Cumhur Güven Taşbaşı açıkladı! İstanbul Turizm Platformu bugün resmen kuruldu!

Haber: Hatice Ünal Bilen Fotoğraflar: Göçhan Yıldırım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla kurulan İstanbul Turizm Platformu, kuruluşunu bugün resmen duyurdu. 

İstanbul turizminin gelişmesine yönelik yatırım, denetim, iletişim, tanıtım ve pazarlama konularında koordinasyonu sağlamak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla kurulan İstanbul Turizm Platformu, bugün İstanbul Kongre Merkezi’nde sektör temsilcilerine yönelik düzenlediği tanıtım toplantısıyla resmen kuruluşunu duyurdu.

Şehrin turizm gelirleri ile turist sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarında, sektör temsilcileriyle iş birliği ve koordinasyon içinde yol alması hedeflenen platformda İBB üst yönetimi, Valilik Birimleri, Sektör Temsilcileri (TÜRSAB, TÜROB, TTYD, İTO, İRO vb.) Meslek Odaları, Vakıflar, Uluslararası Kurumlar, Duayenler ve İBB Kardeş Şehirleri’ne kadar sektörün çok geniş yelpazede temsilcileri yer alıyor. Turizm çalışmalarını, inanç turizmi, sağlık turizmi, tarih-kültür-sanat-aktivite turizmi, ekoturizm-doğa/gençlik turizmi, eğlence-gastronomi turizmi, spor turizmi, kongre turizmi, kruvaziyer turizmi, iş turizmi ve eğitim turizmi gibi komisyonlarla yürütecek olan platform toplantısında şehrin turizm potansiyeli ve geleceği bütün yönleri ile masaya yatırıldı.

Cumhur Güven Taşbaşı: “İstanbul turizminde halen hak ettiğimiz yerde değiliz”

İmamoğlu’nun göreve gelmesinden sonra kurulan İstanbul Turizm Platformu toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul Turizm Platformu Genel Koordinatörü Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul turizminin halen hak ettiği yerde olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“İstanbul’u anlatmaya kelimeler yetmez. Dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir. İki kıtayı birleştiren, ortasından deniz geçen, geçmişte birçok medeniyete başkentlik yapmış bir kent burası. Fakat halen turizm de hak ettiğimiz yerde değiliz. İstanbul’a her yıl gelen ziyaretçi sayısı artıyor. Bugün 14 milyona yakın ziyaretçiden bahsediyoruz. Ama 2014 yılı rakamları ile karşılaştırdığımızda, şehrin bugün çok daha yüksek yerlerde olması gerektiğini düşünüyoruz. 2014’te bu rakamları yakalamışız, kişi başı gelir olarak daha ileriydik. 160 ile 180 euro aralığındaydık. Şu anda ise 60 ile 80 euro arasındayız. Bu veriler ise İstanbul için mücadele etmemiz ve birlikte çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Kongre turizminde ilk 7. sıradaydık. Cruise seferlerinde de çok iyi bir noktadaydık. Umarım Galataport ile bu sayılar yeniden artacaktır. İstanbul’a gelecek ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olacaktır. Daha az gelir grubuna sahip olanlar gelmiştir. Bunu daha üst seviyelere çekmemiz ve profili düzeltmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sağlık turizmi yılda 3.5 milyar dolar gelir getiriyor. Eğer bu denetimli ve profesyonel yapılırsa, 15 milyar dolar olacağı söyleniyor”.

“Bugün itibariyle İstanbul Turizm Platformu resmen kurulmuştur”

 Turizmde kararların hızla değiştiğini, insanların sosyo ekonomik, özgürlükler, hukuk, dijital gibi parametrelerin önemini vurguladığını ifade ederek sözlerine devam eden Taşbaşı, karar vericilerin bu parametreleri önemsemeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Bu gelişmelerin ışığında 24 Haziran seçimlerinden sonra, İstanbul’da bir özgürlük ve barış rüzgarı Sayın Ekrem İmamoğlu’nın seçilmesiyle esti. Sayın Başkan, bize turizmde, demokratik, katılımcı, adil bir yapı olmasının talimatını vermiştir. Bunun üzerine biz de İstanbul Turizm Platformu’nu oluşturduk” dedi. Başkan İmamoğlu’nun talimatının ardından ilk olarak bir literatür taraması yaptıklarını aktaran Taşbaşı, eylül ayında bir ofis kurduklarını belirterek, “Kamu, üniversiteler, STK’lar ve yerel halk temsilcilerinden oluşan bir havuz oluşturduk. Başta İstanbul Valiliği, Deniz Ticaret Odası, Şoförler Odası gibi 20’den fazla kurum, 4’ten fazla üniversite, 3’ten fazla sağlık kuruluşu 60’dan fazla kişi ile görüşme yaptık. Bu görüşmeler doğrultusunda İstanbul için kısa dönem bir çalışma yapacağız. Bu bilgiler ve belgeler ile acil eylem planı hazırladık. Bugün itibariyle İstanbul Turizm Tanıtma Platformu resmen kurulmuştur. Platformun kurulmasında başta Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu, belediyenin ilgili birimleri, STK’lara ve herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyorum” diye konuştu.

Özcan Biçer: “Turizmi sürdürülebilir kılmak için çalışacağız”

Cumhur Güven Taşbaşı’nın ardından Platform Koordinasyon Birimi Genel Koordinatörü Özcan Biçer, platforma ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Turizmde istikrarlı bir yapının olduğunu belirten Biçer, İstanbul’un doluluklarda elde ettiği başarıyı turizm gelirlerinde yakalayamadığını kaydederek, “Stabil bir sektörüz. GSM’nin yüzde 10’u ve istihdamın da 10 milyonluk kısmına karşılık gelen bir sektörden bahsediyoruz. Çok ziyaretçi var ama hepsine ulaşmıyoruz. Türkiye’yi ziyaret edenlerin üçte biri İstanbul’a geliyor. Turizm belgeli tesislerimiz var. İstanbul’a gelenler, 2.6 gün kalıyorlar. Diğer illerde daha fazla kalıyorlar. 2020 yılında da İstanbul turizm gelirleri, 16- 17 milyar dolar civarındadır” dedi.  Biçer, İstanbul’un kentsel turizm alt yapısında çok iyi olmadığı gibi kentin bir turizm politikasının olmamasına da dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde gelen turist sayısını arttırmak gerektiğine işarete den Biçer, “Herkes için ayrı ayrı yapılar kuracağız. Hepimizin katkısı ve emeği olacaktır. Sürdürülebilir olması da en büyük hedeflerimizden biri” şeklinde konuştu.

Kaya Demirer:Gastronomi denilince Anadolu mutfağı konuşuluyor, İstanbul konuşulmuyor”

Turizm sektörünün, İBB’nin turizmle ilgili tüm birimleri ve yönetim kadroları ile buluşma olanağı bulduğu tanıtım toplantısı sektör temsilcilerinin kısa konuşmalarıyla devam etti. Toplantıda ilk söz alan TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) Başkanı Kaya Demirer, şöyle konuştu: “Bugün burada turizme yön veriliyor. Gastronomi denilince Anadolu mutfağı konuşuluyor, İstanbul konuşulmuyor. Kentte balıkçılıkla ilgili sorunlar var, bunları aşmalıyız. Gastronomi moda ve sanat ile birleşirse asıl büyük bir etki yapar. Sokak lezzetlerini geliştirmeliyiz. İstanbul’un gastronomi merkezi eksik. Büyük metropollerdeki gibi hem pazar yeri hem yeme içme yerlerinin olduğu bir gastronomi merkezine ihtiyaç var. Tıpkı Londra ve Barselona’daki gibi. Biz yatırımlarını da size yaptırırız. Gelir projemizi anlatırız. İstanbul mutfağını anlatan bir dijital baskı kitabının olmasını istiyoruz. İBB himayesinde İstanbul gastronomi rotalarının olmasını önemsiyoruz. Londra’da 20 milyon turist, 25- 30 milyar dolar turizm geliri var. Baktığınızda Londra ve Dubai’nin en önemli özelliği, yüzde 25 oranında yeniden gelen ziyaretçi sayısıdır. İstanbul’da da bu sayıyı arttırmalıyız. İşte o zaman 80 dolarlardan 170 milyar dolara çıkacaktır. Bir şehirde ekonomik geliri arttırmak için gastronomi önemli bir güçtür. İstanbul bizim, turizm geleceğimiz”.

Sedat Bornovalı: “İstanbullu olmayı, turiste de yaşatalım”

İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı, “Kısa sürede uzun söylevler zordur. Bizim mesleğimiz konuşmak. Turizm için ne gerekiyorsa, her şey hazır. Biz mutlu isek, turizm zaten mutlu oluyor. İstanbullu olmayı, turiste de yaşatalım. Bugün İstanbul’a bağlı 5 bin turist rehberimiz vardır. Dünyanın en pahalı markaları veri satıyor. Bize doğrudan aktaracakları bir veri olmalıdır. Turistlerin bize anlattıklarını anlatabiliyoruz” dedi.

Oya Narin: “Turizm ajansı gelirlerinin %60’ının Türkiye tanıtımına, %40’ının da şehirlere ayrılmasını talep ediyoruz”

TTYD’nin 50 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil ettiğini kaydeden Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, “İstanbul Turizm Tanıtma Platformu, sektörün bir çatı altında yönetilmesi manasında çok önemli bir boşluğunu dolduracaktır. Ben bir iş kadını olarak mutluyum. Bu yapının, İstanbul’un dünyada hak ettiği yere ulaşması anlamında ciddi katkı sağlayacağı düşüncesindeyim” dedi. Dünyada çok önemli yatırım markalarının yatırım taleplerini arttırdıklarını söyleyen Narin, “İstanbul’da bir envanter planı oluşturulması, yatırım ortamının yerli ve yabancılar için yeniden yapılması hepimiz için önemli bir adım olacaktır. Bu, bizim 30 yıllık planımızı ortaya koyacaktır. Yine bu süreçte Turizm Ajansı’na destek vereceğiz. Ancak ajans gelirlerinin yüzde 60’ının Türkiye tanıtımına, yüzde 40’ının da şehirlere ayrılmasını talep ediyoruz” dedi.

Müberra Eresin: “Hizmet kalitesini otel içinde ve dışında standartlaştırmak platformun ana hedeflerinden biri olmalı”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de yaptığı konuşmada, İstanbul turizminin ortak olarak yönetilmesinde Cumhur Güven Taşbaşı’na tüm desteği vermeye çalıştıklarını ifade ederek, “Otellerimizde çok kaliteli, yüksek standartlarda hizmet veriyoruz. Turist otelin dışına çıktığında da aynı kaliteyi, aynı yüksek standardı bulabilmeli. Platformun çalışmalarının ana hedeflerinden biri bu yönde olmalıdır” dedi.

Firuz Bağlıkaya: “Yol Güzergâh Belgesi alma zorunluluğuna İstanbul’da da çözüm bekliyoruz”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise, “İstanbul çağlar boyu uygarlıklara ev sahipliği yaptı, 8 bin yıllık geçmişiyle dünyanın dört bir yanından turist geliyor. Bu yıl ilk kez İstanbul’a 15 milyon turist gelecek. Ziyaret sayısındaki artış her zaman memnuniyet vericidir. Asıl hedef, geliri artırmaktır. Bu bağlamda, destinasyon imajını güçlendirecek adımların atılması önemlidir. İstanbul, gelenekselle moderni buluşturuyor. Bu güzel değerlerimizi tüm dünyaya açarak, yaklaşım sergilememiz gerekmektedir” dedi.

Konuşmasının devamında Ankara ve İzmir’den sonra, İstanbul’da da UKOME kararı ile seyahat acentalarının omuzlarına yüklenen “Yol Güzergâh Belgesi” alma zorunluluğuna çözüm bulunmasını isteyen Bağlıkaya, İmamoğlu’na seslenerek, “Sayın Başkanım, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak; Ankara ve İzmir’den sonra, İstanbul’da da bu soruna çözüm bulunacağının müjdesini turist taşımacılığı yapan binlerce seyahat acentamız ile birlikte sizden bekliyoruz. İnanın bu yöndeki kararınız, İstanbul turizminin gelişmesine, hizmet kalitesinin yükselmesine ve turist memnuniyetinin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Tüm amacımız hizmet kalitemizi maksimuma çıkarmaktır. Turistin İstanbul’dan tekrar gelme planları yaparak ayrılmasını sağlamaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir