Nabi Avcı “ Hedefimiz 3 Milyar Dolar ”

“Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Termal turizm merkezlerindeki onaylı imar planları ile yatak kapasitesinin 2014-2018 onuncu kalkınma planı döneminde 100.000’e ulaşması, 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı (Health Sumex)” Türkiye’de gelişen sağlık sektörünün nabzını tutmak için, sektörün liderlerini, karar alıcılarını, uzmanlarını ve özel sektör temsilcilerini Ankara’da bir araya getirdi.

Avcı: “1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir hedefliyoruz”2

40 ülkeden 300 kişinin katıldığı fuarın açılış gününde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı şunları söyledi: “Ülkemizin sahip olduğu jeotermal potansiyele bağlı olarak en önemli alternatif turizm türlerinden biri olan Sağlık ve Termal Turizm konusunda öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel alanlar belirlenmiş ve bu potansiyel alanlar bölgeleme esasına göre analiz edildikten sonra genel 26 planlama yaklaşımı içerisinde 1/25 000 ölçekli çevre düzeni planı kararları üretilmiş ve yatırım alanları belirlenmiştir. Termal Turizm Master Planı’nın Kısa Dönem Hedefi olarak 50.000 yatak kapasitesi belirlenmiş olup Termal Turizm Master Planı’nın 2007-2013 yıllarını kapsayan kısa dönem hedeflerinin gerçekleşme durumu ele alındığında; 2006 yılında 78 olan termal konaklama tesis sayısının 2012 yılı sonu itibari ile 148’a ulaştığı bununla beraber 2006 yılında 17.767 olan yatak kapasitesinin ise 2013 yılında 42.357’e 2014 yılında ise 55.140’a ulaştığı görülmektedir. Bir başka deyişle yatak kapasitesinde 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 2 kat artış sağlanmıştır. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili bütün kurumlarla iş birliği hâlinde bütün bu çalışmalar tamamlandığında termal turizm merkezlerindeki onaylı imar planları ile yatak kapasitesinin 2014-2018 onuncu kalkınma planı döneminde 100.000’e ulaşması, 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir.”

Hammouri: “Türkiye’den 800 milyon dolardan fazla ithalat yaptık”1

Panelde bir konuşmaya yapan Global Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Fawzi Yousef Qasem Al Hammouri; “Bizler Ürdün ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işbirliğini arttırmak ve güçlendirmek istiyoruz. Ticaret ve seyahat hacmi artmalı. 2015’te 162 bin Ürdün’lü Türkiye’ye geldi. Türkiye’den 800 milyon dolardan fazla ürün ve mal ithal ettik. Ancak Ürdün’e Türkiye’den 14 bin turist geldi sadece. Ürdün tıbbi medikal ürün destinasyonu olarak biliniyor. En iyi medikal turizm destinasyonu seçildik. Türkiye ile bu anlamda ikili çalışmalarımızı yoğunlaştırmayı çok istiyoruz.” diye konuştu.

Sucuoğlu: “Özellikle yaşlı turizmi açısından fırsatlar sunuyoruz”

K.K.T.C. Sağlık Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu, “Biz 1974’den bu yana ambargolar sebebiyle çok sıkıntılar yaşadık. Bugün gençlerimiz hiçbir yerde spor yapamıyor müsabakalara katılamıyor. Ana vatanımızın sağladığı imkanlarla ayakta duruyoruz. Gelecek için umut taşıyoruz. Turizm hizmet sektörü olarak gelişmesini istediğimiz önemsediğimiz bir konu. Son 10 yılda sağlık turizminin de çok ciddi bir pay aldığı görülüyor. Bizim en büyük avantajımız denizimiz ve sıcaklık oranımız. Kış ayları da dahil deniz suyu sıcaklıkları yüksek. Özellikle yaşlı turizmi açısından fırsatlar sunuyoruz.” Gümüş: “Yabancı dil bilen hekim ve hemşire eksikliğimiz var” Sağlık Bakanlığı Müsteşar Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “Dünyada 30 milyon kişi sağlık için başka ülkelerde derman arıyor. Yaklaşık 500 milyar dolarlık bir bütçe söz konusu. Sağlık turizmi sadece sağlık bakanlığını değil, birçok bakanlığı da ilgilendiriyor. Aile ve Sosyal Politikalar, Turizm, Ekonomi ve Dışişleri olmak üzere pek çok bakanlık ortak projesi. Amacımız Türkiye’ye hizmet almak için daha çok hastanın gelmesi. Türkiye’nin hedefi 2 milyon uluslararası hastanın burada tedavi olması. Yabancı dil bilen hekim ve hemşire eksikliğimiz var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor.” dedi

#HedefimizÜçMilyarDolar #Hedef #ÜçMilyarDolar #MilyarDolar #Manşet

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir