Aydın: “Durum kendi akışına bırakılmayacak kadar önemli”

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği ( ATİD) Başkanı Seçim Aydın, turizmde son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, “İçinde bulunduğumuz durum kendi akışına bırakılmayacak, kabullenilmeyecek kadar önemli çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir” dedi.

“1 milyar kişin asgari 1000 dolarlık bir harcama ile oluşturduğu, tüm sektörlerle mal ve hizmet ilişkisi içerisinde bulunan turizmde ülkelerdeki yerel olaylar nedeniyle global anlamda talep azalmaları yaşanmaktadır.

Talep üzerinde miktar ve dağılım olarak etkili olan kuruluşlar, gelecek döneme yönelik pazarlama dönemlerinde bunu kullanmaktadırlar.

Turist kabul eden ülkeler bazında endişelere neden olmaktadır. Uluslararası turizmde talebi yönlendiren büyük kuruluşların temel amaçları ‘Turizm arzusunun sürekli tutulması ve bu endüstrinin çalışanları ile birlikte sürekliliğinin sağlanması’dır.

O halde durum kendi akışına bırakılmayacak, kabullenilmeyecek kadar önemli çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir. Durumun tespiti kadar bu durumda daha önce neler yapılmıştır; günün şartları neleri gerektirmektedir noktasına gelinmiştir.

BAKANLIK, DERNEK VE MEDYAYA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Ülkenin tümünde süregelen durum, halen burada olanları etkilememekte, gelecek tatil döneminde de normal şartlara avdet edecek bir gelişim beklenmektedir.

Global piyasada ülkesel ve evrensel koşullar nedeniyle %20’ye kadar olan talep değişimleri de telafisi mümkün olarak kabul edilmektedir.

Olayların gelişimi karşısında ülkelerin alışılagelmiş bir şekilde seyahat uyarıları yayınlamaları ve bugün turizm medyasında izlediğimiz gibi piyasa belirleyiciler tarafından fiyata yönelik pazarlık sınırlarının aşağıya çekilmesi tekrarlanan uygulamalardır.

Yaşananlar piyasanın içinde olanların işletmelerin, meslek kuruluşlarının ve Bakanlığın hazırlıklı olması durumlar arasındadır. Kurum ve kuruluşların bildiriler ve başkalarından beklentiler yerine kendi iç dinamiklerini devreye sokabilmeleri halinde yatırımların, istihdamın ve sektör verimliliğinin uzun vadeli olarak olumsuz etkilenmesi de beklenmemelidir.

Bu durumda düşünülmesi gereken alternatifler ise şunlar olabilir; Olayların yerelliği ve gelecek dönemde Yunanistan’la ilgili gelişmelerle bağlantılı olarak ilginin Ege ve Akdeniz kıyılarına çekilmesi, Kentsel turizmde, kültürel turlarda ve diğer alternatiflerdeki hareketliliğin etkilenmediği bir ortamın varlığının ortaya konması, Seyahat bildirilerinin izlenmeli, alternatif duyurular Dışişleri Bakanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları vasıtasıyla yapılmalıdır.

Medyanın da turizmin devamını sağlayacak dinamiklerin içinde olması gerekir. BM Turizmde Etik İlkeler Bildirgesi turizmde talebin sürekliliği ve ülkelerin turizm ekonomilerinin varlığını devam ettirebilmesi ana fikri üzerine kurulmuştur. Özellikle seyahat uyarıları ve basının rolü ile ilgili maddeleri bu dönemlerde resmi diplomasi ve kamu diplomasisi organları tarafından çok iyi kullanılmalıdır. PR ve tanıtım yapan kuruluşların ilave kampanya talepleri amaca yönelik olarak planlanıp devreye sokulmalıdır. Turizm yatırımlarının verimlikleri özellikle Anadolu’da diğer ekonomik gelişmelerle de ilgili olduğu için yatırım ve istihdam hedefleri değiştirilmemelidir.

BM TURİZMDE GLOBAL ETİK İLKELER

6’NCI BÖLÜMDEKİ İLGİLİ MADDELER

5. Hükümetler, vatandaşlarını dünyanın değişik bölgelerinde meydana gelen olaylar hakkında

bilgilendirmek, uyarmak hakkına / görevine sahiptir. Ancak bu bilgilendirme önyargı ve

abartmadan uzak olmalı, destinasyon ülkelerine ya da kendi tur operatörlerine zarar verecek

nitelik taşımamalıdır. Seyahat danışmanları ilgili ülkenin yetkilileriyle görüşerek, (varsa)

tehlikenin gerçek boyutları hakkında uyarılarda bulunmalı veya normal şartlara dönüldüğü

açıklanmalıdır.

6. Basın, özellikle de turizm basını, dünyadaki turizm hareketlerini değiştirecek olaylar

hakkında doğru ve dengeli bilgi vermelidir. Sürekli gelişen iletişim teknolojisi ve elektronik

ticaret de, bu doğruluk ve güvenilirlik ilkesine sadık olmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir