‘Kadın İnisiyatifi ve Gücü’ne örnek 6 kadın, 6 hikaye!..

Haber: Hatice Ünal Bilen Fotoğraflar: Göçhan Yıldırım

MPI VE SITE Türkiye, Dünya Toplantı Sektörü Günü’nü “Kadın İnisiyatifi ve Gücü” konulu bir panel ile kutladı. Panelde yönetici ve girişimci kimliğiyle öne çıkan 6 örnek kadın, sektörde daha fazla iş birliği, destek ve eğitimin gerekliliğine dikkat çekti, paylaştıkları hikaye ve projeleriyle kadın iş gücü ve inisiyatifini nasıl başarıyla kullandıklarını anlattı…

Her yıl MPI Global başta olmak üzere, birçok ülkenin uluslararası sektör birlikleri ve derneklerinin önemli buluşma günlerinden biri olan Dünya Toplantı Sektörü Günü (GMID- Global Meeting Industry Day), Türkiye’de bu yıl ikinci kez 4 Nisan 2019 Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar’ın ev sahipliğinde kutlandı. MPI ve SITE Türkiye iş birliğinin ortaya koyduğu sinerji ile sektörde ve iş hayatında kadınların önemi ve rolü konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu etkinlikte turizm kurum ve kuruluşları, şirket ve dernek yetkilileri, toplantı sektörü profesyonelleri ve sektör medyası gibi tüm sektör paydaşları bir araya geldiler.

Bu yılın konusu “Kadın İnisiyatifi ve Gücü”
Uluslararası camiayla eş zamanlı olarak çeşitli sponsor kurum ve kuruluşların katkılarıyla gerçekleşen etkinliğin bu yılki konusu “Kadın İnisiyatifi ve Gücü” olarak belirlendi.
Moderatörlüğünü Lüks Konaklama ve Etkinlik Sektörü Danışmanı Cantekin Temizer’in üstlendiği panelde; KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Kızlar Sahada Futbol Okulu Kurucusu Melis Abacıoğlu Sezener, MarkaSokak Reklam Ajansı Kurucu Başkanı Ebru Köktürk Koralı, Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, Çehreli Danışmanlık Kurucusu Şehnaz Çehreli Şefik, ODS TURKEY Kurucusu ve Genel Müdürü Hasan Dinç, MPI Türkiye Başkanı ve İstanbul Lütfi Kırdar Genel Müdürü Handan Boyce konuşmacı olarak yer aldılar.

Sanem Oktar: Fırsat eşitliğinin olduğu bir dünya hayal ediyoruz
Panelde ilk sözü alan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, “Ben bir kadın girişimciyim, bir şirketim var. Ama aynı zamanda da bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olarak buradayım. Adı üstünde, kadın girişimcilerin kurduğu bir dernek bu. Amacı, kadın girişimcilerin güçlenmesini sağlamak olan derneğimizin bir tek hayali var, o da kadın ve erkeklerin fırsatlara eşit olarak ulaştığı bir dünya düzeni” dedi.
Türkiye’de kadınların fırsatlara eşit ulaşamadığının altını çizen Oktar, şu an itibariyle kadın çalışan oranının yüzde 29, yönetici seviyesinde yüzde 12, girişimciler olarak 115 bin olduğunu söyledi. Oktar, ekonominin gelişebilmesi, daha iyi yönetilebilmesi için kadın istihdamının önemine işaret ederek, Türkiye’nin dünyada sondan 16. sırada olduğunu ifade ederek, ‘Büyük metropolleri artık kadınlar yönetiyor. Kadının liderlik becerileri daha fazla ön plana çıkmaya başladı. İstihdamın yanı sıra kadının hem yönetici hem de girişimci olması günümüzde çok önemli” dedi. Sanem Oktar, turizm sektöründe kadın istihdamının diğer sektörlere göre uzun ancak bariyerli olduğuna vurgu yaparak, bu algıya yönelik çalışmanın da önemine dikkat çekti.

Dönüşümü tetiklemek için kızları sahaya çıkardı;
Melis Abacıoğlu Sezener…
Kızlar Sahada Futbol Okulu Kurucusu Melis Abacıoğlu Sezener, “Ben de farklı şapkalara sahip olan bir kadınım. Ben de bir girişimciyim, iki tane teknoloji girişimim var. Ama bugün karşınızda ‘Kızlar Sahada’ şapkamla oturuyorum. Bu bir sosyal girişim. Kadın futbolcu oranı yüzde 8’lerde, antrenör oranı yüzde 6’larda, hakem oranı yüzde 4’lerde. Türkiye’de bu konuda örnek gösterilen insanlarımız var. Ama hala gidecek çok yolumuz var. Peki Kızlar Sahada ne yapıyor? 7’den 70’e kadın ve kız çocuklarına ‘yapamazsın’ diye kodlanan farklı toplumsal cinsiyet yargılarını futbol sahasında kırıyor. Ayaklarına top değiyor ve oynamaya başlıyor, orada bir yolculuk başlıyor, oynayabildiklerini görüyor, özellikle de kız çocukları. O dönüşüm acayip bir yere çıkıyor. Bir sosyal etki ölçümü yaptık, sonunda da şu çıktı, bizim sahamızda oynayan kız çocuklar, sonrasında acayip bir kırılım yaşıyor. Diyorlar ki, ‘futbol oynayabiliyorsam acaba doktor da olabilir miyim, mühendis de olabilir miyim?’ Bir anda önlerindeki koskoca duvar yıkılıyor ve çok kuvvetli bir dönüşümü tetiklemiş oluyorsunuz. Benim de hayattaki en büyük vizyonum bu, dönüşümleri tetiklemek. Bunu da projemizle çok rahat bir şekilde yapabildiğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

“Genel müdür olamayacaksın” dediler, kendi girişiminin patronu oldu!
Şehnaz Çehreli Şefik…
Yaklaşık 32 yıldır sektöre hizmet verdiğini belirten Çehreli Danışmanlık’ın Kurucusu Şehnaz Çehreli Şefik, “Ben de bir kadın girişimciyim. 10 yıllık profesyonel otelcilik hayatından sonra başladı yolculuğum. Grand Hyatt Otel’in başkanıyla konuşurken ona ne zaman genel müdür olacağımı sordum. Bana dünyada büyük beş yıldızlı otellerde kaç tane kadın genel müdür gördüğümü sordu ve sorumu şöyle yanıtladı: ‘hiçbir zaman genel müdür olamayacaksın çünkü sen bir kadınsın’ dedi. Bu benim için gerçekten bir dönüm noktasıydı, ilk ve son istifam oldu” dedi.

“TÜRSAB’a kadın başkan ne zaman gelecek, çok merak ediyorum”
İstifasından sonra 1998 yılında Çehreli Danışmanlık’ı kurduğunu anlatan Şefik, “Şu an Kıbrıs ve Türkiye’de iki şirketin sahibiyim. Turizm, insan faktörüne dayanan bir sektör. Kadınların ağırlıklı çalıştığı fakat üst düzey pozisyonlara gelemediği bir sektördü. Bugün aramızda TÜROB’a başkan olan ilk kadın başkanımız Müberra (Eresin) Hanım var. Tabii bu sektörde bir dönüm noktası. TÜRSAB hiçbir zaman olmadı, ne zaman olacak çok merak ediyorum. Asla bırakmazlar!” dedi.

“Turizmde kadınları birleştiren bir platform bilmiyorum”
Aynı zamanda Akdeniz’de kadın Liderler Kurulu’nun da başında olduğunu ifade eden Şefik, oluşumun ileriki yıllarda daha da büyüyeceğini ve bölgeye destek vereceğine inandığını dedi. Turizm sektöründe kadın çalışanları birleştiren bir platform bilmediğini söyleyen Şehnaz Çehreli Şefik, “Çünkü kadınların derdini bir tek kadınlar bilir. Kadınları bir noktaya kadar getiriyorlar. Yönetim bazında çok fazla önem vermiyorlar. Ama bu değişiyor artık. Yeni nesil, bizden çok daha şanslı ama. Ben o yüzden ümitliyim. Türkiye’de de hem Akdeniz Turizm Vakfı olarak hem de sadece özellikle bu platformda belki de KAGİDER ile birlikte kadınların bir platformda buluşmasını arzu ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Hasan Dinç: “Bütün sorunların tek bir çözümü var, eğitim!”
SITE Türkiye Başkanı ve ODS TURKEY Kurucusu/Genel Müdürü Hasan Dinç, Atatürk’ün kadınlarla ilgili sözlerinden bir alıntı yaparak sözlerine başladı. “Birisi olmadan diğeri olmuyor. Bizim bütün problemimiz eğitimden başlıyor. Kadın erkek ilişkilerine yönelik sorunlar da eğitimle çözülecek, suistimaller de. Bizim asıl odaklamamız gelirken düzgün bir eğitim sistemi. Sektörde bir 30. yılımdır herhalde. Şu ana kadar etkinlik endüstrisinde negatif veya pozitif ayrımcılık pek görmedim. Ben geceli gündüzlü çalışan çok başarılı kadın müşterilerle de çalıştım. Operasyonun tam ortasında ‘ben kuaföre fön çektirmeye gideceğim’ diyen erkek müşterilerle de… Dolayısıyla bu duruma biraz daha farklı yaklaşıyorum” diyen Dinç, 30 yıllık meslek hayatında bu ayrıma tanık olmadığını söyledi.
Aynı şekilde gelir dengesizliği konusunda da bir ayrımın olmadığını anlatan Dinç, dünyadaki yeni bir trenden bahsederek, “Artık azınlıklara pozitif ayrımcılık anlamında bir yaklaşım var. Azınlıklara kadınlar da dahil. Uluslararası bir firmanın ihalesine girerken, eğer eşit şartlarda iseniz ve sizin şirketinizin ortağı veya sahibi kadınsa size artı 1 puan veriliyor. Bu güzel bir uygulama, dünyada da yeni başlayan bir trend” diyerek sözlerini tamamladı.

Gastronomi hikayeleri toplamak için Anadolu kadınının peşine düştü…
Ebru Köktürk Koralı
MarkaSokak Reklam Ajansı Kurucu Başkanı ve Ebru Köktürk Koralı kadın gücü ve inisiyatifine konu olan hikayesini şöyle paylaştı: “Ben de bir girişimciyim ama bizler bilmeden giriştik. İletişimden geldiğim için pek çoğu beni Hayal Kahvesi’nin patronu olarak değil, iletişimci ve halkla ilişkilerci olarak bildi. Herkesin ‘Ben roman yazacağım, ben bir film çekeceğim, bir barım olsun’ dediği 1995 yılında Beyoğlu Hayal Kahvesi’ mi açtık. Tabii bizim ekip film yapamadı, daha yeni yeni gerçekleşir o hayalimiz. Bir kadın olarak zor ama harika yıllardı”.

Anadolu hikayelerini eylülde paylaşmaya hazırlanıyor…
2006 yılında TURYİD’in kurulmasıyla beraber 35 kadın bir masanın etrafında toplanmaya başladığını söyleyen Koralı, bu aralıkta evlenip iki çocuk sahibi bir anne olduğunu belirterek, “Benim oğlanlar arabanın arkasında büyüdüler” dedi. Şu anda iki üniversitenin iletişim ve gastronomi bölümlerinde ders vermeye devam ettiğini anlatan Koralı, “İletişimde eşit sayıda kız-erkek öğrenci oluyor. Gastronomi ve mutfak sanatları okullarında ise kız çocukların ilgisi çok daha fazla. Ama bizim gastronomi sektöründe sorunlar devam ediyor. Turizm sektöründe işler biraz daha kolaylaşmış olabilir. Bunlar, hepimizin bildiği sorunlar. Erkekler daha iyi maaş alıyor, mutfakta kadın istemiyor. Teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da büyük kazanları, büyük tencereleri bahane ediliyorlar hala. Aslında böyle bir sorun yok. Kızlara bakıyorsun, ‘ben pastacılığa çok ilgi duyuyorum” diyorlar. 50 yaşıma geldim, birkaç küçük kamerayla Globalekonomi Zirvesi için Anadolu insanın peşine düştüm ve harika hikayeler topladım. TURYİD olarak da çok önemsediğimiz gastronomi turizmi ve ürün-restoran ihracı konularında hikayeler topluyorum. İnşallah eylül ayında tekrar sizlerle paylaşacağız.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Türkiye’nin ilk kadın ilham kütüphanesini kuran sosyal girişimci:
Melek Pulatkonak
Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, “Ben bir sosyal girişimciyim. Zoru başarmaya çalışıyoruz. Hem sosyal fayda ortaya koyup hem de girişimcilik yönümüzle dünyayı geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. Yaklaşık 20 yıl yurt dışında yaşadığını ve bu vesile ile MPI Zirvesi’ne katılma fırsatı bulduğunu belirten Pulatkonak, “Sektörünüzü çok önemsiyorum. Doğru insanları bir araya getirmek işi de bir sanat. Siz bunu her zaman yapıyorsunuz. Bizler de sosyal fayda üretmek için yapıyoruz” dedi.

“Gelecekte networku olanlar kazanacak”
Turkishwin’in kuruluşuna da kısaca değinen Pulatkonak, Turkishwin’in ihtiyaçtan doğan bir network olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Amerika’da yaşayan bir kadın olarak, benim gibi global kariyer sahibi, yurt dışında yaşayan ama Türkiye’yi seven, çalışmak isteyen kadınlarla bir araya gelerek hikayelerimizi paylaşmak amacıyla TED Talk gibi bir network kurdum. Türkiye’nin ilk kadın ilham kütüphanesi olarak tanımladığımız bu çalışma kapsamında 250 Türk kadını hikayesini özgün bir anlatımla ve İngilizce olarak anlattılar. Biz gelecekte networku olanların kazanacağına inanıyoruz çünkü dedi.
Pulatkonak, bugüne kadar 500 tane eşleştirme yaptıkları mentorluk, üniversiteli kadınlar için kampüs programı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştıran etkinlikler düzenlediklerini ifade etti. Son olarak, Kız Kardeşler networkunu kurduklarını belirten bunu sektörel bazda büyütmek istediklerini anlatan Pulatkonak, panel aracılığıyla turizmcilere de bir çağırı yaparak, “Turizm sektörünü de sizinle yapabiliriz. Bu konuda içerik üretip insanları bir araya getirecek fikir önderlerine ihtiyacımız var. Biz bütün bu yaptığımız işleri etkinliklerle taçlandırıyoruz. Sizler olmazsanız bu işler de olmuyor. Etkinlikler ve sizin dokunduğunuz her şey ve her kişi çok önemli” diye konuştu.

Handan Boyce: Aktif ve lideriz ama uluslararası platformlarda yokuz!
MPI Türkiye Başkanı ve İstanbul Lütfi Kırdar Genel Müdürü Handan Boyce ise, eğitime vurgu yapan konuşmasında toplantı sektöründe çalışan kadınların son derece aktif, başarılı ve lider statüsünde olmalarına karşın uluslararası platformlarda yer almadıklarını eleştirerek, “Burada çuvaldızı kendime de batırmak suretiyle eleştirimi dile getirmek isterim ki, lider dediğimiz kadınlar bile sahnede çok yer almıyor. Uluslararası platformlarda gerekeni yeterince yapmadığımız kanaatindeyim. Artık sunum yapan, konuşan taraf biz olmalıyız. Oturup dinleyenler olmamalı, aktif rolleri sahiplenmeyi bilmeliyiz” diye konuştu.
Dünya düzenin değiştiğini ve yeni iş yapma biçimlerinin ortaya çıktığını da sözlerine ekleyen Boyce şöyle devam etti: “Bu değişim içerisinde başarılı olmak için artık kapitalizmden yetkinliklere ve inovasyona yönelmemiz gerek. Çünkü ülkelerin ekonomik ve business başarısı burada. Bu da başka bir pencere demek, başka bir bakış açısı demek. Dolayısıyla kadın, bu yeni dünya düzeninde yaratıcılığı ve çok yönlü becerileri sayesinde liderlik ve yönetimde çok daha fazla söz sahibi olabilecek”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir