GTD, restoran hijyen koşullarını GT Belgesi ile koruma altına alıyor

Türkiye’de gastronomi turizmi konusundaki faaliyetlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) entegrasyonunda sürdüren Gastronomi Turizmi Derneği (GTD)’nin Başkanı Gürkan Boztepe, Korona Virüs’ten etkilenen turizm sektörü kaybının 1 milyar doları bulacağını ifade ederek, “Bu virüs etkileri sonrası tüketicinin ilk bakacağı şey, hijyen ve GT Belgesi olacak” dedi.

İlk etapta hava yolları, ardından seyahat acenteleri, oteller ve yeme içme işletmelerini olumsuz etkileyen sektörde tüm dünyadaki daralmanın ülkemizi de etkilediğini aktaran Boztepe, ülkemizde çok ciddi ivme kazanan sektörün kriz sonrası en hızlı çıkışı yakalayacak sektör olduğunun altını çizdi. Şu anda ülkemize yeme içme sektöründen yıllık 6 milyar dolar girdi sağlandığının, bunun 15 milyar dolar hedefinden sapma göstereceğini belirten Boztepe, kriz sonrasında en kısa sürede toparlanacak sektörün yine gastronomi olacağını söyledi. Boztepe, Dünya Turizm verilerine göre belirlenen %5’lik büyüme hedefinin bugün %10 küçülmeye geçtiğini, fakat dünyada krizi atlatırken hız kazanacak sektörlerde oyun ve oyuncuların değişeceğini belirtti.

Gürkan Boztepe: “Tüketiciler, GT Belgesi olmayan restoranları tercih etmeyecek”

Türkiye’de merdiven altı çalışan kurumlar yerine hijyene dikkat eden kurumların katlanarak büyüyeceğine inandığını belirten Boztepe, önümüzdeki süreçte GT Hijyen Belgesi ile restoranlara çok detaylı bir hijyen uygulaması başlatacaklarını anlattı. Yaklaşık 2.5 yıl önce Türkiye Kalite Derneği ve Diversey ile yaptıkları restoran belgelendirme sisteminin öneminin bugünlerde daha iyi anlaşıldığını aktaran Boztepe, sadece restoranlara yıldız vermek ve kitap basmakla değil, topyekün içerikli bir çalışmanın ortalama 3 yıl sürdüğünü kaydederek, “Önce İstanbul ve Ankara’da başlayacak olan Restoran Derecelendirme uygulaması Türk Michelini olarak dünyada marka olacak. Kriz sonrası hijyene daha da dikkat edecek olan tüketiciler kapıda GT Belgesi olmayan restoranları tercih etmeyecek” dedi.

GT Belgesi kriterlerinin oluşmasında Gastro Akademi Başkanı Dr. Mesut İnan ve TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın ile de yoğun bir iş birliği gerçekleştirdiklerini anlatan Boztepe, dünyadaki benzeri sistemleri araştırarak hazırladıkları GT Belgesi doğrultusunda en güvenli yeme içme mekanlarının listesini de yakın bir tarihte açıklamayacaklarını duyurdu.

#gastronomiturizmiderneği #gtd #gtdhijyenbelgesi #hijyenbelgesi #gastronomiturizmi #gastronomi #koronavirüs #covid-19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir