Ayvansaray Üniversitesi’nin gastronomik eğitimleri GTD’ye emanet! 

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi ile Gastronomi Turizmi Derneği arasında geniş çaplı bir iş birliği protokolü imzalandı.

14 Mart Perşembe günü  İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Balat yerleşkesinde Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, GTD Yönetim Kurulu Üyeleri ve İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Manav’ın hazır bulunduğu toplantıda imzalanan protokolün detayları ve ileriye yönelik iş birliği olanakları paylaşıldı.

Toplantıda özellikle İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Gastronomi Yüksek Lisans öğrencilerinin tez konularının GTD Bilim Kurulu ile ortaklaşa belirlenmesi ve belirlenen konuların  sektörün sorunlarını öne çıkaran çalışmalar olması, GTD ile ortaklaşa Uluslararası Gastronomi Konferansı, seminerler ve sertifika programlarının yapılması kararlaştırıldı.

Haydar Özpınar: “Türk mutfağı kültür ve sanatla ilişki kuramadığı için markalaşamadı” 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haydar Özpınar, konuşmasında köklü bir geçmişe sahip olan Türk mutfağının uzun yıllar kültür ve sanatla ilişki kuramadığı için marka değerine ulaşamadığını söyledi. Özpınar, bu yüzden yeme içmenin estetik, kültür ve sanatla yoğrularak sunulmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayarak, “Gastronomi temelde insanın ve estetiğin yer aldığı yemek bilimi olmasının yanında sanat ve kültürü de kapsamına almaktadır. Günümüzde konuya bu şekilde bakan ülkelerin mutfakları birer marka değeri olmuştur” dedi.

Haydar Özpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi; dinamik ve sürekli değişen koşullara uygun nitelikli iş gücü sağlayacak şekilde yapılandırılacak olup, sektör ve ülke ihtiyaçlarına göre ders müfredatları düzenlenecek ve medyanın doğru bilgilendirmesi sağlanacaktır. Bu alanda yetişmiş profesyonel eğitimcilerden yararlanarak uygulamaya daha fazla ağırlık verilecektir. Öğrencilerimize gastronomi kültürünü sadece içinde bulundukları yöresel kültür ile değil, farklı kültürlerle de aşılamak istiyoruz.

“Mezunlarımız gastronomi kültürünü geliştirip yayacaklar”
Mezunlarımız bilgi birikimleriyle ülkemizin kültür elçisi olarak yeni deneyimler, yenilikler ve değişimler içinde rol alacaklar ve gastronomi kültürünü geliştirmek ve yaymak gibi önemli bir görevi üstleneceklerdir. Öğrencilerimiz anlaşmalı olduğumuz firmalarla iş birliği içerisinde yöresel ve uluslararası gastronomi alanlarında araştırmalar yaparak yerel kültürden küresel kültüre doğru bir gelişim sağlanmasına katkıda bulunacaklardır. Yapılan tez çalışmaları İngilizce olarak yayınlanarak gastronomi kültürümüzün tanıtılmasına destek verilecektir.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir