmacımız var. Geçtiğimiz yıl 1200 yarışmacımız vardı, bu yıl artmış olarak görüyoruz. Ülkelerdeki yarışma sayısı arttı, ülke sayısı düştü. Geçen yıl 30 ülke vardı, bu yıl 23 ülke var ama yarışmacı sayısı ikiye katladı, daha fazla yarışmacı var. Bu yabancı yarışmaların çokluğu anlamında önemli tabii. 25 Şubat Pazar festivalin son günü, o gün ekip yarışmalarını yapacağız.”

Tahsin Öztiryaki: “Festivalin 16 yıldır mutfak sponsoruyuz”

Öztiryakiler’in mutfak sponsoru olduğu 16. Uluslararası Gastronomi Festivali’nde bir araya geldiğimiz Öztiryakiler Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki ise, “16 yıldır bu organizasyonda beraberiz. Öztiryakiler olarak şu anda hem burada hem de Kuşadası’ndayız. Kuşadası’nda 20’ye yakın mutfağımız şu anda oradaki aşçılarla buluştu, Ege’de de bir yarışmamız var. Bizim firma olarak aşçıların eğitimine katkı sağlayacak, genç arkadaşları yetiştirecek her organizasyonun içinde olmaya çalışıyoruz. Şuna inanıyoruz, genç aşçılarımız bir gün dünyanın her yerinde olacaklar ve dünyanın her yerinde Türk ürünlerini kullanacaklar. Bu sayede özgüvenleri gelişiyor, yarışma kültürünü ediniyorlar. Dolayısıyla gittikleri ülkelerdeki başarılarından Türk ürünlerini kullanarak ülkemizin ihracatına da katkı koyacaklar. Bu organizasyon sadece bir yarışma olarak görülmesin, gelecekte Türkiye’nin ekonomisine katkı verecek bir çalışma. Bu anlamda biz bu işlerin doğru olduğuna ve de herkesin destek vermesi gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir