Baristalık ateşini bu yarışma fitilleyecek!

Bu yıla iki yeni projeyle girmeye hazırlanan Dream Sales Machine, 23 Mart 2019 tarihinde UNIQ İstanbul Glass Room’da düzenleyeceği Barista Clash için gün sayıyor.

Baristanın sektördeki önemini vurgulayarak bireysel yeteneklerin sergilenmesini, baristaların ihtiyaçları ve isteklerine odaklanarak kahve sektörüne değer katmayı, kahveye ve baristalık mesleğine olan tutku ve heyecanı yaymayı hedefleyen etkinliğin detaylarını dsm group Kurucusu ve Başkanı Alper Sesli ile konuştuk.

Dream Sales Machine’in Barista Clash etkinliği hakkında bilgi verir misiniz? 

Barista Clash etkinliğimizi 23 Mart 2019 tarihinde UNIQ İstanbul Glass Room’da düzenleyeceğiz. Barista Clash’ta amatör ve profesyonel baristalar 5 kategoride yarışacak ve hünerlerini sergileyecekler. Şubat ayında yapılacak ön eleme sonucunda 32 Barista Clash yarışmacısı belirlenecek ve yarışma günü 5 farklı kategoride karşı karşıya gelecekler. Baristaların yarışmaya katılmak için dsmbilet.com adresinden başvuru yapmaları gerekiyor. Barista Clash yarışmasının şampiyonu, La Marzocco Linea Mini ev tipi espresso makinesi ve 10.000 TL, ikinci olan barista ise 2.500 TL nakit para ödülünün sahibi olacak. Nitelikli kahve deneyimi, müzik ve çeşitli etkinliklerin yer alacağı Barista Clash yarışmasını izlemek isteyenler ise biletlerini dsmbilet.com‘dan alabilirler.

Bu farklı etkinliği hangi amaçla düzenliyorsunuz? Hedefiniz nedir?

Nitelikli kahve ile tüketici arasında önemli role sahip olan baristaların yeteneklerini sergileyebilmelerine imkan sağlayan keyifli bir yarışma platformu olan Barista Clash, kahve tutkusu ile yola çıkmış baristaları, baristalığı yaşam şekli haline getirenleri, barista adaylarını, kahve sektöründe çalışanları, bu sektörde kariyer yapmayı hedefleyen kişileri ve kahve hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyen kahveseverleri aynı çatı altında topluyor.

Barista Clash, baristanın sektördeki önemini vurgulayarak bireysel yeteneklerin sergilenmesini, baristaların ihtiyaçları ve isteklerine odaklanarak kahve sektörüne değer katmayı, kahveye ve baristalık mesleğine olan tutku ve heyecanı yaymayı hedefliyor.

Türkiye’de yeni nesil kahve lezzetleri yaygınlık kazanırken, baristaların beceri, yetenek düzeyi hakkında neler söylemek istersiniz? 

Aslında 3. dalganın Türkiye’de kahve endüstrisinde oluşturduğu dalga ile doğru orantılı olarak çok ciddi bir mahalle kahveciliği ve barista kültürü gelişti, nitelikli kahve içme talebindeki yükseliş görüldü. Sektörel büyüme hızı ve istihdam rakamları da hızla yükseldi. 2017 yılında İngiltere’nin ardından Türkiye ve ardından Rusya pazarları Avrupa pazarının en hızla büyüyen üç ülkesi idi.

Doğal olarak tüketim rakamlarının kişi başı yükseldiği bir endüstride en önemli unsurlardan biri gerek stilleri gerek kahve bilgileri ve gerek tecrübeleriyle baristalar oldu.

Diğer bir söylem ile yükselen nitelikli kahve arzı ve tüketimi arasındaki en önemli köprüyü baristalar inşa ettiler. Henüz başında olduğunu düşündüğümüz bu büyüme eğrisinde son 5 yıl içindeki yakaladığı popülarite ile barista olmak değerli bir meslek ve değerli bir bireysel ifade biçimi oldu. Avrupa ana karası, Avustralya ve Kuzey Amerika’daki meslektaşlarına göre daha yolun başında gözükebilirler, fakat değiller. Pazarın büyüme eğrisinde daha hızlı kişisel gelişimine önem veren ve geliştiren ciddi bir meslek sınıfı olarak yükseliyorlar. Temel hedefin değerlerini artırarak gelirlerinin de artacağı bir çizgiye taşımak aslında sektörü çok geliştirecektir.

Kısacası, ülkemizin birçok noktasında yükselen bir barista kültürümüz var ve gerçekten iyiler. Örnek vermek gerekirse SCA (Nitelikli Kahveciler Birliği) tarafından düzenlenen şampiyonalarda son 8 yıl içinde hemen hemen her yıl farklı kategorilerde Türkiye şampiyonu olmuş baristalarımız çok iyi dereceler alırken Dünya Şampiyonu da oluyorlar. Bizler değil dünyanın en saygın jürileri bu kararı veriyor. Bu da aslında gelinen düzeyin çok iyi bir özeti.

Türkiye‘de nitelikli kahve endüstrisinin geldiği aşama hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Son 5 yıl içinde Avrupa’da en ciddi kahve dükkanı yatırımı yapılan ilk 3 ülke içindeyiz. AVM’ler ve ana caddeler aslında alacağını aldı ve bol miktarda kahve dükkanı ya da zincirine ev sahipliği yapıyorlar. Fakat önemli değişimler aslında arka sokaklarda yaşanıyor. Nitelikli kahve deneyiminin peşinde koşanlar, bağımsız kahve markalarını heyecanla kovalıyorlar artık. Bu bağlamda önümüzdeki 5 yıl içinde ağırlıklı olarak ülkemizin orta batı ve batısında ciddi bir yatırım dalgasının süreceği çok aşikar. Nitelikli kahve içmek ve sunmak adına  yola çıkanlar için ufak dükkan yatırımcılığı, mahalle tipi kahve dükkanlarını çok arttıracak gibi gözüküyor.

Niteliklik kavurmacı sayısı aynı hızda yükselmemekle birlikte çok ciddi yatırım büyüklükleri gerektirmesine karşın hızlı bir ivme ile gelişiyor. Endüstrinin bağımsız kahve dükkanları alanında ülke genelinde zincir tarafındaki 4000 dükkana karşılık, şu an 1000’inin üzerine çıkmış sayıları ile kısa bir süre sonra sabah evinizden çıkarken keyifle kahvenizi alacağınız ve hatta sizi görür görmez sevdiğiniz kahveyi hazır edip size sunan baristalarınızla yaşama keyif katmaya devam edeceksiniz. “Önümüzdeki 5 yıl içinde ağırlıklı olarak ülkemizin orta batı ve batısında ciddi bir yatırım dalgasının süreceği çok aşikar. Nitelikli kahve içmek ve sunmak adına yola çıkanlar için ufak dükkan yatırımcılığı, mahalle tipi kahve dükkanlarını çok arttıracak gibi gözüküyor.”

Dream Sales Machine olarak 2019 yılında düzenleyeceğiniz etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?

2019 yılında iki yeni projemizden biri Barista Clash, diğeri  İCS İstanbul Coffee Summit. Global anlamda kahve ve kahve endüstrisinin paydaşlarının katılacağı uluslararası bir iş konferansı. Ayrıca müzik endüstrisinde çok ama çok özel bir projeye çalışıyoruz. Yetiştirebilirsek 2019 yılında lansmanını yapmak istiyoruz. Markalara ve festival ziyaretçilerine farklı deneyim platformları sunan bir etkinlik ajansı olarak, 2018 yılında binlerce kişinin ziyaret ettiği Reformist etkinliğimizde sağlıklı yaşam akımının tüm bileşenlerini bir araya getirmiştik. 2019 yılında çok daha geniş bir perspektifle Reformist‘in ikincisini gerçekleştireceğiz.

İstanbul Coffee Festival, 19–22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek

İstanbul Coffee Festival‘i ise 19–22 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceğiz. İstanbul Coffee Festival dinamik bir etkinlik ve her yıl yenilenerek, uluslararası katılımlarla ve özel etkinliklerle büyüyerek gelişiyor. Ayrıca her festivali belli bir konsept kapsamında gerçekleştirerek kahvenin sınırsız dünyasında yenilikçi açılımlar yapıyoruz. 2019‘da da ziyaretçilerimizi sürpriz etkinlikler ve çok zengin bir program bekliyor. Diğer yandan, Ankara Coffee Festival 2. yılında 25.000 bin ziyaretçi ile başka bir kategoride hızla büyüyor. 2019‘da büyük şehirlerimizden bir tanesinde daha başlıyoruz. İstanbul’a 40-45 bin, Ankara‘ya 30 bin, diğer şehrimize ise ilk yılında 25 bin kişi bekliyoruz. Kısacası bu yıl 100 bin kahvesevere dokunmayı hedefliyoruz.

Bir başka marka etkinliğimiz İstanbul Comics and Art Festival‘i ise 2018 yılında ‘kimlik‘ temasıyla düzenlemiş ve 10.000‘in üzerinde sanatseveri ağırlamıştık. Çizgiye dair her şeye ev sahipliği yaptığımız bu festival, aynı zamanda sokak sanatına ve kültürüne de ev sahipliği yapan tek platform. 2019 yılında sürprizlerle gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir