Deniz Dikkaya: Restoran mı otelden çıkar, otel mi restorandan?

– Resepsiyon, Nasıl yardımcı olabilirim?

– Merhaba, yakınlarda yemek için tavsiye edeceğiniz nereler var?

– Efendim arzu ederseniz otelimizin restoranını tercih edebilirsiniz.

– Hımmm, peki ne tür mutfak servis ediliyor?

– Dünya mutfağı efendim…

Dünya mutfağı mı, yani Endonezya mutfağından Perkedel ile Jamaika Gizzadası aynı anda mı servis ediliyor. Bırakalım artık şu dünya mutfağı söylemini lütfen. Tabiri caizse çok banel oldu. Hepimiz bir şekilde dünyanın dört bir yanındaki otellerde kalıyoruz ki, bu oteller her şey dahil olmadığı taktirde akşam yemeği için otelden kaçarcasına uzaklaşıp en iyi bilinen ve cebimizi fazla yormayacak ancak bir o kadar da lezzetli yemek mekanları arıyoruz değil mi? Birbirimize karşı dürüst olalım lütfen, otele gittiğimizde de yazının başında anlattığım diyaloglar geçmiyor mu aramızda?

Yanıtınız bence kocaman bir “EVET”.

Milyonlarca dolarlık yatırımlarla harika 5 yıldızlı oteller yapıyoruz, dünya markası zincirlerin tüm standartlarını kabul ediyor ve buna uygun olarak kalitemizi şekillendiriyoruz, en lüks mobilyalı odalarda en pahalı yataklarda misafirlerimizi ağırlıyoruz. Ancak en güzel para kazanabileceğimiz kısmı atlıyor ve misafirlerimizi kendi otelimizin restoranında ağırlayamıyor, şu veya bu nedenden dolayı dışarıya kaçırıyoruz.

Peki otel sektörü şimdiye kadar bu konuda neler yaptı? Sadece kaliteli otel restoranları yapıp, pahalı mutfaklar inşa edip, en kaliteli çatal bıçak takımlarına sahip olarak müşteri kazanılamayacağını sektör zor da olsa öğrenmeye başladı diyebilirim. Kazanmanın ilk adımı nereden mi başladı, tabii ki önce marka yaratmakla başladı. Herhangi bir yere gittiğimizde yemek için tercihimizi başkalarının düşünceleri ve eleştirileri belirliyor artık. Kaçımız Gaziantep’e gittiğimizde “Bayazhan Restaurant’ta bir yuvalama, sonrasında kebabın tadına varılmalı” yorumunu okuyup koşa koşa aynısını yapmadık, kaçımız İzmir’e gittiğimizde 5 yıldızlı otelin restoranında değil de Kordon’daki “Deniz Restaurant’ın balık pastırmasını mutlaka tadın” paylaşımına kapılıp taksiye ”Kordona çek kardeşim” demedik?

Yeni trendler artık otelcilere de kendi restoranlarını bir marka yapma konusunda özendiriyor, herhangi bir otel yatırımı planlanırken otelin isminin hangi otel zincirinden olacağı planlanırken otel girişindeki restoranın hangi markanın franchaise’ı olması gerektiğinin üzerine de günlerce kafa yoruluyor. Yani otelciler artık misafirlerinin etinden sütünden tam olarak yararlanılması için ona oda ve masaj haricinde yemek de satılması gerektiğini öğrenmeye başladılar. Otelin yiyecek içecek menüleri tesisin içindeki marka restoranların menülerine göre dizayn ediliyor.

Başka ne mi var, tabii ki marka şefler! En kaliteli otellerin mutfaklarını çekip çeviren şefler otellerin restoranlarına da hakim olmaya başladıkça, kendi yaratıcı özelliklerini marka restoranların standartlarıyla birleştirerek otelin bilinirliğine ve gelirine de dolaylı olarak pozitif etki yapıyorlar. Yeni yetişen şef adaylarının hayallerini 5 yıldızlı otellerin mutfağını ve de tüm restoranlarını yönetmek süslüyor. Şefler doğru yolda!..

Artık hem İstanbul’da hem de Anadolu’da otellerin bünyesinde marka restoranları görmeye başlıyoruz. Bunu çok iyi uygulayan otellerin de hakkını teslim etmek lazım. Örneğin Gaziantep’teki ünlü bir et restoranı şubesini geçen ay Samsun’daki 5 yıldızlı bir otelin içerisinde açma cesaretini gösterdi. Peki bunu sağlayan sebep neydi biliyor musunuz? Yanıtı çok basit, bu restoranın sosyal medyada kısa zaman içindeki yükselen başarı grafiği ve müşteri memnuniyetinin bir sonucuydu.

Otelcilik koşullar ne olursa olsun her zaman gözde ve keyifli bir sektör. Ancak yaşadığımız ekonomik krizler ve siyasal belirsizlikler bu sektörün de kendi ayakları üstünde durmasını her geçen gün zorlaştırıyor. Otel yatırımcılarına ve yöneticilerine benim tavsiyem; gelirinizi maksimize etmek istiyorsanız otel restoranınızın konseptine ve markasına da en başından karar vermek için sektör profesyonellerine danışın, verdiğiniz kararınızın da arkasında durun!

Unutmayın, otel misafirlerine hizmet veren bir restoran değil, restorana gelen müşterilerinizin aynı zamanda konaklayabilecekleri bir otel yaratırsanız başarılı oldunuz demektir, benden söylemesi!

Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel / Satış ve Pazarlama Direktörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir