Balon turizmiyle havalanan Kayseri, gastronomisiyle de yükselecek!

Haber: Hatice Ünal Bilen

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı Radisson Blu Hotel Kayseri’de bugün başladı. İki gün sürecek çalıştay ile şehrin gastronomi turizminde yükselen bir destinasyon olması hedefleniyor.

Ömer Gülsoy: “Kayseri Ticaret Odası olarak desteğe hazırız”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri’nin turizmden hak ettiği payı alması gerektiği konusuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Kapadokya’nın  başkenti konumundaki şehrimiz çok sayıda tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile turizmden daha fazla pay almalıdır. Her medeniyetin katkı sunduğu yemek kültürümüz çok büyük bir zenginliğe sahip. Baktığınızda artık ülkelerle birlikte şehirler de birbiriyle yarış halinde. Turizmde pay  olma noktasında Kayseri Ticaret Odası olarak uyumlu şehir geleneğiyle destek vermeye hazırız. Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan Kayseri Gastronomi Turizm Günleri’ne ışık olacağına inanıyoruz.”

Memduh Büyükkılıç: “Balon turizmini başlattık”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, coşkulu hitabında “Buraya Yeşilhisar’dan, Soğanlı Vadisi’nden havalandık da geldik. Bu sabah balon turizmini başlattık. Bu sayede şehrimize ayrı bir kazanım da sağlamış oluyoruz” diyerek sözlerine başladı.
Kayseri’nin çok çeşitli değerlerinin olduğunu ancak bu potansiyeli gerektiği gibi ön plana çıkaramadıklarını ifade eden Büyükkılıç, “Belki de bu potansiyelimizi ortaya çıkarmaya ihtiyaç duymamışız. Ticaret genlerine işlemiş bir şehiriz. Elbette ticareti de iyi bileceğiz ama şehrimizi daha tanınır bir turizm merkezi haline getirme bilinci ve farkındalığını da sahip olmalı ve herkese anlatmalıyız” dedi.

“Gastronomi Turizmi Kongresi yapacağız”
Çalıştayın, şehrin gastronomi turizmi adına önemli bir yol haritası niteliğinde olduğunu belirten Büyükkılıç, önümüzdeki dönemde  bir kongre yapacaklarının müjdesini verdi. Kayseri turizminin hinterlandındaki şehirler ile birlikte gelişeceğine vurgu yapan Büyükkılıç, “Biz diğer şehirleri kıskanmıyoruz. Ama şunu da çok net iddia ediyoruz, Kayserimiz bu yarışta en önde olacak” dedi.

“Kayseri’yi tiyatro şehri yapacağız”

Kayseri’nin sağlık turizminin de başkenti olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, şehrin yılbaşından itibaren tiyatro şehri olacağını da sözlerine ekleyerek, “Kayseri’yi önümüzdeki yıl tiyatroların merkezi, tiyatro şehri yapacağız. İnşallah yılbaşından itibaren ayda 3-4 tane devlet tiyatrosu izleyeceksiniz” diye konuştu.

Şehmus Günaydın:”Bugün Kayserimiz turizmde önemli birgün yaşıyor”
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, “Bu sabah balondan indik, ayağımızın tozuyla buraya yetiştik. Şehrimiz turizm anlamında çok önemli birgün yaşıyor. Bu sabah balon turizmini başlattık. Turizmi çeşitlendirnek, belirlediğiniz hedeflerin gerçekleşmesi için çok önemli. Şehrimizde turizm pitansiyeli çok yüksek ama bundan yeterince faydalanabiliyor muyuz, ne yazık ki buna şu an evet diyemiyoruz. Ancak çalışmalarımızdan da olumlu sonuçlar alacağımıza inancımız sonsuz” dedi.
Kayseri’nin gastronomi turizmi potansiyelini ortaya koymasında çalıştayın  önemli bir adım olacağını söyleyen Günaydın, “Bu potansiyelimiz ile Turizmden daha fazla pay almak için çok çalışmalıyız. Biz bu manada üniversite ve şehrimizin iş birliği içinde çok daha büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyoruz. Rektörlerimiz bu noktada çok önemli. Yeni bir yerleşim alanı oluşturmak istiyoruz. Kapuzbaşı’nın tanıtımı konusunda yeterince tanıtım yapmadığımızı düşünüyoruz, önümüzdeki dönemde bunu tamamlayacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kurtuluş Karamustafa:”Gastronomiyi ticari bir ürün olarak ele almalıyız”
Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise, sunumunda gastronominin yemek yemekten ibaret olmayıp, ticari bir ürün olarak ele alınmasının önemine dikkat çeken konuşmasında, “Kayseri yedisi bir arada  ürün portföyüne sahip bir şehir. Kış turizmi, sağlık turizmi, tabiat turizmi, kültür turizmi, gastronomi turizmi ve balon turizmi var. Bunların içinde gastronomi bir yeme içme bilimi ve sanatı olarak öne çıkıyor. Bu yüzden üniversitelerimizde ön lisans, yüksek lisans ve doktora olarak okutuluyor. İnşallah doçentlik de gelecek. Çünkü doktora yapılabilecek derin bir alan” dedi.
Gastronomi turizmi ve trendler konusuna da değinen Karamustafa, şöyle devam etti:”” Modern kitle turizminin gelişimi deniz kum güneş olmak üzere 2. Dünya Savasi’ndan  sonra başlıyor. Ama bu artık sıradan, banel bir turizm çesitlemesi haline geldi. Turizmden 3S dediğimiz deniz kum güneş, 3e dediğimiz eğitim, eğlence, macera hatta 4L dediğimiz manzara, eğlence, öğrenme ve sınırları aşma ile evrilmeye başladı. Gastronomi de bu bahsettiğim öğrenmenin içinde. Bunu yapabilirsek turizmde başarılı olacağız.”

“Yöresel mutfak kültürünün yazılı hale getirilmesi önemli”
Kayseri’nin gastronomi turizminde markalaşması için bir yol haritası da çizen Karamustafa, şunları söyledi:” Gastronomi turizminde yöresel mutfak kültürünü tanımak önemli. Ünlü marka restoranlarımızı oluşturacağız. Farklı jenerasyonlar var, onlara da hitap edebilmeliyiz. Standart reçeteler oluşturmalı, nesilden nesile aktarilabilmeli. Geleneksel sunum tarzlarına ve geleneksel yemeklere daha fazla yer vermeliyiz. Fakat ürünlerimizi dışarıda satacak platformlar olusturmalıyız. Yöresel mutfak kültürünün yazılı hale getirilmesi de çok önemli.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir