Gezi Rotaları – Denizli

Son zamanlarda bana en çok sorulan sorulardan biri Denizli nasıl bir yer ? Ben de turist gibi gezmekten çok hoşlandığım bu şehri yazmak istedim bu sefer. Ancak Denizli binlerce yıllık tarihe ve onlarca medeniyete sahip ve öyle bir yazı ile bitirilebilecek gibi değil. Öncelikle Denizli’de genel olarak neler yapılabileceğinden bahsedeceğim sonraki yazılarımda ise Denizli’nin ören yerleri, turistik alanları ve çevresinden bahsedeceğim.

Denizli ile ilgili bulunan ilk tarihi bulguların bugünkü Denizli’ye 6 km uzaklıkta bulunan Eskihisar’da bulunduğu ve MÖ 262-245 yılları arasında hüküm süren Suriye Kralı II. Antiyokustheos tarafından kurulan şehre eşinin ismine ithafen Leodicia denildiği belirtilmiştir kaynaklarda. Şehirde tarihi süreçte Hitit, Frig, Lidya, İon, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri görülür. Şehir Türkler tarafından ele geçirilince merkez su bolluğu nedeniyle bugünkü Kaleiçi mevkii tarafına alınmıştır. Halen de şehir merkezi Kaleiçi etrafında yer almaktadır.

Denizli ile ilgili en çok şaşırılan şey ise Denizli’de Deniz olmamasıdır. Denizli ismi ile ilgili farklı kaynaklar bulunmakla birlikte en çok bilinen ve söyleneni Tengizli kelimesinin zaman içinde Denizli haline gelmesidir ki“tengiz” kelimesinin de “deniz” anlamına geldiği düşünülürse hala denizin nereden geldiğini çıkarabilmiş değilim.

Ne yapılır?

Denizli’de yapılacak şeylerin listesi oldukça uzun bu nedenle yine gruplayarak anlatmaya çalışacağım.

Antik şehirler ve müzeler:

Hierapolis Antik Şehri, Leodikya Antik Şehri, Tripolis Antik Şehri. Bu saydıklarım dışında Tabea, Colassae, Eumania, Heraklia, Attuda gibi listeleyemediğim birçok Antik şehir ve kalıntı bulunmaktadır. Bu şehirlerden bazıları henüz çıkarılmamış ya da tamamlanmamıştır. Kısıtlı zamanda Denizli ziyareti yapmak isteyenlere Pamukkale’de bulunan Hierapolis ve şehir merkezine oldukça yakın olan Leodikya’yı gezmelerini tavsiye ederim. Ayrıca kısa süreli bir sürüşten sonra Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias’a da gidebilirsiniz.

 

Ören Yerleri

Pamukkale, Kaklık Mağarası, Karahayıt, Güney Şelalesi, Keloğlan Mağarası

Bir sonraki yazımda detaylıca anlatacağım bu ören yerlerini Denizli’ye geldiğinizde mutlaka ve mutlaka görmelisiniz. Özellikle Pamukkale’yi görmeden Denizli’den dönerseniz görsel bir şöleni kaçırmış olursunuz.

 

Termal Turizm

Denizli’de termal su kaynakları açısından son derece zengin bir şehir. Anadolu’da şifalı sulardan Hititler döneminden beri yararlanıldığı bilinmektedir. Pamukkale’de yer alan Hierapolis Antik kenti termal sular bakımından zengindir ayrıca Pamukkale’ye 5 km mesafede bulunan Karahayıt’tan çıkan termal sular zengin mineral kaynaklarıdır.

Pamukkale’de çıkan termal su 35 C derece olan su M.Ö 2. yüzyıldan bu yana sağlık turizmine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün de Kleopatra’nın da yüzdüğü söylenen antik havuzda bu termal sudan faydalanabilirsiniz. Bu kaynaktan çıkan sular çökelerek bembeyaz Pamukkale’yi oluşturmaktadır. Ayrıca antik havuz içerisindeki yıkılmış sütun başları da sizi bambaşka dünyalara götürüyor. Bu havuz açık bir havuz ancak suyun her mevsim 35 C derece olması nedeniyle kışında havuzda yüzmek mümkün, ben Şubat ayında yağmur yağarken bu havuzda yüzmüştüm ve hayatta en keyif aldığım anlardan biri buydu. Suya düşen yağmur taneleri, sudaki kabarcıklar ve yükselen buhar eşliğinde yüzmek bambaşka bir keyifti.

Karahayıt bölgesinde çıkan termal su ise Pamukkale’den tamamen farklıdır ve rengi kırmızıdır. Bu sulardan kaynağında yararlanabilir ya da çevresinde kurulu farklı hizmet ve sınıftaki birçok otelde havuzlarda ya da banyolarda bu sudan faydalanabilirsiniz. Eğer kaynağında deneyimlemek isterseniz su sıcaklığına dikkat etmenizi öneririm. Suyun çıkış sıcaklığı yaklaşık 60 C’dir ve soğumamış bir havuza girecek olursanız yanabilirsiniz.

 

 

 

Doğal Çevre ve Aktiviteler

Denizli’nin etrafında ve hatta şehir içinde Orman alanları mevcuttur. Haftanın herahngi bir gününde Çamlık’a giderek temiz hava ve çam ağaçları arasından süzülen güneş ışığının tadını çıkarabilirsiniz. Farklı parkurlarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz, rotaları daha sonraki yazılarımda yazacağım.

Tavas ilçesinde yer alan Nikfer Mahallesine 12 km mesafedeki Bozdağ kayak merkezinde kayak yapabilirsiniz. Denizli merkezden 10-15 dakika mesafedeki teleferik ile Bağbaşı Yaylasına çıkabilirsiniz. Pamukkale’de yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

İlçeler

Denizli birçok ilçesi kendi başına turizm potansiyeline sahiptir. Buldan doğal şehir yapısı, yaylası ve özellikle kendine has tekstil üretimi ile ziyaretçilerin vazgeçemediği ilçelerden biridir. Sokaklarında el ve geleneksel tezgah sesleri duyarak gezmek büyük bir keyif. Yorulduğunuzda yaylaya çıkabilir ve açıksa restoranlarda göle nazır yemek yiyebilirsiniz.

Babadağ: Tekstili ile ünlü bir başka ilçe de Babadağ’dır ancak ilçe heyelan tehlikesi ile küçültülmüş ve sağlam kalan sokakları restore edilip rengarenk boyanmıştır. Fotoğraf severlerin görmesi gereken ilçelerden biridir. Yine Babadağ yaylasına çıkıp kendinizi Karadeniz’de zannedebilirsiniz. Güney ilçesinde adıyla anılan Güney şelalesini görebilirsiniz.

 

Nerede kalınır?

Denizli hem turistik hem de sanayi olarak oldukça gelişmiş bir şehir olduğundan konaklama imkanları oldukça çeşitli ve çoktur. Denizli merkezde yerel oteller, zincir otellerin şubeleri ve pansiyonlar şehrin farklı yerlerinde yer almaktadır. Ne yapmak ve/veya ne kadar ödemek istediğinize göre nerede konaklayacağınızı seçebilirsiniz.

Pamukkale – Karahayıt bölgesinde konaklamak istiyorsanız yine yüzlerce seçenek sizi bekliyor. Ne istediğinize ve ne kadar ödemek istediğinize göre burada da seçiminizi yapabilirsiniz ancak seçtiğiniz otelde yemek hizmeti olmaması ya da yemekleri beğenmeme olasılığınıza karşı bu bölgede çok fazla yeme içme alternatifi olmadığını belirtmekte fayda var. Yiyecekler konusunda hassassanız otelinizi buna göre seçmenizi öneririm.

Denizli’de ne yenir?

Denizli’de dilediğinizi yiyebilirsiniz, her zevk, damak tadı ve mutfağa göre bir şeyler bulabilirsiniz ama tabi ki Denizli’nin de denemeden dönmeyin denilen lezzetleri mevcut.

Denizli Yoğurdu: Benim gibi bir yoğurt severseniz Denizli yoğurdunu mutlaka deneyin. Denizli yoğurdu ekşi olmayan bir süzme yoğurttur. İs kokulu koyun yoğurdunu ya da kokusuz inek yoğurdunu deneyebilirsiniz.

Denizli Kebabı: Kale içindeki Denizli Kebapçılarında denenmesi gereken bir tat. Günde bir kez pişirildiğinden ve oldukça sevildiğinden öğle saatlerinde tükenir; bu nedenle erkenden gidip yerinizi almanızı öneririz. Kebapçılar genelde Pazar günleri kapalıdır. Denizli kebabı elle yenir, çatal bıçak isterseniz başka bir gezegenden gelmişsiniz gibi bir bakışla karşılaşabilirsiniz. Kocabaylar ve kebapçı Enver en meşhur olanlarıdır. Biz Kocabaylar’ı tercih ediyoruz.

Dondurmalı irmik helvası: Denizli’nin en eski helvacılarından biri olan Hacı Şerif’in meşhur ettiği ancak artık başka yerlerde de bulabileceğiniz dondurmalı sıcak irmik helvasının tadına bakmanızı öneririm.

Zafer Gazozu: Bilenlerin ilk sorusu “eski mi yeni mi” olur; bence eski. Bu kült gazozu mutlaka tatmalısınız. Geleneksel tatlar dışında da birçok güzel restoran ve kafe bulabilirsiniz. Damak tadınıza, bütçenize göre oldukça fazla seçenek mevcut. Ancak bunlardan biri var ki Denizli hakkında yazı yazıyorsam mutlaka değinmem gereken restoranlardan biri Garson Şükrü. Garson Şükrü’de lezzet ve servis oldukça istikrarlı ki bu bence mekanların en temel sıkıntısı. Her zaman bildik, samimi ve lezzetli. Bana göre Türkiye’nin en iyi et restoranlarından biri sayılabilecek Garson Şükrü’de bir akşam yemeği yemeden dönmeyiniz. Pazartesi günleri kapalı olan bu restorana rezervasyon şart.

Son olarak; bir Anadolu şehri olarak Denizli büyük şehirlerin birçok imkanına sahip. Tabi ki her hafta bir senfoni, dolu dolu bir tiyatro programı, hangisine yetişeceğinizi bilmediğiniz sıklıkta sanat aktivitesi yok ancak sahip olduğu imkanlar birçok Anadolu şehrine kıyasla oldukça kaliteli. Bitmeyen yol çilesi dışında yaşamak ve gezmek oldukça kolay ve rahat. Ancak çok kısa süreli programlar yerine birkaç gün ayırarak Denizli ve Pamukkale’nin tadını çıkarmanızı tavsiye ederim.

 

Genel içinde yayınlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir