Hatay, 1 milyon turisti ürünle değil, kültür pazarlamasıyla yakalayacak!

Haber: Hatice Ünal Bilen Fotoğraflar: Ümit Başer Alkaç

Hatay’ı bir gıda, tarım, gastronomi ve tarih şehri olarak dünyaya açmak hedefiyle yola çıkan Hatay Büyükşehir Belediyesi, üç yıldır sürdürmekte olduğu EXPO 2021 Projesi’nin detaylarını 11 Aralık Çarşamba günü, Hatay Dayanışma Derneği Başkanı Fahir Abacı ev sahipliğinde basın mensuplarıyla paylaştı. Proje sunumunu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve Proje Koordinatörü Ömer Faruk Çelebi’nin yaptığı toplantıya Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkan Yardımcısı Didem Kaçmaz, Haliç Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Undey Kalpaklıoğlu’nun yanı sıra GTD üyeleri de katıldı.

Ömer Faruk Çelebi: “Yılda 1 milyon turist hedefliyoruz”

Bir Hatay hayaliyle yola çıktıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Ömer Faruk Çelebi, EXPO 2021 proje fikrinin 21 Ocak 2017’de Almanya’da doğduğunu söyledi. 30 yıllık çalışma hayatında dünyanın dört bir yanını gezdiğini, ancak Hatay’dan daha güzel bir yere rastlayamadığını anlatan Çelebi, 100 milyon dolar bütçeli projeyle Hatay’ı gıda, tarım, gastronomi ve tarih kenti olarak dünyaya açmak istediklerini söyledi. Bölgede sekiz yıldır süren savaş sebebi ile kente gelen turist sayısının 365 bine kadar düştüğünü belirten Çelebi, EXPO 2021 ile bu sayıyı 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Hatay turizminin terörizm sebebi ile çok geride kaldığını ifade eden Çelebi, “Terörizmden korkmuşuz. 186 km sahil şeridimiz var. Kıbrıs’taki Maraş bölgesinin toprak değeri 100 milyar dolar. Açmadıkları bölgeden çok daha kaliteli topraklara sahibiz. Şehrimizi meraklandırarak yabancı sermayeye açacağız. Herkes savaşın bitmesini bekliyor. Küçücük bir çiçekle milyarlarca doları kente getirmek için üç yıldır çalışıyoruz. Hayata geçtiğinde kentimiz ekonomik olarak uçuşa geçecek” diye konuştu.

“Ürünü değil, kültürü satarak para kazanacağız”

Bilginin üstünde bir şeyler satmanın önemine dikkat çeken Çelebi, “O zaman ne satalım? Tarihi İpekyolu ve Baharat Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısıyız. Yıllarca deniz yolunun birinci limanı olmuşuz. Tekrardan hızlı bir şekilde denize açılmamız lazım. Enerji zengini bir bölgeyiz. Amik Ovası, dünyanın ilk doğal gıda ormanı. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde kullanmamız lazım” dedi. Şehrin bu zenginliklerinin pazarlanmasında ürüne değil, kültürel zenginliklere odaklanacaklarına vurgu yapan Çelebi, “Turizm öldü, ticaret bitmek üzere. Dünyada artık herkes hikaye istiyor. Biz insanlara bilgi çağından sonra sevgi, aşk, meraklandırma ve sanat çağını satacağız. Ürün modelimiz kültürle pazarlama olacak. Ürünü değil, kültürü satarak para kazanacağız” dedi.

“Çiçek bahçelerini bir kişi bile ihraç etmemiş”

Yurt dışında yedi ayrı fuarın projesini yönettiğini ifade eden Ömer Faruk Çelebi, konuşmasının devamında Hatay EXPO 2021 Projesi’ne ilişkin detaylar vererek, ‘Medeniyetler Bahçesi’ ana temalı projenin iki fuar alanından oluştuğunu ve üç ana sektöre hitap ettiğini söyledi. Dünya genelinde 2019 yılı cirosu 7 milyar euroya karşılık gelen süs ve bahçe bitkileri sektöründe Türkiye’nin zayıf olduğuna dikkat çeken Çelebi, fuarın üçte birinin çiçekçilik ve süs bitkilerine ayrıldığını belirterek, “Hatay’daki çiçek bahçelerini bir kişi bile ihraç etmemiş. Bir yerde ciddi bir kopukluk var. Ürünümüz muazzam açık. Raflara çıkmak için bir alt yapımız yok. Oysa Hatay’da 3 bine yakın çiçeğimiz ve endemik bitki türümüz var” dedi.

“Hatay’ın tamamını 10 yılda çiftliğe dönüştüreceğiz”

Hatay’ın 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olduğunu hatırlatan Ömer Faruk Çelebi, fuarın bir diğer ana temasının gastronomi olduğunu söyledi. Detaylı sunumunda gastronomi faaliyetlerine ilişkin açıklamalarına devam eden Çelebi, 300 dönüm şov alanı üzerinde 21. yüzyılın çiftliğini kurmaya hazırlandıklarını belirterek, “Amacımız, 10 yıl içinde Hatay’ın tamamını çiftliğe dönüştürmek; gıda, tarım, gastronomi ve tarih kenti olarak dünyaya açmak” dedi. Amerika’da yeni gıda sektörünün 1.5 trilyon dolarlık bir açılıma sahip olduğunu belirten Çelebi, “EXPO Fuarı tarzı bir çalışma ile 10 yıl içinde Hatay’ın bu sektörden kazanımı 4 milyar euro, bunu profesyonel olarak yapabilirsek 40 milyar euro, kültürle beraber yapabilirsek 200 milyar euro kazanımımız olacak” diye konuştu.

“Örnek Gastronomi Evi ve Gastronomi Köyü’nü kuruyoruz”

Çelebi, proje kapsamında UNESCO Gastronomi Evi’ni açarak bölgeye örnek olduklarını ifade ederek, 20 yılda 2.500 eve ulaşmayı hedeflediklerini, Floransa ve Roma’yı geçebileceklerini söyledi. Bir diğer adımda Gastronomi Köyü Projesi üzerinde de çalıştıklarını anlatan Çelebi, “İçinde mutfak müzesi, mutfak sanatları akademisi olan bir gastronomi köyü yapıyoruz. 2500 metrekare açık alan, restoran ve gıda satış alanlarının yer alacağı bu projede oldukça iddialıyız. Uluslararası sistemde kılıçları çekiyoruz. Gastronomi Köyü, Kent Çiftliği projemizde çok katlı dikey tarım ve seraları kullanacağız” dedi. Çelebi, ayrıca EXPO Akademisi kurduklarını, Hatay genelinde mutfak eğitimlerini başlattıklarını dile getirerek, “EXPO 2021 Projemiz ile çiftçileri dizayn edeceğiz. 5-6 yıl sonra Doğal Yaşam Üniversitesi’ne çevirmek amacındayız. Şu an 11 lisemizde 1.200 çocuk aşçı yetiştiriyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Mutfağımızı 36 UNESCO şehri üzerinden pazarlayacağız”

‘Gastronomi’ dışında ‘Öğrenen Şehirler’ kategorisinde de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girme başarısını gösteren Hatay’ın EXPO 2021 kapsamında bir ilki de imza attığının bilgisini paylaşan Çelebi, şöyle konuştu: “UNESCO’da bilindiği gibi 36 tane gastronomi şehri var. Biz onlara dedik ki, bu projede her birine bir mutfak verelim ve gastronomi köyümüze davet edelim. 200 metrekare ederinde bir bahçe sahibi olsunlar ve restoranlarını kursunlar dedik.  Ama bir şartla! ‘Biz de senin şehrinde Hatay’ın mutfağını kuracağız’ dedik. ‘Kardeş şehir olup, uluslararası ticarete başlayacağız.’ Bu UNESCO’da bir ilk, çok heyecanlıyız”.

“Fuarın uluslararası pazarlama ve satış merkezi İskenderun olacak”

100 milyon dolar bütçeyle üç yıldır çalışmaları süren EXPO 2021’in Hatay ayağında Hatay EXPO Sanat ve Mozaik Köyü ile birlikte Felsefe Köyü ve 3.500 kişi kapasiteli kongre ve konser merkezi için de düğmeye bastıklarını anlatan Çelebi, fuarın bir diğer alanının İskenderun Arsuz merkezli olacağını kaydetti. Hatay ve Arsuz İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesinin 2021 Nisan ayında açılacağı bilgisini paylaşan Çelebi “Hatay, yerelin, üretim ve inovasyonun merkeziydi. Uluslararası pazarlama ve satışın merkezi de İskenderun olacak. Bu fuar alanımızı da 100 dönüm arazi üzerine konumlandırıyoruz” dedi. İskenderun-Arsuz bölgesinde 6 bin kadını eğitmek ve dernekleştirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Çelebi, şu anda 250 kadının ürün sattığını söyledi. Çelebi, proje genelinde 15 semt pazarı ve 10 bin kadın istihdamını da hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir