Sadece sektörün değil, geleceğin şeflerinin de destekçisi; Öztiryakiler

Endüstriyel mutfak sektörünün öncü firmalarından Öztiryakiler, Türk gastronomisinin geleceğine yatırımı, ülkemiz gençlerine yönelik uyguladığı kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürüyor. Eğitim odaklı, sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle donanımlı bir genç neslin yetişmesine katkı sağlayan endüstriyel mutfak firması, bu doğrultuda Türkiye gastronomisinin geleceği olarak gördüğü gastronomi ve aşçılık bölümü öğrencileriyle sıklıkla bir araya geliyor.

Endüstriyel mutfak sektörünün öncü firmalarından Öztiryakiler, Türkiye gastronomisinin geleceği olarak gördüğü gençlerin eğitimine, kişisel gelişimine ve istihdamına katkı sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde, İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerini ağırlayan öncü marka, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ev sahipliğinde öğrencileri sektördeki son yenilikler ve kombi fırınlar hakkında bilgilendirdi. Yaklaşık üç saat süren buluşmada öğrenciler firmanın showroom’undaki ürünler, işlevleri ve kullanımları hakkında bilgi edinirken, pişirmede son teknoloji olan yeni kombi fırınları da detaylı inceleme şansı buldular. Öztiryakiler’in yeni kombi fırınıyla pişirme yapan gençler, bu sayede çok çeşitli ürünleri farklı pişirme biçimlerinde kendi bünyesinde çözebilen kombi fırınların avantajlarını da deneyimleme fırsatı elde etti.

Geleceğin şeflerine bir yandan çeşitli etkinliklerde ve yarışmalarda destek olan endüstriyel mutfak sektörünün öncü firması Öztiryakiler, bir yandan da fabrikasının kapılarını açarak eğitimlerine katkı sağlıyor. Türkiye gastronomisinin geleceği olan gençler, firmanın üretim tesislerinde sektördeki yenilikler, cihazlar ve donanımlar hakkında bilgi edinip demolarla pratik yapma şansı buluyor.

Levent Demirçakmak: “Öztiryakiler sadece bize değil, tüm okullara kapısını açarak eğitime katkı sağlıyor”

Öztiryakiler ile her yıl çeşitli eğitimler gerçekleştirdiklerini ve öncü markanın sadece İstanbul Gelişim Üniversitesi’ne değil, tüm okullara kapılarını açarak eğitime ciddi bir katkı sağladığını ifade eden okulun eğitmen şeflerinden Öğretim Görevlisi Levent Demirçakmak, İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileriyle bir süredir eğitimlere devam ettiklerini belirterek, “Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık olmak üzere üç bölümden öğrencileri getirdik. Bugün beşinci grup geldi. Öğrencilerimiz iki gündür mutfak ekipmanları ve kombi fırınlarla ilgili eğitimler alıyor. Bu çerçevede demolar yapıldı ve sonunda da tadım gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz, son teknolojiye sahip bir kombi fırının farklı pişirme tekniklerini bir arada nasıl gerçekleştirdiğini gördüler. Diğer yandan, uluslararası standartlarda gastronom küvetlerin nasıl olması gerektiğinin eğitimleri de firma yetkileri tarafından anlatıldı. Öğrencilerimiz, firmanın showroom’undaki ürünlerin neler olduğu, hangisinin ne işe yaradığını öğrendi” dedi.

“250’ye yakın öğrenciye eğitim verdik”

Her eğitimin yaklaşık 2,5 saat sürdüğünü ve toplamda 250’ye yakın öğrencinin eğitimlere katıldığını belirten Demirçakmak, şöyle devam etti: “Bu eğitimler esnasında öğrencilerimiz kombi fırında farklı teknikler deneme olanağı buldular. Örnek olarak, haşlanması gereken sebzeler, dönme tekniğiyle pişecek tavuk, ön pişirme yapılması gereken bulgur pilavı, derin yağda pişecek patates kızartması, bu yöntemler kullanılmadan kombi fırınlarda pişirildi ve sonuç adeta bu yöntemlerle yapılmış kadar başarılıydı. Hepsi olması gerektiği gibi güzel pişti”.

Danışman şeften uygulamalı Öztiryakiler Kombi Fırın eğitimi

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerine yönelik gerçekleşen eğitimde firmanın yeni ürünü Öztiryakiler Kombi Fırını uygulamalı olarak tanıtan Danışman Şef Hasan Fehmi Peker, ürüne ilişkin şu bilgileri aktardı: “Öztiryakiler Kombi Fırın, konveksiyonel fırının bir ileri teknolojisidir. Kombi sistem, ürünlerin ısılarını kombine ederek, kabin içerisine aktarabilen sistem anlamına geliyor. Bunu da içerisindeki bir buhar tankıyla başarıyor. Eğer istersek bunu yüzde 100 buhar fonksiyonunda kullanabiliyoruz, istersek de kuru ısıyla beraber nemi kombine şekilde içeri vererek kullanabiliyoruz. Ürün aynı zamanda birçok akıllı teknolojiyi de içinde barındırıyor. Kendi kendini yıkama özelliğine sahip olan fırın, yüklenen reçetelerle kendi kendine pişirme yapabiliyor. Fırında bizim denediğimiz ve yüklediğimiz şu an 200’ün üzerinde tarif var. Şefler de istedikleri tarifleri yükleyebiliyor, harici bellek yardımıyla  tarifleri istedikleri yere taşıyabiliyor. Kuru ısı, kombi ısı ve buhar modu olmak üzere üç ayrı modds çalışma kabiliyetine sahip fırında; Buhar Modu, her türlü sebze, et, balık, tavuk gibi ürünlerin haşlanmasında, makarna ve pilav yapımında kullanılıyor. Kombi ısı verebildiği için ızgara çeşitlerinde de gayet sulu bir pişirme yapabiliyor. Doğası gereği her üründe bir miktar su var. Biz normal fırınlarda pişirme yaptığımız zaman bu su uçuyor ve ürün kuruyor. Fakat  Öztiryakiler Kombi Fırın’da içeriye kuru ve buharlı ısıyı kombine edip verdiğimiz için fırın, ürünün içindeki suyu değil, içeri verilen nemi kullanıyor. Bu sayede ürünün içindeki su hapsoluyor ve ortaya daha lezzetli ürünler çıkıyor. Kombi fırınlar diğer fırınlara göre çok daha hızlı pişirmeler yapabildiği için enerji tasarrufu sağlıyor. Şu an üç boyda, gazlı ve elektrikli olmak üzere üretim yapılıyor. Fırının kendi kendini yıkamasında kullanılacak tablet ve yağ çözücüler gibi yine Öztiryakiler’in ürettiği temizlik sistemleri de mevcut”.

Tahsin Öztiryaki: “Gençlerin gelişimine hizmet etmekten keyif duyuyoruz”

Geleceğin şeflerinin eğitimine ve istihdamına hizmet etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise, Türkiye gastronomisinin gençlerle birlikte bir yere geleceğine inandıklarını belirterek, “Türkiye’de gastronomi alanında eğitim veren üniversite ve özel okullar bir hayli çoğaldı. Tabii bu noktada gençlerin kaliteli eğitim almaları çok önemli. İstanbul Gelişim Üniversitesi de uzun zamandır iş birliği yaptığımız üniversitelerden bir tanesi. Okul öğrencilerine burada staj yapma imkanı sunduğumuz gibi, onları endüstriyel mutfak sektörü hakkında bilgilendiriyor, üretim çalışmalarımız ve kullanımları ile ilgili bilgiler aktarıyoruz. Bu aşamada, çalıştıkları mutfakların yoğun emekle oluşturulduğunu görmeleri çok önemli. Tabii sadece bu da değil, Bir tabağın hazırlanmasında bizlerin dışında çiftçiler ve farklı üreticiler gibi binlerce insanın emeği var. Bana kalırsa gençler buradaki gibi  tarım alanında da eğitilmeliler. Yüklendikleri görevin ciddi bir iş olduğunu, pek çok insanın emeğinin sonucunda ortaya çıktığını ve dolayısıyla işlerine vermeleri gereken değeri, bu eğitimlerle daha iyi anlayacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Tahsin Öztiryaki sözlerini şöyle sürdürdü: “Öztiryakiler olarak gastronomi öğrencilerine göstereceğimiz önemli ürünlerimiz var. Bu sektörde dünyada teknoloji neredeyse biz de o teknolojinin aynısını Türkiye’de üretiyor ve dünyaya satıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz de bu eğitimlerle dünyadaki son teknolojiye hakim bir şekilde sektöre atılacaklar. Biz buna hizmet etmekten keyif duyuyoruz” dedi.

“Bu bir firma tanıtımı değil, memleket meselesidir”

İstanbul Gelişim Üniversitesi dışında üretim tesisinde farklı özel okullardan ve üniversitelerden de öğrencileri ağırlamaya devam eden firmanın, söz konusu bu buluşmaları daha düzenli hale getirmeyi planladığını kaydeden Tahsin Öztiryaki, bu buluşmaların bir firma tanıtımı değil, aslında bir memleket meselesi olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin dışına çıkacak olan aşçılarımızın dünyayla entegre olmaları, ürünleri iyi tanımaları lehlerine  olacaktır. Bu sadece bizimle olacak bir iş de değil, diğer firmaların da bu eğitimleri vermeleri lazım. Biz bütün her şeyimizi öğrencilere ve kullanıcılara açıyoruz. Onların vereceği fikirler de bizim için çok önemli. Biz bugünlere müşterilerimizin verdiği fikirlerle gelmiş bir firmayız. Her fikre açığız, her fikir bir gelişmedir. Biz sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge Merkezi olan firmasıyız. Kurulduğu günden bu yana merkezimiz pek çok patent aldı ve almaya da devam ediyor. Biz işimizi severek yapıyoruz ve bütün ailemizin hayatı bu işin içinde. Bu buluşmalar da işimizin sorumlukla ilgili bir parçası. Öğrenciler son derece ilgililer. Ama zaten aşçı olmaya karar vermek başlı başına özel bir ilgi gerektirir. Biz onların bu yüksek ilgisine karşı bu sektörün var olduğunu, doğru olduğunu anlatmakla görevliyiz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’deki yemek yarışmalarının yüzde 80-90’ına sponsoruz”

Tahsin Öztiryaki, konuşmasının devamında, gastronomi öğrencilerinin öğrenimleri esnasında kendilerini gösterebilecekleri birtakım yarışmalara katıldıklarını belirterek, “Biz Öztiryakiler olarak, şu an Türkiye’deki yemek yarışmalarının yüzde 80-90’ına sponsoruz. Türkiye’nin her köşesinden bize okulların ve aşçı derneklerinin getirdiği yarışmaların neredeyse hepsine, yaklaşık 30 adet hazır bekleyen mutfaklarımızla destek olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz, Sirha İstanbul Fuarı içerisinde gerçekleşen Bocuse d’Or yarışmasının da sponsoruyduk. Ayrıca kazanan arkadaşların Avrupa finallerine gitmeleri için destek oluyoruz. Biz bu desteklerimizi ve sponsorluklarımızı sadece Türkiye’de yürütmüyoruz. Örneğin, şu an Suudi Arabistan’daki birçok fuarın da mutfak sponsoruyuz. Önümüzdeki günlerde İngiltere’de yapılacak bir fuarın da malzeme sponsoruyuz. Öte yandan, Hindistan’da yapılan bütün yemek yarışmalarının ve de şeflerin mutfak sponsoruyuz.Orada 10 mutfaklık bir stokumuz var. Hindistan’daki birçok yarışmaya destek veriyoruz. Son olarak Katar’da yapılacak bir fuarın sponsoru olduk. Yani biz uluslararası bir firmayız ve bu misyonu dünyanın her yerine taşımak zorundayız. Biz hem üretiyoruz hem dünyaya satarak ihracata katkı sağlıyoruz hem de Türkiye’de aşçılık mesleğinin gelişmesi için öğrencilerle iş birliği yaparak kendimize ve onlara destek olmaya çalışıyoruz. Dünyadaki aşçılarla da yakın ilişkiler içindeyiz. Biz sektöründe üzerine düşen tüm görevleri yapmaya çalışan bir firmayız ve aileyiz. Bütün firmalarımıza da şunu söylüyoruz; ‘Standartlarımızı yüksek tutmalıyız, marka olmalıyız. Bunları yaparsak sonuçta ülkemiz de bir marka olacak.”

“Türkiye’nin bir mutfak üretim merkezi olduğunu tüm dünyaya anlatmalıyız”

Firma olarak bu eğitim ve sektöre destek çalışmalarının dışında kendisinin bir diğer şapkasıyla, İDDMİB – İstanbul Demir ve Demirdışı İhracatçılar Birliği Başkanlığı ile sektörün gelişimi için çaba sarf ettiğini belirten Tahsin Öztiryaki, “Bu birliğin içerinde endüstriyel mutfaklar ve ev tipi mutfak eşyaları da var. Bu ürünleri dünyaya tanıtabilmek için artık dünyanın her köşesinde pek çok fuara katılıyoruz. Bu fuarlarda, bundan sonraki dönemde Birlik Tanıtım Grubu’ndan aldığımız bir fonla ürünlerimizi canlı olarak anlatmaya çalışacağız. Hem cihazlarımızı hem set üstü ekipmanlarımızı Türk ve yabancı aşçılarla birlikte cookshow’lar yaparak ürünlerimizi anlatmaya ve algımızı biraz daha değiştirmeye çalışacağız. Tabii bunun içerisine Türk gıdaları da girecek ve bütün bir tanıtım olacak. Şimdi dünyanın çeşitli ülkelerindeki ünlü aşçıları araştırıyoruz. Türkiye’den de bizi oralarda temsil edebilecek aşçıları götüreceğiz. Bu çalışmaları tüm yönüyle devam ettireceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin bu konudaki ihracatı oldukça yüksek. Türk mutfak eşyaları dünyanın her yerinde ilgi görüyor. Türkiye’nin bir mutfak üretim merkezi olduğunu çeşitli vesilelerle tüm dünyaya anlatmamız gerekiyor. Fuarlarımızla, etkinliklerimizle ihracatımızın daha da artacağı inancındayız. Birlik olarak bunun için her türlü desteğe hazırız. Bunun için yapılması gereken şey de, yaptığımız iş neyse onu iyi yapmak. Standartlarımızın yüksek olması, müşterilerimize verdiğimiz sözü tutmak, zamanında yüklemek ve makul fiyatlarla da satmak. Bu sektörde olan tüm firmalarımızın da bu kriterlerde olması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar olmadığı zaman hem kendine hem sektöre zarar verecektir. Hepimizin bu ciddiyet ve bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.

#öztiryakiler #öztiryakilermutfak #endüstriyelmutfak #tahsinöztiryaki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir