Gelecek apart otelde!

1982’de çıkan Turizmi Teşvik Kanunu ve takip eden yıllarda ülkemizin küresel piyasalara açılması ile otel yatırımları ciddi bir hacme ulaşmıştır. 2019 yılı itibariyle artık çok farklı alanlardan gelen yatırımcıların da kendilerine yer bulabildiği, sadece tatil köyleri ve kent merkezlerindeki tekil otel projelerinden ibaret olmayan, zincir markaları, iş otellerini ve butik konseptleri de kapsayan gelişkin bir piyasamız var.

Tabii ki başarılı ve başarısız projeler bulunmakta… Bu durumu da asaletle karşılayabilmek lazım. Zira tüm sektörlerde olduğu gibi turizmde de sadece şartlara en iyi adapte olanlar ayakta kalıyor. Bazen zaten var olan bir fikri bakir bir piyasaya getirirsiniz, bazen mevcut fikre akıllıca eklemeler yaparak fark ortaya koyarsınız, bazen de tam anlamıyla orijinal bir konseptle öne çıkarsınız. Yazımın başlığından da anlayacağınız üzere bizler, dünya çapında fırtınalar estirmesine rağmen Türkiye’de hak ettiği değeri bir türlü bulamayan bilindik bir turizm yatırımından bahsedeceğiz; apart oteller!…

Apart otel, yurt dışında uzun konaklama başlığı altında ele alınan bir mülk sınıfı. Büyük otel zincirlerinin önemli bir kısmı da uzun zamandır çeşitli alt markaları vasıtasıyla bu alanda varlık göstermekte. Peki, yerli turizm yatırımcısı, işletmecisi ve aracısı ne yapıyor? Son yıllarda yerli turistin görünür şekilde hissettiği fiyat yüküne cevaben apart otel mantığına yakınsayan bazı anlık tatil çözümleri türetmekten ileri geçebildikleri pek söylenemez.

Marriott’un bir araştırmasına göre Avrupa’daki otel odaları her yıl bir milyardan fazla kere satılıyor ve bu satışların %25’i uzun konaklamalardan (beş günden fazla, ortalamada iki haftaya yakınsıyor) oluşuyor. Gruba göre bu durum 15 milyar Dolar çapında bir iş hacmine tekabül ediyor ama Avrupa’daki mevcut oda stokunun sadece %2’si apart otel standartlarını karşılayabilecek durumda –yani bu alanda göz ardı edilemeyecek bir yatırım fırsatı bulunmakta.

Bizim de çok farklı coğrafyalardan çok farklı sebeplerle ülkemize gelen çok fazla sayıda ziyaretçimiz var. Ancak tacımızdaki mücevher olan İstanbul’da bile apart otel boşluğu çoğu durumda amatör veya yarı-profesyonel müteşebbislerce doldurulmakta. Onlardan kalan küçük alanda turizmcilerimiz, tam kapsamlı ve teknoloji tabanlı hizmet vererek kısa süreli mobilyalı daire kiralayan bazı yeni girişimler ile rekabet halindeler.

Hâlbuki neredeyse atıl bir şekilde satılmayı bekleyen pek çok konut projesi, gayrimenkul yatırımcıları ve turizmcilerimizin elbirliğiyle düzenli gelir getiren apart otel projelerine dönüştürülebilir. Bu kazan-kazan durumu, gayrimenkul yatırımcılarımıza bir nefes alma fırsatı sunarken, turizm arzımızı da doğru yönde arttıracak ve çeşitlendirecektir. Her durumda karma kullanımlı projeler daha çok talep görmeye devam edecek ve büyük bir konut projesindeki bir bloğun markalı apart otel olarak hizmet veriyor olması, diğer tüm blokların değerini arttıracaktır.

 

Onur İlhan

ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. İş Geliştirme Müdürü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir