5 yıldızlı otel sayısı 563’e çıktı

 

Turizmdatabank’ın hazırladığı Yatak Arzı Analizi, Nisan 2016 raporuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislerdeki yatak arzı son bir yılda %7 artarak 950 bin dolayına yükseldi.

Türkiye’de Bakanlık’tan belgeli 5 yıldızlı tesis sayısı son bir yılda 530’dan 563’e yükseldi. Bu stok içinde 519 adedi otel, 33 adedi termal, 8 adedi golf tesisini de içeren otel şeklinde ayrılıyor. Son bir yılda 5 yıldızlı otel arzını artıran kentler içinde Antalya yine önde bulurken, İstanbul, Muğla, Ankara ve Aydın’da da tesis sayısı artmaya devam etti.

YATAK ARZI SON BİR YILDA YÜZDE 7 YÜKSELDİ
Turizmdatabank’ın hazırladığı Yatak Arzı Analizi, Nisan 2016 raporuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislerdeki yatak arzı son bir yılda %7 artarak 950 bin dolayına yükseldi. Türkiye’deki konaklama tesislerinde oluşan arz artışının %75’i 5, 4 ve 3 yıldızlı otellerden sağlandı. Nisan 2015-Nisan 2016 döneminde oluşan yatak arzı artışının %32,7’sini 4 yıldızlı oteller oluşturdu. Arz artışında %29,8’lik pay 5 yıldızlı otellere, %11’lik pay da 3 yıldızlı otellere ayrıldı.

Turizm sektöründeki genel sıkıntıyla birlikte konaklama sektörüne yönelik yatırımlarda gerileme sürerken, yavaşlama eğilimine rağmen Anadolu illerindeki yatırımlar devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen Nisan 2016 dönemine ilişkin ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından derlendi. Buna göre, bu yılın ilk dört aylık döneminde ülke genelinde 29 şehirde 66 yeni otel projesi ‘teşvik belgesi’ aldı. Toplamda 1 milyar 17 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 3 bin 532 yeni ek istihdam sağlanacak. Yapılacak yatırımların tamamlanmasıyla yatak kapasitesi 14 bin 581 adet artacak. Bu rakam geçen yılın ilk dört ayında 27 ilde 95 otel, 22 bin 824 yatak ve 1 milyar 303 milyon TL yatırım tutarı olarak gerçekleşmişti. Buna göre otel proje sayısında yüzde 30, yatırım tutarında ise yüzde 22 gerileme meydana geldi.

İSTANBUL VE ANTALYA YİNE ÖNDE
İlk dört ayda yatırımlar yine İstanbul, Antalya ve Aydın’da yoğunlaşırken, diğer illerde de yatırımların devam ettiği gözlendi. Yatak sayısı açısından; 2 bin 747 yatak ile ilk sırada yer alan Antalya’yı 1.988 yatak ile İstanbul ve 1.818 yatak ile Aydın takip etti. Otel sayısı açısından ise Muğla 9 otel ile ilk sırada yer alırken takiben 7’şer otel ile İstanbul ve Antalya listede yer aldı. 4 aylık dönemde Trabzon, Bolu, Bursa, Hatay, Nevşehir, Ordu illerindeki yatırım planlamaları da dikkat çekti. Aylık bazda ise Nisan 2016’da ülke genelinde toplamda 9 ayrı şehirde 13 yeni otel projesi teşvik belgesi, 3 otel ise renovasyon belgesi aldı. Toplamda 374 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 1.186 yeni ek istihdam sağlanacak ve yatak kapasitesi 3 bin 889 adet artacak. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 25 otelde 4 bin 157 yatak ve 242 milyon TL yatırım olarak gerçekleşmişti.

ÜÇ YILDA %70 DÜŞÜŞ
Otel yatırımları konusunda bir değerlendirme yapan Timur Bayındır, turizm yatırımlarındaki gerilemenin artarak sürdüğünü, bu durumun özellikle turizmin direkt etkilediği 54 sektöre ve istihdama da olumsuz yansıdığını söyledi. Yatırımlarda yatak sayısının son üç yılda yüzde 70’in üzerinde düştüğünü vurgulayan Başkan Bayındır “Otel yatırımlarında arz fazlası bulunan Antalya ve İstanbul gibi şehirlerimiz yerine alternatif bölgelerde yatırımları çeşitlendirmemiz gerektiği görüşümüzü koruyoruz. Yavaş da olsa uyarılarımızı yatırımcıların dikkate aldığını gözlemliyoruz. Yılın ilk dört ayında uyarılarımız paralelinde Anadolu’ya yayılan bir turizm yatırım grafiği görüyoruz. 2016 ve 2017 yıllarının turizm açısından taşıdığı riskler dikkate alındığında yeni hükümetimizden sektörümüzün verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik acil teşvikleri bir an önce hayata geçirmesini beklediğimizi bir kez daha belirtiriz” diye konuştu.

 

#Turizmdatabank #YatakArzıAnalizi #5YıldızlıOtelSayısı #HotelRestaurant #Hitech

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir