İstanbul’daki taksiler bundan böyle Gastronomi Turizmi için kilometre açacak!

Haber: Hatice Ünal Bilen

Fotoğraflar: Ümit Başer Alkaç

İstanbul’daki 17.395 taksici GTD tarafından hazırlanan İstanbul Lezzet Haritası uygulamasıyla bundan böyle kendi taksisinin gurmesi olacak. Talep eden yerli ve yabancı turistler için kilometrelerini bir de Gastronomi Turizmi için açacak!

Gastronomi Turizmi Derneği ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası bugün Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina’da düzenlenen basın lansmanı ile değerli bir iş birliğinin imzasını duyurdu. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ve Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı’nın yanı sıra dernek üyeleri ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen toplantıda konuşan GTD Başkanı Gürkan Boztepe, “İstanbul’da 17.395 taksiye İstanbul Lezzet Haritası yüklenmesiyle artık yerli yabancı turistlere GTD tarafından onaylanmış mekanlar, hazırlanmış özel bir uygulama tarafından önerilecek. Taksiler turistleri uygulamalar sayesinde aynı zamanda bir lezzet durağına götürebilecek.” dedi.

4

 Gürkan Boztepe: “Taksiciler en önemli paydaşlarımız”

Eylül ayında birinci yılını doldurmaya hazırlanan Gastronomi Turizmi Derneği’nin kuruluşundan bu yana ana misyonunun Türk ürünlerini ve mutfağını dünyada tanıtmak olduğunun altını çizen Gürkan Boztepe şöyle konuştu: “Biz diyoruz ki Türk ürünleri dünyada bir tane. Biz bunu biliyoruz ama dünya bilmiyor. Dernek olarak en önemli misyonumuz yerel ürünlerimizi ve mutfağımızı tanıtmak oldu. Bu anlamda taksiciler de en önemli paydaşlarımız. Çünkü bir havalimanına indiğinizde ilk gördüğünüz taksiciler oluyor. Neredeyse ilk imaj, ilk izlenim onların üzerinden oluşuyor. İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur da bunun farkındalığıyla hizmet veren bir başkan. Bu vizyonla bizler bugün önemli bir iş birliğine imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

 Turistler, Türk mutfağı ve ürünlerini tanıyan restoranlara yönlendirilecek

İstanbul’da 17.395 taksiye İstanbul Lezzet Haritası yüklenmesiyle artık yerli ve yabancı turistlere GTD tarafından onaylanmış mekanların özel bir uygulama tarafından önerileceği bilgisini veren Boztepe, “Taksiler İstanbul’a gelen turistleri bu uygulamalar sayesinde bir lezzet durağına götürebilecek.” dedi. GTD olarak mekan seçiminde son derece titiz davrandıklarını ifade eden Boztepe, “Bu konuda çok seçiciyiz. Listemize Türk mutfağı ve Türk ürünlerini tanıyan restoranları dahil ettik.” diye konuştu.

6

 Yahya Uğur: “Yeni Türkiye, yeni İstanbul diyoruz ama yeni taksi diyemiyoruz”

Aynı zamanda düzenlenen sürpriz doğum günü kutlamasıyla yeni yaş gününün de heyecanını yaşayan İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ise yaptığı konuşmada İstanbul genelinde 17.395 taksi, 35 bin çalışan ile birlikte 55 bin kişilik bir ailenin 45 yıldır başkanlığını yapmaktan duyduğu gururu paylaşarak, “Yeni Türkiye, yeni İstanbul diyoruz ama yeni taksi diyemiyoruz. Bugün taksiciliğin bir el kitabi yok mu diyenler için internet üzerinden oluşturuluyor. En önemlisi İstanbul’un turizmine ve güvenliğine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Bugün baktığımızda taksicilik sadece taksicilikten ibaret değil. Taksicilik bu şehrin bir sürü istifadesini içinde barındıran bir meslek diyoruz. Bu iş birliği ile Türk turizmine faydalı olacağımız inancıyla gururlanıyoruz. Bu sadece turizm ekonomisine katkı değil elbette. Aynı zamanda bizler de kazanıyoruz. Bu şehre katkıda bulunmak zorundayız. Biz taksiciyiz, yemekten çok anlamayız. Ama biz en iyilerini seçmeyi GTD’ye bıraktık.”

5

 “Az parayla çok büyük faydalar sağlayacak bir uygulama”

İstanbul Lezzet Haritası uygulamasının çok yüksek bir bütçeli program olmadığının altını çizerek konuşmasını sürdüren Uğur, “Ama bana göre az parayla çok büyük faydalar getirecek bir program. Bundan sonra göreceğiz ki, artık eski taksiler olmayacak. Kendini her geçen gün yenileyen, teknolojisiyle söz sahibi, müşterileri doğru uygulamalarla yönlendirecek yeni araçlarla işimize devam edeceğiz.” dedi.

3

Bülent Akarcalı: “Takside ÖTV kalkmalı, taksiciler rahat ettirilmeli”

Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı ise, İstanbul taksi esnafının gastronomi turizmine sahip çıkmasının önemli bir hamle olduğunu belirterek, “Batı’daki olay İstanbul’da başlıyorsa önemlidir. Siyasî hayatımda bugüne dek yemek yemediğim yer kalmadı. İçlerinde en görkemlisi Çin’dekiydi. Muazzam bir yemekti. Ama baktığınızda hepsi birbirinin aynı. Ben Batı ve Asya’nın mutfağında bir Türk mutfağının zenginliğini göremedim açık konuşmak gerekirse. Devlete gitmek işin kolaycılığıdır. Taksiciler esnafı bu görevi yerine getiriyorsa başkalarının da bunu yapması lazım.” dedi.

2

Kitle turizminin sektörün en büyük kanayan yaralarından biri olduğunu dile getiren Akarcalı, “Turizm aslında kişinin kendi iradesiyle geldiği, kendi kendine dolaşabildiği bir düzende yürümeli. Bu noktada taksicinin önemi büyük. Onları desteklemek, teşvik etmek de devletin işi. Takside ÖTV kalkmalıdır. Şoför esnafına sahip çıkmamız ve işini rahatlıkla yapmasını sağlamamız lazım. Nasıl ki buradaki otel misafirlerine rahat ve konforlu konaklama imkanları sunuyorsak, aynı şekilde taksicilere de güzel bir ortam sağlamalıyız ki, onlar da turiste gereken hassasiyeti ve özeni gösterebilsinler. Sonuç olarak hayırlı olsun diyorum.” diyerek  sözlerini noktaladı.