2017 biterken yatırım dünyasında neler oldu, bu ayın yatırım fırsatında ne var, Tezer Öner yazdı!

Nihayet bir yılın daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Turizm yatırımları olarak pek hoş bir sene geçirdik diyemeyeceğiz ancak her zaman olduğu gibi önümüze ümitle ve daha çok çalışma gayreti ile bakıyoruz.

Turizm sektörü içinde bulunduğumuz yılın tüm karmaşa ve negatif etkilerine rağmen ayakta kalabilmek ve lider sektör pozisyonunu korumak adına ciddi hamleler yapmaya devam etti. Bu hamleler bize gelecek için umut vaadediyor. Yapı ruhsatı verilen turistik amaçlı bina sayısı 2015 yılında 822 iken, bu tarihten itibaren ruhsat verilen bina sayısında senelik bazda artışlar kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yapı ruhsatı verilen otel ve benzeri bina sayısı bu yılın ocak-eylül döneminde 1132’ye yükselirken, 2015 yılına göre artış oranı yaklaşık yüzde 43 oldu. Eylül sonu itibarıyla ruhsat verilen binaların 1001 tanesi özel sektör yatırımlarından oluşurken, devlet yatırımları 126, yapı kooperatifi yatırımları 5 olarak kaydedildi.

Bu aşamada rakamları değerlendirdiğimizde, sektör genel anlamda gayrimenkul fiyatlarındaki gerilemenin etkilerini kullanarak büyümek için hamle yapmış görünüyor. Gayrimenkul sektörü, özellikle arazi istihdamları ve fiyat gerilemeleri sayesinde elinde nakit veya kaynak bulunan yatırımcı için bulunmaz fırsatlar da sundu. Bu fırsatları önümüzdeki yılların toparlanma periyodunu inşaat sürecinde değerlendirip bu durgun dönemi lehine çevirmeyi bilen turizmci için gerçekten doğru planlama ve uygulama ile karlılık sağladı.

Diğer yandan başka sektörlerdeki durgunluk restoran ve yeme-içme zevkimize çok zarar vermedi gibi görünmekte. Yatırımların hızı azalsa da hali hazırda çalışan işletmeler özellikle büyük kentlerde pek müşteri sıkıntısı çekmedi. Doluluk oranları kalite ve uygun servisi bir arada sunan oturmuş işletmelerde bir miktar düşse de zarar verici boyutlara ulaşmadı.

Her zaman olduğu gibi görünen odur ki kalite, fiyat performansı doğru olan işletmeler bunu doğru bir servis ile sunduğunda halen tercih sebebi olmaya devam ediyor. Bakalım bu yıl beklenen 32 milyon ziyaretçi hedefine ulaşabilecek miyiz? Zaman bize bunu gösterecek ancak biz de bu zamanı doğru kullanmalı ve çok çalışarak eksiklerimizi kapatmalıyız.

Gayrimenkul sektöründeki gerileme bize uygun fırsatlar sunmaya devam ediyor. Bu arada yapılan yüzlerce konut ve yerleşim projesi de yeni restoran, kafe ve bar yatırımı demek. Bu aşamada sektördeki hali hazırda lider konumda bulunan oyunculara ciddi fırsatlar doğmakta. Kira anlaşmaları ve yatırım maliyetleri de artık dövizden Türk Lirasına dönmekte ve yer sahipleri bu konuda çok ısrarcı olmamaktalar. Bu da sektöre yeni girmek isteyen veya işlerini büyütmek isteyenler için önemli bir argüman olarak görünüyor.

Yatırım Fırsatları köşemizde yeni gelişmeler ve yatırımcıya kullandırılacak avantajları da bulabileceksiniz.

Bu sene devletimiz de önemli desteklerde bulundu ve bu desteklerin de artarak süreceğini düşünüyoruz. Şu anda uygulanan destekler;

  • Emlak Vergisi Muafiyeti ( İşletme ruhsat aldığı günden itibaren 5 yıl emlak vergisinden muaftır. )
  • Bina İnşaat harcı istisnası
  • Döviz kazandırıcı hizmetlerdeki vergi, resim ve harç istisnası
  • Tütün ve alkol düzenleme kurulunun uyguladığı istisnalar
  • Bakanlık belgeli deniz turizmine sağlanan kolaylıklar

Bu istisnalar hakkında detaylı bilgi bakanlığın aşağıdaki adresinden alınabilir. http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,11608/turizm-tesvikleri.html

Önümüzdeki yıl bu teşviklerin artarak süreceğine inanıyoruz.

2018 beklentilerimizi ve turizm sektöründeki yatırım fırsatlarımızı Ocak sayısında bulabileceksiniz. Yatırım haberlerinizi ve ilanlarınızı bekliyoruz.

Mutlu bir yıl ve kazançlı yarınlar diliyoruz…

1

5

Yılın Son Fırsatı – Deniz Kıyısında Bir İnci Tanesi

Yılın son yatırım fırsatı;

Binamız Sirkeci Garı ve Marmaray Tünelinin tam çıkışında ve kapanmayacak deniz manzarasına sahip, lokasyon olarak tartışılmaz güzellikte bir konumdadır.

“T2 Turizm yatırım ve onarım belgeli” Fatih Belediyesinde onaylıdır.

5 kat ve yarım çatı katı ve -1 bodrum kat taban alanı 143 metrekare toplam kullanım alanı 870 metrekare. Orijinal otel projesi olan ve inşaat projeleri halen durmakta olan inşaat projelerindeki asıl çizimlere sadık kalınarak ve hiç bir değişiklik yapılmadan kullanılarak bugüne gelmiş bir binadır. Tadilat izni yukarıdaki şekilde bulunduğu için yıkmaya gerek yok.

Şu anda çok özel fiyat avantajına sahip durumda 2 sene önce 20 milyon USD ekspertiz yapılmış. Otel olarak turizm için yapılan değerlemede 2016 yılında 24 milyon USD özel şirket tarafından değerleme yapılmıştır. Bina sahipleri tarafından farklı bir sektörde yatırım için kaynak yaratmak üzere satılığa çıkmış bulunmakta ve teklif almaktadır.

Bu lokasyonda kaçırılmayacak fırsatta bir portföy olduğunu düşünüyor ve sizlerin de ilgisine sunuyoruz…

Agon Properties Katkılarıyla…

3

4

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir