Çöldeki Hazineler

Yeni Vadi

Taze hava, nefes kesen bir manzara, yeşil vahalar, macera, arkeoloji ve temiz bir çevre Mısır’ın en büyük bölgesi Yeni Vadi’yi anlatan özellikler… Mısır’ın en büyük bölgesi olan Yeni Vadi giderek uluslararası bir turizm merkezine dönüşüyor.

Yeni Vadi, Mısır coğrafyası hakkında çok bilgili olmayanlara tanıdık gelmeyebilir. Mısır’ın yüzde 44’lük ve batı çölünün yüzde 66’lık bir alanını kaplayan bölge, uzun yıllardır El Waha olarak biliniyordu. Bunun sebebi Yeni Vadi’nin Bahariya, Farafra, Dakhla ve El Kharga dahil olmak üzere ünlü Mısır vahalarının çoğunluğunu kaplamasıydı. Ayrıca, Yeni Vadi tipik bir çöl bölgesinde yaşanan önemli bir hayat stilini temsil ediyor.

Turistler ve yerli halk arkeolojik yapılarla dolu bu bölgede şehir gezisi için birçok yer hedefleyebiliyorlar. Arazi özellikleri dağlardan, kum tepelerine ve ovalarına kadar değişiklik gösteren bölge, safari ve macera sevenler için adeta bir cennet.

Bölge temiz havası, güneş ışığı ve durgunluğuyla dinlendirici bir atmosferin garantisini veriyor.  Ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenen tesislerin odalarında televizyon veya klima bulunmuyor. Çimento kullanılmadan inşa edilen evlerin yapımında tamamen doğal malzemeler kullanılıyor ve genellikle otellerde organik yemekler servis ediliyor. Yeni Vadi, El Kharga, Dakhla, Farafra, Baris ve Balat olmak üzere beş bölgeden oluşuyor.

Dakhla Vahası

Dakhla’nın çok uzun bir tarihi ve ziyaret edilecek birçok yeri bulunuyor. Bu alanları ziyaret ederken bazı yerler için 4×4 araç gerekirken, diğer yerler kolaylıkla gezilebiliyor. Günümüzde Dakhla’da tarım ve endüstriyel bölgeleri giderek artan bölgelerin yanı sıra 16 modern köy bulunuyor. Meyve ve diğer ürünlerle yapılan tarım, kurutma ve paketleme bölgenin ana geçim kaynakları arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra çanak çömlekçilik, kilim dokumacılık, sepet örmeciliği, takıcılık ve ahşap işçiliği de diğer geçim kaynakları olarak sıralanıyor. Arkeolojik yapının ve kültürel mirasının zenginliğinin dışında bölgede bulunan soğuk ve sıcak doğal su kaynaklarının birçok hastalığı iyileştirdiği söylenen tedavi edici özellikleri bulunuyor.

Kharga

Mısır’ın batı vahalarının en modern yerlerinden biri olan Kharga’nın ana kasabasının oldukça modern olanakları bulunuyor. Her ne kadar çöl ile çevrilmiş olsa da Mısır’ın diğer yerlerinde hissedilen çöl etkisi burada bulunmuyor. Kharga dikenli palmiye, akasya, iğne cinsi ağaçlar çevrili ve birçok vahşi doğa canlısı da burada yaşıyor.

Yeni Vadi gibi büyük ve zengin bir bölgede, ziyaretçiler farklı seçeneklerle şımartılıyor fakat kısa zaman içerisinde her şeyi yapmak mümkün olmuyor. Farklı bölgeler arasında oldukça uzun mesafeler bulunuyor. Zindelik ve enerji gerektiren bu turlar için önceden hazırlık yapılması gerekiyor. Rahatlamak isteyenlerin doğal su kaynaklarına gitmesi ve bu alanlarda yürüyüş yapmaları yeterli oluyor. Yerel halkın sizi yerel pazarlar arasında gezdirecek kibarlığına da tanık olunabiliyor. Macera sevenler için bölgeyi ziyaret edecek en ideal zamanlar kış, sonbahar ve ilkbahar mevsimleri oluyor. Yaz aylarında sıcaklık 45 dereceye kadar yükselebiliyor.

Yol gezileri

Yeni Vadi’ye yapılan araba yolculukları, 6 Ekim şehrinde çölün baskın olduğu Waha Otoyolu’ndan başlıyor. Sonu gelmeyen çölde üç saatlik araba yolculuğunun ardından bitkiler ve şelaleler açısından önemli bir zenginliğe sahip Bahariye’nin nefes kesen manzarasıyla karşılaşacaksınız. Yola çıkmak için gerekli enerjiyi size palmiye bahçelerinin arasında yenecek bir yemeği verecektir. Bahariye–Farafra yolu doğal harikaların saklandığı bir yer ve bunların ilki Kara Dağlar.

El Farafra

El Farafra’ya geldiğinizde, bütün enerjinizi yoğunlaştırdığınız manzaradan bir nebze olsun uzaklaşarak dinlenebiliyorsunuz. Badr Müzesi olarak da bilinen Farafra Müzesi’nde vaha sakinlerinin özel el sanatı olan ve kumdan yapılan nadide sanat eserlerini görebilirsiniz. Müzenin kurucusu ise dünyaca ünlü sanatçı Badr Abdel Moghni.  Farafra’da giyilen nakışlı elbiseler ve tişörtler gibi birçok bölgeye has ürünlerle gelenekler halen yaşatılıyor.

 

 

Yeni Vadi’de nereler görülmeli?

Eski Mısır, Greko-Romen’den Koptik ve İslami dönemlere ait birçok antik eseri bulunduran Yeni Vadi, arkeoloji hayranları için en uygun ortam olacaktır.

Roma dönemine ait Bahariye Vahası’ndaki mezarlar 2002 ile 2003 yılları arasında keşfedilmiştir. Romalılar bu bölgeye yerleşen ilk uygarlıklardandı. Bu keşiflerde eski Mısır’a özgü yöntemlerle saklanan birçok Roma mumyası da ortaya çıkarıldı. Bu mumyalar çoğunlukla üzüm yetiştiren şaraphane sahibi Romalı tüccarlara aitti. Bahariye aynı zamanda Büyük İskender tapınağının kalıntılarına, Pitolemaik Krallık döneminden kalan mezarlara ve kiliselere evsahipliği yapıyor. Anıtlar Bölümü’nün arkasında küçük bir müze yer alıyor ve burada Greko-Romen döneminden yakın dönemde keşfedilmiş beş adet mumya bulunuyor. Mumyalar, vahada bulunan diğer nesnelerin oluşturduğu küçük bir koleksiyonla birlikte cam bir alanda muhafaza ediliyor.

Dakhla’da Deir El Hagar Tapınağı ve El Mezwakaa Mezarları gibi geçmişleri Yunan dönemine kadar uzanan yapıtlar bulunuyor. 1990’lı yıllarda yeniden inşa edilen Deir El Hagar da bölgenin batısında kalıyor ve ziyaretçilere açık. Tapınak hali hazırda Dakhla Vahası’nda en çok tamamlanan Roma yapılarından biri. Burada bulunan okullar, evler ve hapishane hepsi orijinal halleriyle bulunuyor. Dakhla’da bulunan El Kasr, inşa edildiği günden bu yana özelliklerini koruyor.

Ezbet Bashendi kasabası Tineida’dan 4 km uzaklıkta; ana yolun kuzeyinde bulunuyor. Bölgede en çok yerleşimin Hıristiyanlık zamanında olduğu biliniyor. Balat köyü ise Memluklar döneminde bir tepenin üstüne inşa edilmiştir. Bir zamanlar oldukça kalabalık olan kasabanın dolambaçlı yolları bu dönemde inşa edilmiş İslami mimariye göre yapılan evleri barındırıyor. Hâlâ evlerin tepesindeki ekmek fırınları saklama yerleri çatılardan görülebiliyor.

Geniş bir arkeoloji bölgesi olan Amheida, Dakhla Vahası’nın batısında yer alıyor. Bölgede Eski Krallık, Faraonik ve Ptolemaik dönemlerden kalan tarihöncesi birçok kalıntı bulunuyor. Buradaki en ilginç keşif ise henüz tam olarak ne olduğu belirlenemeyen iki katlı yapı oldu. Dakhla Vaha Projesi olarak bilinen kazıda ortaya çıkarılan yapıda 15 oda bulunuyor ve duvarlardaki resimler Mısır sanatından izler taşıyor. Mısır’ın ziyaret edilmesi en ilginç vahası olan Dakhla’da 500 doğal su kaynağı bulunuyor.

Nerede Kalınır?

Ziyaretçilerin konaklamaktan keyif alacağı otellerin bazıları aşağıda yer alıyor fakat daha fazla otel bilgisine internetten ulaşılabilir:

Kharga Oasis Hotel: Üç yıldızlı otelin bahçesinde şaleleri palmiyeler birbirinden ayırıyor. Oteldeki odalar oldukça konforlu ve rahat.

Hamdalla Sahara City: El Karga’nın 15 km uzaklığında bulunuyor. Otelde bungalovlar düzenli odaları ve özel banyolarıyla yer alıyor.

Pioneers Hotel: Tam konfor sunan otelde, yüzme havuzu, Bedevi tarzı kafe, bilardo salonu ile çocuklar için oyun alanı bulunuyor.

Minamar Hotel:Bahariye’de, doğal baharlardan oluşan gölün yakınında bulunuyor.

Tafra Desert Lodge: Dakhla Vahası’nda bulunan otel romantik, sakin ve sessiz bir tatil isteyenler için ideal bir seçenek.

Tavsiyeler

El Tafra bölgesinin yakınında bulunan “Sihirli Kaynaklar”da sülfür banyosu yapmak oldukça tavsiye edilen bir aktivite. Yerin 1124 metre kadar altına inildiği söylense de yeryüzündeki kabaran sulardan bunu anlamak fazlasıyla zor oluyor. Ayrıca kendinizi bu bölgeden beş dakikalık sürüş mesafesinde bulunan diğer bir doğal su kaynağına da bırakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir