İbrahim Polat: “Herkes otelci oldu ama işi bilen yok”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

86 yaşına rağmen hiç bitmeyen bir enerjisi ve üretkenliği var. Felsefesinde emekli olmak diye bir şey yok; halen işinin başında ve söylediğine göre ölene kadar da orada kalacak. 70 senelik bir inşaat geçmişi var. Türkiye’nin markalaşmış üç otel markasının sahibi. Ama bugünlerde gönlünde yatırdığı yatırım aslanı, konut! Otellerine el sürmüyor, daire satarak sermayeye dönüştürmeyi daha kazançlı buluyor.

İbrahim Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat’ın bu yeni dönemde yeni bir otel açmak gibi bir planlaması da yok, anlattığına göre. “Uygun fırsat çıkarsa satanlardan alacağım” diyor… “Herkes otelci oldu ama işi bilmiyor” diyor… “Bu işi bilen yapsın, bilmeyen yapmasın” diyor…

İbrahim Polat turizm sektörü için başka hangi çarpıcı açıklamalarda bulundu; ben sordum duayen turizmci tüm samimiyeti ve dobralığıyla cevapladı…

İbrahim Bey, turizm sektörü son birkaç yılıyla nasıl bir seyir gösteriyor? Türk turizminin gelişimine tanıklık etmiş biri olarak, sektörün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son birkaç yıldır maalesef turizm; ülkemizde yaşanılan olaylardan olumsuz olarak etkilendi. Ülkemize Avrupalı ve Amerikalı turist gelmedi. Aslında ülkemizde de her ülkede yaşanılan olaylar yaşandı ama siyasi bir takım sebepler yüzünden ülkemiz için sonuçları farklı oldu. 2017 sonu itibari ile Avrupa ve Amerika’dan da teklifler almaya başladık. Önümüzde ki yılların umut verici olduğunu düşünüyorum.

“Bu turist niye gelmiyor, demek ki iyi reklam yapamıyoruz”

Hükümetimiz sağlam, Türk milleti sağlam. Yanlış bir durum olduğu zaman hakkından geliyoruz. Ayaktayız, çalışıyoruz, oteller de çalışıyor, piyasa da çalışıyor. Her şeyimiz normal gidiyor. Ama bu turist niye gelmiyor? Demek ki biz iyi reklam yapamıyoruz. İyi reklam yaparsak turist de gelir, biz de gideriz.

Polat Holding bu dönemden ne şekilde etkilendi? Turizm yatırımlarında bir gerileme, durma oldu mu?

Hayır, hiçbir yatırım durmadı. Diğer sektörlere yaptığımız yatırımlar gibi Turizm sektöründe de aynı hızla yatırım yapmaya devam ediyoruz.

Gündeminizde yeni otel projesi var mı?

Gündemimizde yeni bir otel projesi yok. Konut yapıyoruz. Oteli satmıyorum, daireleri satıyorum, sermaye yapıyorum. O işimize geliyor, biz de onu yapıyoruz.

Bundan sonraki yatırımlarınız ağırlıklı konutla mı devam edecek?

Yatırımlarımız ağırlıklı konutla devam edecek. Üç tane otelimiz var zaten, onlar bize yetiyor. Uygun fırsat çıkarsa satanlardan alırım. Yeni otellerin önemli bir kısmının profesyonel bir şekilde yönetildiğini düşünmüyorum. Aynı şekilde inşaat içinde geçerli bu düşüncem.

70 senelik inşaatçıyım. Benim tecrübemle yeni başlayanın ki bir olur mu hiç? 55 senelik sanayiciyim. Ege Seramik’i sıfırdan aldım, buralara ne zorluklarla geldim. Şurada 20 senedir yanımda çalışan Halkla İlişkiler Müdiresi var. Geldiği zamanla şimdi bir mi?

Sizin turizm otel yatırımlarınız dışında bir de seramik ayağınız var. Bu süreçte otellere ürün satarken zorlandınız mı?

Hayır, hiçbirinde zorlanmadık. Otel doluluklarımızda bir problem yok ama fiyatlar düştü. Çünkü rakiplerimiz düşük fiyatlardan satıyor. Seramikte de aynı sorun var. Rakip malı satamadığı için fiyatı düşürüyor, vade açıyor ama biz kalite ve fiyattan taviz vermiyoruz.

2018 yılını turizm sektörü için değerlendirir misiniz? Bu sezon nasıl geçer?

Ben bu şekilde gideceğim. Yeri geliyor yanımda çalışan işçilerin ekmeğini kurtarmak için başa baş götürüyorum yeri geliyor az kazanıyorum. Onları düşünmek zorundayım tabii.

Bazıları diyor ki bırakıp gideceğim Amerika’ya, Avrupa’ya… Bu memleket bizim, bir yere gidemezsin! Türk milleti bu toprakları çarıkla aldı, öyle kolay değil. Nereye gidiyorsun, bu memlekette kazanmışsın, dışarıya götürmeye çalışıyorsun. Ben bunu doğru bulmuyorum. .Bu sene de gerekirse az kazanacağız ama faaliyetlerimizi aynen devam ettireceğiz.

 “Bu işi bilen yapsın, bilmeyen yapmasın”

 Sektöre uzun yıllarını vermiş bir duayen olarak buradan turizmcilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Bu işi bilen yapsın, bilmeyen yapmasın. Bilen yaparsa zarar etmez, az kar eder. Bakıyorsun herkes turizmci oldu, herkes inşaatçı oldu, herkes sanayici oldu. Turizm de yapalım, ziraatçilik de yapalım, sanayi de yapalım, hepsini yapalım. Millet daha çok çalışsın. Ben 86 yaşımdayım hala çalışıyorum. Çünkü çok zorluklar çektim, biliyorum. Herkes çalışacak. Nasıl çalışacaksın? Namuslu çalışacaksın, hırsızlık yapmayacaksın, yalan söylemeyeceksin Ben yatayım, üstüne bana versinler, olmaz.

 İbrahim Bey, daha ne kadar çalışmak niyetindesiniz?

Ölene kadar. Ne yapacağım ben hanımefendi, ölümü mü bekleyeceğim? Çalışmaya devam ediyorum. Genç iken 50 metre yol yürüyorken şimdi 10 metre yürüyorum. Çalışırsan akşam da rahat uyursun. Sabahtan kalkıyorum bir heyecanla, işe gidiyorum. Nedir emekli? 50-60 yaşına girdiler mi emekli oluyorlar. Ne emeklisi? Ölene kadar çalışacaksın, sen zengin bir memleket değilsin ki. Bu memlekete para lazım, para! Amerika’ya niye muhtaç olayım ben? Fransa’ya niye muhtaç olayım? Bizim de kafamız çalışıyor. Yatmayla bir şey kazanamazsın. Devletten bir şey bekleme, devlete sen yardım et. Biz çalışacağız devletimize, askerimize, polisimize, memurumuza bakacağız.

Peki devlet turizm için ne kadar çalışıyor sizce?

Devlet turizm için daha fazla reklam yatırımı yapmalı. Reklam yapacaksın; turizm olsun, inşaat olsun. Her işin bir reklamı vardır. Benim büyük oğlum Adnan Polat bundan 40 sene evvel Amerika’ya gitti, tahsil yaptı. Geldikten sonra işlerimiz ile ilgili “Baba reklam yapacaksın” dedi. “Bu malları yapıyorsun satamıyorsun, yazık elinde kalıyor” dedi. Reklam önemli. Şimdi dünyanın her tarafında yoğun olarak çalışıyor. “Bu memleketin parasıyla okudum” , “Ben de bu memleket için çalışacağım” diyor. Çalışan kazanır, çalışmayan zarar eder.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir