Turistten Çok Turizmci Ağırlıyoruz!

Turizm sektörü temsilcileri çok önemli bir tanıtım faaliyetini sessiz sedasız yürütüyor. ‘Kaleyi içeriden fethetmek isteyen’ TÜROB ve THY’nin son 3 ayda İstanbul’da ağırladığı yabancı turizmci sayısı bin kişiyi aştı. Başkan Timur Bayındır, “Turistten çok turizmci ağırlıyoruz” sözleriyle projeyi esprili bir dille değerlendirdi.

Türkiye turizmi en kötü dönemlerinden birini yaşarken, sektör temsilcileri çok önemli bir tanıtım faaliyetini sessiz sedasız yürütüyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türk Hava Yolları (THY) ile işbirliğiyle gerçekleştirilen proje ile dünyanın dört bir yanından davet edilen profesyonel turizmciler tanıtım amaçlı olarak ağırlanıyor ve başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin ‘güvenli’ bir ülke olduğu mesajı veriliyor. Her iki kuruluş bu yılın en sıkıntılı dönemlerinde bile misafir turizmci ağırlamaya ara vermedi, hatta bu yöndeki faaliyetler hızlandırıldı. Son 3 ayda İstanbul’da ağırlanan yabancı turizmci sayısı bin kişiyi aştı.

Maliyetin Türkiye Otelciler Birliği bünyesindeki oteller ile THY tarafından karşılandığı projede en son Fransa’nın Bordeaux şehri ve çevresinden davet edilen bölgenin önde gelen 15 seyahat acentesinin üst düzey yetkilileri bu hafta içinde İstanbul’da, Point Hotel Taksim ev sahipliğinde ağırlanarak, şehrin turizm ürünlerini yakından inceledi. Yabancı turizmciler ayrıca Eresin Crown, Ramada Taksim ve The Peak Hotel’de misafir ediliyor. Yılın geride kalan bölümünde de Gürcistan’tan İngiltere’ye, Rusya’dan Benin’e kadar birçok ülkeden gelen turizmciler ağırlanacak.

“Pazar ayırmıyoruz” 

Birlik olarak yürüttükleri tanıtım çalışmaları hakkında bilgi veren Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, söz konusu projeyi “Turistten çok turizmci ağırlıyoruz” sözleriyle esprili bir dille değerlendirdi. “Büyük küçük, hiçbir turizm pazarını gözardı etmiyoruz” diyen Bayındır, başta Avrupa olmak üzere pazarlama ve tanıtım çalışmalarına, uluslararası fuar katılımlarının yanı sıra bu tip organizasyonlarla devam ettiklerini dile getirdi. Bayındır, “Sivil toplumun mutlaka öne çıkması ve tanıtım konusundaki çalışmalara öncülük yapması gerekir” dedi.

“İmaj geliştirme ve halkla ilişkiler şart”

Tanıtım çalışmalarının, imaj geliştirme ve halkla ilişkiler faaliyeti ile desteklenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Bayındır, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda tek elden ilgili her bir ülke bazında o ülkeden gelebileceklerin beklentilerini öne çıkaran  tanıtım/pazarlama sağlanmalı. Önümüzdeki süreçte, tanıtım çalışmalarında başarılı bir örnek veren THY ile koordineli yapılması ve onların iş birliği yaptığı yabancı halkla ilişkiler firmalarından faydalanılması ve Bakanlık tarafından fonlanmasının sağlanması gerekir. Uluslararası önde gelen medya kuruluşlarında ülkemize yönelik algının pozitife yönlendirilmesi için halkla ilişkiler faaliyetleri başlatılmalı, bu yönde başta ilgili Bakanlıklarımız olmak üzere medya ile yakın ve doğrudan ilişki kurulmalı. Medya kuruluşlarında akıcı yabancı dil kullanabilen üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinin mülakat vermeleri sağlanmalı.”

TÜROB’dan tanıtım önerileri TUROBBaşkanı Timur Bayındır 2

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

-Ülkemizin tanıtımı ve imaj oluşturma çalışmaları kapsamında salt olarak deniz-kum-güneş teması kullanımı oransal olarak azaltılmalı.

-Özellikle deniz aşırı uzak destinasyonlarda; komşu ülkeler, global kurum/firma/şirketler ile birlikte ve ortak programlar kapsamında tanıtım kampanyaları yürütülmeli.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı önceden olduğu üzere, turizm sektör örgütleri ile tanıtımın her aşamasında (ihale, fuar, değerlendirme vs.) işbirliği yapmalı.

-Hedef ülkelerde turizm fuarlarının yanında workshop, road show vs. tanıtım aktiviteleri tercih edilmelidir. Fuarlarda yer alan destinasyon stand alanları destinasyon ayrımına göre ayrı ayrı temalarla yeniden yapılandırılmalı.

– Ülkemize yönelik olumsuz algıyı değiştirecek uluslararası bilinirliği olan bir lobi kuruluşu ile ‘acil’ olarak işbirliği yapılması gerekiyor.

– Tanıtım bütçesi ve projelerinin önemli bölümü internet (e-marketing) çalışmalarına yönlendirilmeli.

– Turistik imkanların kültür varlıklarıyla birleştirilmesinin artık yeterli olmadığı, terör ve darbe gibi kötü algılanan imajımızı düzeltecek karma bir tanıtım stratejisinin devreye sokulması gerektiği görülüyor.

– Bu dönemde yurtdışı tanıtımının Turizm Bakanlığı eşgüdümünde, sivil toplum temsilcileriyle birlikte yeniden tasarlanmasını ve Türkiye’nin potansiyel olarak gördüğü ve turist getirmek için hedeflediği ülkelerde/pazarlarda uzmanlaşmış turizmcileri bu çalışmaya davet edilmesini öneriyoruz.

#TuristtenÇokTurizmciAğırlıyoruz  #Turist #Turizm #Turizmci #TÜROB #TurizmBakanlığı #TurizmSektörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir