Melih Kümbüloğlu: “Görevimiz, cihazı ülke mutfaklarına adapte etmek!”

RATIONAL Türkiye’nin Kurumsal Şefi. Globalde benzer pozisyondaki 27 yönetici şeften biri. Görevi, Alman mühendisliğini Türk mutfağına en iyi şekilde adapte etmek ve operasyon yönetimini üstlenmek! Üç yıl şirket bünyesinde İç Anadolu Bölge Müdürü olarak çalıştıktan sonra Türkiye Kurumsal Şefi olarak görevine devam eden Melih Kümbüloğlu ile RATIONAL Türkiye çatısı altındaki görev tanımını, sorumluluklarını, Türk mutfağını ve RATIONAL’in sunduğu hizmetleri konuştuk.

Melih Bey, RATIONAL Türkiye’nin Kurumsal Şefi olarak çalışıyorsunuz. Görev tanımınızı bize anlatır mısınız?

Bildiğiniz gibi, RATIONAL, Alman menşeili bir endüstriyel fırın üreticisi. Aslında bir buharlı kombi pişirici olan ürün, mutfak literatüründeki hemen her şeyi pişirebiliyor. Fakat burada en önemli nokta, cihazın ülke mutfaklarına adaptasyonu ki, işte biz kurumsal şefler bu noktada devreye giriyoruz. Örneğin, Türkiye’de yaptığımız bir İslim Kebabı ile Almanya’daki patlıcan kızartmasının pişirme ve lezzet olarak birbirini tutmayacağı malum. Biz kurumsal şeflerin görevi, bunun ülkelere göre konfigürasyonunu sağlamak.

RATIONAL cihaza sahip olan bir işletme, ürünü satın almakla birlikte hangi hizmetleri de alabiliyor?

RATIONAL, komple bir hizmet paketi sunmaktadır. Biz sadece fırın satan bir firma değiliz. Bu cihazı satın alan bir işletme, “SERVICE PLUS” adı altında ücretsiz komple bir hizmet paketine de sahip oluyor.

Öncelikle müşterilerimizi satın alımlarından önce ücretsiz canlı yemek pişirme seminerlerimize davet ediyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya ile beraber dönüşümlü olarak Eskişehir, Gaziantep ve Trabzon gibi farklı illerde her hafta ücretsiz seminerler düzenliyoruz. Türkiye genelinde 5 bölge müdürümüz görev yapıyor ve onlar da şehir şehir gezerek cihazlarımızı tanıtıyorlar.

RATIONAL, dijital bir makine. Herkes gibi profesyonel şeflerimiz de alışık olmadığı bir cihazla ilk kez karşılaştığında zorlanabiliyor.

“RATIONAL’in satış sonrası hizmetlerinde müşteri memnuniyet oranı yüzde 98’in üzerinde. O kadar ki, bizim cihazlarımızı bir kere kullanan müşterimiz bir daha vazgeçemiyor.”

İlk kurulum ve yerinde cihaz eğitimi

RATIONAL, ürünü satın alan bir işletmeye teknik servis güvencesiyle kurulum ve montaj hizmetini verir, bu da yetmez! İlk kurulumdan sonra Unit Introduction adındaki ilk cihaz eğitimini gerçekleştirir ve satış sonrası hizmetlerini sürdürür. Eğitim sonrasında müşteri ile birlikte bir anket formu doldurulur. Talep edilen aksesuarlarla ilgili talep formu oluşturulması aşamasından sonra eğitim tamamlanmış olur. Bölge müdürlerimiz zaten belli aralıklarla kendi müşterilerini sürekli ziyaret etmekteler.

Academy RATIONAL ileri seviye fırın eğitimi

“Academy RATIONAL” adlı ücretsiz seminerimiz, bir diğer satış sonrası hizmetimiz. Cihazlarımızı en az 6 ay süre boyunca kullanan şeflerle ileri seviye fırın eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimler demo merkezlerimizde ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. RATIONAL Akademi eğitimlerine katılarak ileri seviye fırın eğitimi alarak dünyanın her yerinde geçerli olan sertifikaya sahip oluyorlar. Bu sertifika önemli. Çünkü buharlı kombi fırınlar, 21. yüzyılın en gelişmiş pişirme cihazları ve bir şefin de bunu kullanabildiğini belgelemesini önemli bir ayrıcalık olarak görüyorum.

“ConnectedCooking”

Bunların dışında “ConnectedCooking” adını verdiğimiz satış sonrası bir hizmetimiz daha var. Sistem, iki önemli özelliği refere ediyor. Bunlardan bir tanesi, www.connectedcooking.com adı verilen bir portal. Bu daha öncesinde “Club RATIONAL” adıyla biliniyordu. RATIONAL, sürekli kendini geliştirdiği ve yenilediği için ismini ve içeriğini değiştirdik. Portalın amacı; tüm dünyadaki RATIONAL kullanıcılarının ortak bir havuzu olarak hizmet görmek.

Amerika’daki bir şef, tütsülenmiş et reçetesini sisteme yüklediğinde Türkiye’deki bir şef bu reçeteye ücretsiz olarak erişim hakkına sahip oluyor. Bu önemli bir bilgi paylaşımı, uçsuz bucaksız bir deniz… Çünkü reçetelerin her birinin çok farklı varyasyonları var. Bunların hepsi de yüzde yüz çalışan, doğru reçeteler!

“ConnectedCooking”in iki önemli özelliği refere ettiğini söylemiştim. Bunlardan bir diğeri de, aplikasyon kısmı. “ConnectedCooking” portalı ile beraber üniteler internete bağlanabiliyor. Siz tablet, bilgisayar veya telefonunuzdan uzaktan ünitelere bağlanıyor, üniteleri hem uzaktan kontrol edebiliyor hem de özellikle çok şubeli işletmelerde tek bir programı tek bir tıkla istediğiniz her yere gönderebiliyorsunuz.

Uygulamanın öne çıkan farklı avantajları da var mı?

Özellikle zincir müşterilerimiz için standardı yakalamak önemli bir sorun teşkil ediyor. Mutfakta farklı reçeteleri takip eden şefler aynı standartta ürün çıkartamıyor. Ama biz RATIONAL’de reçeteyi sabitledikten ve programı bütün makinelere gönderdikten sonraki aşamada her şubede aynı standartta ürün çıkıyor.

“RATIONAL ürünlerini kullanan şeflerimiz için sunduğumuz hizmetlerden bir tanesi, Danışman Şef Hattı. 0530 666 42 10 numaralı telefonu aradıkları anda kurumsal şefler doğrudan telefonu açar. İşletmenin pişirme ve diğer her türlü teknik sorununa çözüm üretir.”

RATIONAL gibi global bir markaya kurumsal şef olmanın kıstaslarını sorsam, bu alana yönelmek isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Benim kariyerim biraz daha farklı, aslen bilgisayar mühendisliği mezunuyum. Sonrasında aşçı olmaya karar verdim. Mutfak Sanatları Akademisi’nde aşçılık okuduktan sonra Amerika’da büyük yolcu gemilerinde çalıştım. Sonrasında büyük bir catering firmasının dünya çapındaki operasyonlarında sorumlu chef olarak görevimi sürdürdüm ve ülkeme döndükten sonra da RATIONAL’in İç Anadolu Bölgesi’nde 3 yıl bölge müdürlüğünün akabinde kurumsal şeflik görevine getirildim. Sorunuza gelecek olursam; RATIONAL’e ilk girişte hiç kimseye kurumsal şeflik

Bizde prosedür şöyle işliyor; RATIONAL şefleri işe aldıktan sonra ekstra bir satış ve pazarlama eğitiminden geçiriyor. Çünkü görevleri sadece şeflik değil, aynı zamanda satış ve pazarlama yapmak da!

Kurumsal şef olmak için İngilizce’ye iyi derecede hakim olmak lazım. Şeflerin uluslararası aşçılık okulu mezunu olmalarının yanı sıra yeniliklere açık olması da önemli bir kriter.

Kurumsal şef olduktan sonraki işleyiş nasıl ilerliyor?

Globalde RATIONAL’in 27 kurumsal şefi ve onların da üstünde Almanya’da 9-10 ülkeden gelen şeflerden oluşan bir uygulama takımı var. Şirketimiz, yılda iki veya üç defa hem Avrupa hem dünyada National Corporate Chef (NCC) Haftaları düzenliyor. Bütün şefler bu haftalarda bir araya gelerek tecrübe paylaşımı yapıyorlar. Bu organizasyonlarda öncelikle bir eğitimden geçiyoruz, yenilikler hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Yurt dışındaki diğer şeflerle buluşarak ülke mutfakları ve ürünleri konusunda karşılıklı bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Örneğin Meksika mutfağına ait bir ürünü birebir ülkenin kurumsal şefinden dinleme fırsatımız oluyor. Bu sayede de ülkemizdeki ilgili dünya mutfağı şeflerini doğru yönlendirebiliyoruz.

İlk başta sözünü ettiğim, Alman mühendisliği ile Türk mutfağı arasındaki köprüden kastım tam olarak da bu. Çünkü bu sadece ürün geliştirmek için olmuyor. Bizde hiç bitmeyen bir süreç bu.

RATIONAL, geleneksel şeflerin algısını hangi çözüm ve önerileriyle değiştiriyor?

Bir ustamız veya müşterimiz geniş kazanlı tencerelerde harika et yemekleri pişiriyor. Tamam, güzel ama o etten yüzde 50 fire verdiğinin farkında değil! 10 kilo et koyuyor, 5 kilo geri alıyor. Eti pişirmek için saatlerce kaynatmak zorunda kalıyor ki, harcadığı enerjinin farkında bile değil!

Biz şeflerimize aynı lezzeti daha az doğal kaynak kullanarak yakalamanın yollarını gösteriyoruz. Görünen o ki; Türkiye’de buharlı kombi fırınların neler yapabildiğini göstermek sanıyorum biraz daha zaman alacak. RATIONAL gerek benim gerek bölge müdürlerimiz gerekse pazarlamadaki arkadaşlarımızın organizasyonunda düzenlediği Hedef Grup etkinlikleriyle anlatmaya çalışıyor. Biliyoruz ki, bu uzun bir yolculuk!..

Pişirme semineri merkezlerinizi hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?

Tabii ki potansiyeline göre belirliyoruz. Aralarında en yüksek potansiyele sahip olan şehir, İstanbul. Turistik potansiyeliyle öne çıkan Antalya ve İzmir illerimiz kıyı bölgeleri arasında en yüksek popülasyona sahipler. Merkezde yer alan Ankara ise her bir noktaya erişim kolaylığıyla öne çıkıyor. Tüm bu bölgelerde çok farklı müşteri kitlelerine hitap ediyoruz.

Türkiye’deki firmaların kurumsallık düzeylerini nasıl yorumlarsınız?

Araştırmalarımıza göre dünyada %54’lük bir pazar payına sahibiz. Dünyadaki her iki buharlı kombi fırından bir tanesi RATIONAL ve bize göre en yakın rakibimiz ise %9-10 civarında pazar payına sahip. Arada çok ciddi bir fark var. RATIONAL, kurulduğu andan itibaren daima sektörün öncüsü oldu.

RATIONAL olarak odaklandığımız konu, satış sonrası destek hizmetimiz. İşin en önemli kısmı, müşteri memnuniyetinin sağlanması. Müşteriye ürünü bir kere satabilirsiniz, memnun kalmadıysa sizden bir daha asla alışveriş yapmayacaktır. RATIONAL’in satış sonrası hizmetlerinde müşteri memnuniyet oranı yüzde 98’in üzerinde. O kadar ki, bizim cihazlarımızı bir kere kullanan bir müşterimiz bir daha vazgeçemiyor.

2019 için neler düşünüyorsunuz?

2019 yılının turizm yatırımları konusunda daha da artan bir ivme göstereceği düşüncesindeyim. Turizm ülkesiyiz ve turizm sektöründeki pozitif değişim projeleri ve yeniden yapılanmaları da beraberinde getiriyor. Bu da bizler ve hizmet sektörüne hitap eden firmalar için önemli bir gelişme. Biz RATIONAL olarak 2019 yılında tanıtım faaliyetlerimizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede işletmelere sunduğumuz hizmet avantajını güçlü servis ağımızla birleştirerek satışlarımızı daha çok arttırıp, doğru ürünü potansiyel müşterilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir