Gastronomi Şehri Gaziantep’te “Mutfak Sanatları Merkezi” açıldı

Haber: Hatice Ünal Bilen

Mezopotamya ile Fırat’ın orta yerinde tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep, her zevke hitap eden zengin ve farklı seçenekleriyle tatil planlarında çoktan yerini aldı bile. Müzeleri, hamamları, taş konakları ve doğal güzellikleri ile Doğu’nun Paris’i olarak anılan Gaziantep, Nisan ayında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Mutfak Sanatları Merkezi ile meşhur gastronomisini zirveye taşıdı.

Hem gurme bir restoran hem de eğitim merkezi20170503_205652

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Nisan’da hizmete açılan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM), Gaziantep mutfak kültürünü canlı tutmak ve bu kültürü gelenekten geleceğe taşıma amacını güdüyor. Mutfak Sanatları Merkezi’ne gelen yerli ve yabancı misafirler Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü tanıma fırsatı bulurken, bu lezzetleri hem tadabiliyor hem de tüm bu lezzetlerle ilgili ilk ağızdan bilgi sahibi olabiliyor.

Restoranın konsepti ile Gaziantep yerel mutfağı üzerine odaklanan Mutfak Sanatları Merkezi’nde Gaziantep mutfağı orijinaline bağlı kalınarak farklı sunumlarla ziyaretçilerine sunuluyor.

Mutfak Sanatları Merkezi’ni diğer mekanlardan ayıran en önemli özelliği gurme bir restoran olmasının yanı sıra bir eğitim merkezi olması… Sadece restorandan oluşmayan bu merkez, aynı zamanda; Gaziantep’in eşsiz gastronomisini uygulamaya geçirebilecek aşçılar da yetiştirmeyi hedefliyor. Kebap, ciğer veya lahmacundan ibaret olmayan Gaziantep mutfağındaki sayısız kazan yemeğini özgün ve modern sunumlarla ortaya çıkarmak, Mutfak Sanatları Merkezi’nin usta şefi Doğa Çitçi’nin ekibiyle yaptığı bir ritüel… Üstelik MSM, yerli ve yabancı misafirlere Gaziantep yemek kültürünü layığı ile yansıtabilecek şekilde hizmet vermeyi amaçlıyor.

Untitled-1

 Haftanın 6 günü öğlen ve akşam servislerinde hizmet veriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Mutfak Sanatları Merkezi, belediyenin iştiraki olan Gazibel Hizmet A.Ş. tarafından işletiliyor. Toplam 1500 metrekare alanda, 480 metrekare mutfak, 800 metrekare restoran alanı olarak inşa edilen MSM A la Carte düzende kuruldu. 187 kuvere, etkinliklerde ise 400 kuvere hizmet verecek şekilde dizayn edilen MSM’de mutfak, salon ve idari kısımlarda toplamda 54 personel çalışıyor.

Haftanın 6 günü öğlen ve akşam servislerinde hizmet veren Mutfak Sanatları Merkezi, Pazartesi günleri ise eğitim programları çerçevesinde kursiyer eğitimi verebilmek amacıyla hizmet veremiyor. 6 bölümden oluşan iki farklı menü haftanın 6 günü sabit bulunuyor ve 6 günlük periyodlar halinde, her Salı yeni menüler çıkarılarak misafirlerin beğenisine sunuluyor.

Eğitim Merkezi Gaziantep lezzetlerini genç nesillere aktarmayı amaçlıyor

Hedefleri arasında Gaziantep lezzetlerini genç nesillere aktarmak için Aşçı Yardımcılığı programı çerçevesinde 896 saat süren bir eğitim uygulamak olan Mutfak Sanatları Merkezi, Mayıs ayı içerisinde başlayan program ile Gaziantep’teki genç aşçı adaylarına; Gaziantep Mutfak Kültürü, orijinaline sadık kalınarak modern tekniklerle öğretilmesi amaçlanıyor.

Rezervasyonsuz da misafir kabul edilebilen Mutfak Sanatları Merkezi’nde yemek yemek ya da grup atölye çalışmaları yapmak isteyenler, merkezin sosyal medya hesapları ve 0342 777 76 76 numaralı telefon hattı üzerinden rezervasyon taleplerini iletebiliyor. Merkezin yeni açılmış olması nedeniyle 2017 Temmuz ayı itibariyle atölye çalışmalarına başlanılacak. Atölye çalışmaları isteğe bağlı 7 kişilik gruplar halinde yapılacak olup workshop takvimleri sosyal medya mecralarından ve web sitesinden duyurulacak.

AA

 Şef Doğa Çitçi kimdir?

Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi, aynı zamanda Gaziantep Profesyonel Aşçılar ve İşletmeler Derneği (GAPDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Yönetim Kurulu Üyeliğini de sürdürüyor. Türk ve Gaziantep mutfağının dünyanın farklı bölgelerinde tanıtımını üstlenen Doğa Çitçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışındaki fuar ve organizasyonlarında da Gaziantep mutfağı sunumları yapan, Gaziantep UNESCO adaylık çalışmalarında katkıda bulunmuş bir şef… Daha önce birçok 5 yıldızlı otel ve tesislerde mutfak şefliği yapan Doğa Çitçi, UNESCO sürecinden sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koordinatör şefliğine getirildi.

DOĞA

 Mutfak Sanatları Merkezi menüsünden neler yedik?KÖFTE

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fatma Şahin’in eşlik ettiği atölye çalışmasında, Ocak ayında coğrafi işaret tescilini alan Yuvalama çorbası, Fatma Şahin’in bizzat katılımıyla gerçekleşti. Şef Doğa Çitçi’nin yönlendirmesiyle hazırlanan yuvalamanın yapılışı dikkatle izlendi. Fatma Şahin’le gerçekleşen sohbetin ardından MSM’de yemeğe geçildi. Bulgur Çorbası, Tadım tabağı (Kuruluklardan yapılan zeytinyağlı Antep dolmaları patlıcan dolması, biber dolması, yaprak sarması, haylan kabağı, acur dolması, Antep peyniri, muhammara, pazı cacıklı Arap köfte ve Öççe), Erik Tavası, Kilis Kebabı, Yoğurtlu Akıtmalı Ufak Köfte, Pirinç pilavı, Astarlı Sütlaç, Dolangel tatlısı, Peynirli Un Helvası menünün damak çatlatan lezzetleri arasında yer aldı.

YEMEKLERMENÜ

Gastronomi Diyarı Gaziantep…

Gaziantep mutfağında 12 farklı grupta 400’ün üzerinde yemek çeşidi bulunuyor. Akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap; sebzeli, ayvalı, elmalı, patlıcanlı, yoğurtlu, ekşili, ya da kabaklı türlerinin yanı sıra kazan, simit, Kilis, mantar ve tas kebapları olmak üzere birçok farklı çeşitte yapılıyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Gaziantep mutfağında; çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.

Gaziantep’te güne başlarken incecik yufkanın arasına serpiştirilen bol fıstığı ile meşhur katmeri yiyebilir veya yakın bir zamanda coğrafi işaret tescilini alan her derde deva Beyran çorbasından içilebilir. Gezintiye mola verildiği anda güç toplamak için baklavayla ya da havuç dilimi ile Gaziantep turuna tatlı bir son verebilirsiniz. Tahmis Kahvesi’nde içilen Menengiç Kahvesi ile de yorgunluk atılırken, güne keyifli bir vedanın tadını çıkarabilirsiniz.

yemek amutfak

 Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Müzenin içerisinde bulunduğu Göğüş Konağı, Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunuyor. Göğüş Konağı, tarihi doku içerisinde 1904 yılında yapılmış olup aynı zamanda Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanları’ndan olan Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev olarak biliniyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan konak, 2008 yılında hizmete açıldı. Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçler teşhir edilirken, unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekler de görseller halinde sergileniyor. Üstelik müze, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahip…

Müzede, Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakların saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılıyor. Bunların yanı sıra bayram yemeği ve özel gün yemeği olan yuvalamanın yapılışı, tandır başında geçen kış geceleri ve kahve kültürü da temsili olarak müzede anlatılıyor. Ayrıca müze içerisinde Gaziantep’e özgü çeşitleri baharat ve bakır ürünleri satan hediyelik eşya satış bölümü de bulunuyor.e e1

 Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak yüzyıllarca hizmet verdi. Vakfiyesine göre 1577 tarihinden yapıldığı anlaşılıyor. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu yapılarak Gaziantep Hamam Kültürü’nün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürüldü.Y

 Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, 400 yılı aşkın süredir varlığını devam ettiriyor. Çarşıya adını veren bakırcılık sanatı günümüzde yoğun olarak devam ederken; çarşıda, bakır sanatının yanı sıra Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından olan kutnu dokumacılığı, sedef kakmacılık, yemeni ve diğer el sanatı ürünlere kolaylıkla ulaşılabilir. Restorasyon sonucunda değişen çehresi ile bambaşka bir kimliğe bürünen çarşı, otantik mimarisiyle insanı içine çekiyor.

bakır

 Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden biri… Gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi sakladığı tarihiyle şehir merkezinde, yaklaşık 25 metre yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde yer alıyor. Şehir merkezinde yer alan Gaziantep Kalesi’nden şehrin genel görünümünü doyasıya izlemek mümkün…resim1

 Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten, 18’inci yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptırdığı yenileme çalışmaları sonrasında, Bedesten, 73 dükkân ile yoğunluklu olarak baharatçı ve turistik eşya satıcılarından oluşan otantik bir ortam sunuyor. Üstü kapalı ve tek katlı bir yapı olarak inşa edilen Bedestan’ın beş kapısı bulunuyor. Bedestan’ın kapılarından biri kuzeyden güneye, diğeri doğudan batıya uzanan ve birbiri ile kesişen iki bölümden meydana geliyor.

BAHARAT

 Bey Mahallesi

Binlerce yıllık geçmişe sahip Bey Mahallesi’ndeki taş evler; dar sokaklar ve çıkmazlar boyunca devam ediyor. Sokakların genişliği eski zamanların şartlarına göre düşünülmüş ve bir devenin geçebileceği genişlikte… Mahalle, dar ve çıkmaz sokakları ile Osmanlı şehirciliğini yansıtıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, tam dört giriş kapısına sahip olduğu yazan Bey Mahallesi; farklı dil, din ve kültüre sahip insanların komşu olarak huzur ve barış içinde yaşadığı en güzel örneklerden biri…

2

 Tahmis Kahvesi

Türkiye’nin halen hizmet veren en eski kahvehanesi olan Tahmis Kahvesi, 400 yıla yaklaşan bir geleneğin adresi. Başlı başına bir kültür olan Tahmis Kahvesi sıcacık dekorasyonu, gramofondan kulakların pasını alan musikisi ve Menengiç Kahvesi ile yıllardır Gaziantepli’nin ve turistlerin uğrak noktası…EE

 “Şimdi Gaziantep Zamanı” Kampanyası

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TÜRSAB’ın (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) ortaklaşa hayata geçirdiği ve yılsonuna kadar geçerli olan “Şimdi Gaziantep Zamanı” kampanyası gezi ve gastronomi tutkunlarını Gaziantep’i keşfe çağırıyor. İnsanlık tarihi kadar eski Antik kentlere, Antik Roma’dan Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar uzanan tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin mutfağıyla dillere destan, tarihi İpekyolu’nun geçtiği Anadolu’nun kadim kenti Gaziantep konuklarını tüm misafirperverliğiyle ağırlıyor.

Üstelik doğanın canlandığı, güneşin bütün enerjisiyle içinizi ısıtmaya başladığı bu bahar günlerinde, Şimdi Gaziantep Zamanı projesi kapsamında her zevke uygun 2 farklı tur seçeneği bulunuyor. Paket programda 1 gece konaklamalı 2 günlük Gaziantep turunun yanı sıra 2 gece konaklamalı 3 günlük Gaziantep turu yer alıyor. Üstelik tarihi otellerde oda kahvaltı konaklama, rehberlik hizmeti, gidiş dönüş uçak bileti, mekân transferleri ve seyahat sigortası da dâhil…

Tek gece konaklamalı paket kişi başı 450 TL iken; iki gece konaklamalı paket ise 560 TL’den ziyaretçilerle buluşuyor. Uçak biletleri, İstanbul’dan Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havayolu ile Ankara Esenboğa havalimanından uçuşları kapsıyor.

1

#GastronomiŞehriGaziantep #GastronomiŞehri #Gaziantep #Gastronomi #Şehir #MutfakSanatlarıMerkezi #MutfakSanatları #Merkez #Mutfak #Sanat

 

Gastronomi Şehri Gaziantep’te “Mutfak Sanatları Merkezi” açıldı” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir