Turizmci olmak için turizm bölümünde eğitim alınmalı mı? Sura Hotels Turizm Grubu Genel Koordinatörü Muhammet Cüntay yazdı…

Turizmci olmak için turizm bölümünde eğitim almalı mıyım?

 Merhabalar değerli dostlar, sektörümüzde maalesef cazibesi çok yüksek olmayan ama üzerinde durulması gereken bir konu ile sizlerleyim. Turizm Eğitimi…

Nedir bu Turizm Eğitimi ? Olmalı mı, olmamalı mı? Olursa kaç yıl olsun? Olmazsa nasıl olur? Okul sayısı yeterli midir yoksa gereğinden fazla mıdır?

Peki ya diploma! Diplomanın değeri nedir? İşe girişlerde diploma bile sormuyorlar mı? Yok canım o kadar da değil!

Kaçımız pişman kaçımız huzurlu? Bugün bir tercih formum daha olsa yine işaretler miydim o okulu?

Turizm Eğitimi; Sektörün ihtiyaç duyacağı, bilgili, becerili, üretken, dinamik insanları yetiştirmek amacıyla uygulamaya ve verimlilik esaslarına göre bilimsel metotlarla yapılan bir eğitim şeklidir.

Turizm Eğitimi’nin asli amacı; Turizm eğitimi veren kurumlar turizm işletmelerinin ihtiyacı olan pek çok hizmeti sağlayabilecek alt kademe insan gücünü, ara insan gücünü tamamlayacak orta kademe ve turizmle ilgili kamu ve özel sektör kurumlarına yönetici, araştırmacı ve planlayıcı elemanlarını yetiştirmek amacıyla üst kademe insan gücünü sağlamaktır.

Diğer amaçlar ne olabilir der isek; Eğitim yoluyla teorik ve pratik ilişki kurmak, turizm sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, sektöre yetişmiş kalifiye personel sağlamak, turizmin ekonomik kalkınmadaki yerini ve önemini anlatmak, turistik işletmelerde çalışanların bilgi ve becerilerini artırmak, vatandaşta olumlu bir turizm bilinci yaratmak, nitelikli turizm eğitmenleri yetiştirmek, insanların ilgisini turizme çekmek…

Örgün mesleki turizm eğitimi denince içerisinde ortaöğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri bulunmaktadır. Biz lafı uzatmadan lisans düzeyine geçelim. Yüksek öğretim düzeyindeki mesleki turizm eğitiminin ikinci aşaması 4 yıllık turizm yüksekokulları ve fakülteler bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren  turizm bölümleridir.

Türkiye’de 1992 yılından itibaren çok sayıda yeni üniversitenin açılmış olması ve açılmaya devam edilmesi, turizm lisans programlarının sayılarında adeta bir patlama yaşanmasına sebep olmuştur.

Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrenci sayıları ile mezun olan öğrenci sayıları öğretim yılları itibariyle tabloda verilmiştir. Tablodan da anlaşılacağı üzere lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrenci sayısı her geçen yıl artış göstermiştir. 1983-1984 öğretim yılında öğrenci sayısı 1.879 iken, bu sayı 2013-2014 yılında yaklaşık 17,5 kat artarak 32.792’ye yükselmiştir. Bu muhtemelen bu yıl 35000 civarına ulaşmıştır.

1

Turizm bir sanat, sanat ise bir eğitim modelidir, eğitimsiz bir turizm sektörü olamaz

Bunu tartışanların muhtemelen ya sektörün gerekliliklerinden ya da sektörün ülkeye kazandırdıklarından haberleri yok. Buna ek olarak maalesef gerekli altyapı, uygulama alanları ve uzman akademik kadrolar tam anlamıyla hazırlanmadan açılan okullar ile turizm mezunlarının ortalama kalifiyesini düşürmektedir.

Bizler eğitim kurumlarının gerekliliğini gereksizliğini tartışıyorken, öğrencilere katılmak istenen şeylere ve ders adlarına bakmak, müfredatı irdelemek lazım. Ben bugüne dek gereksiz olan bir tane dersle karşılaşmamışken, sektörde eksik olduğunu düşündüğüm ergonomi, verimlilik, gelir yönetimi gibi birçok başlığın derse dönüştürülmesini savunmaktayım. Hal böyleyken bu eğitim kurumlarının gereksizliğini iddia etmek cahillikten öte bir şey değildir.

Bizlere düşen, turizm okullarının ve diplomanın gerekliliğini tartışmak değil, bu okulların nasıl real sektörle yakınlaşabileceğini ve verimliliklerinin nasıl arttırılabileceğini tartışmaktır.

Gençlerin sektöre daha hazır halde gelmesi için yapılması gerekenlerin başında turizm eğitimi veren okullarımız ile sektörün birbirine bugün olduklarından daha yakın olmalarını sağlamak gelmektedir.Şuan turizm okullarında eğitim alan öğrencilerimizin maalesef bir çoğu sektörün gerçeklerine uzak oldukları gerçeğini inkar etmemek gerekmektedir. Okullarımızda kesinlikle sektörel rehberlik ve danışmanlık birimleri kurulması şarttır. Bu birimler sayesinde öğrencilerin yetileri becerileri ve karakteristik özellikleri çerçevesinde turizmin hangi alanında daha başarılı olabileceği konusunda kendilerine destek verilmeli. Bu sayede boşa harcanan emeğin, başarısızlıklar sonrasında sektörden uzaklaşmaların önüne geçilecektir.

Sektörde diploma hakettiği yerde midir?

Öncelikle diplomaya sahip çıkması gereken bizler yani turizm yöneticileri, maalesef geçmişte özgeçmişlerimizde turizm okullarından mezun olduğumuzun yazıyor olmasını yeterli gören diploma beyanına gerek duymayan yöneticilerimiz oldu. Bu düzen kısmen değişim yaşadı ama tam anlamıyla düzeldiğini söyleyemeyiz.

Biz diplomalarımızın sorulmasını kontrol edilmesini istiyoruz! Yani kısacası emeğimize saygı görmek….

Peki konunun diğer yönünden bakacak olursak bizlere bu belgeyi sunan yani bizi tescilleyen devlet kurumlarımız, teşkilatlarımız bize ve diplomamıza ne derece değer veriyor?

Değer görmeliyiz çünkü bizi siz yetiştirdiniz, tüm turizm işletmelerinde toplam çalışanın belirli bir oranını mutlaka bizler teşkil ediyor olmalıyız. Turizm Bakanlığı’nda bizi çalıştırmalısınız; İl Turizm Müdürleri bizlerden olmalı; hatta bir dileğim var ileriki dönemde Turizm Bakanı bizlerden biri olsa!

Neden mi? Çünkü bize turizmi siz öğrettiniz… Lütfen bize güvenin artık.

Tüm çalışanlar turizm diplomalı mı olmalı?

Tabii ki bunun bu biçimde olması imkansız, diğer bölüm mezunlarının ve sektörün çekirdeğinden gelen emektarlarında bu sektöre verebilecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum.

Birçok turizm diploması olmayan, başarılı, sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli çalışan bulunmaktadır. Bu inkar edilemez bir gerçek. Ama bunun oranının diplomalıların önceliğini kısıtlamayacak biçimde belirlenmesi ve bu belirlenen oransal kuralın uygulanması gerekmektedir.

Kaçımız pişman kaçımız huzurlu? Bugün bir tercih formum daha olsa yine işaretler miydim o okulu?

Sektörün son dönemde geçiyor olduğu dar boğaz turizmcilerin aklına acabaları getirmiyor değil, krizden ötürü işten çıkarılanlar, iş bulamayanlar, diplomasına saygı duyulmayanlar, işletmelerde hakettiği karşılığı alamayanlar… Birçok mezun bir tercih formum daha olsaydı diyor…

Diplomana sahip çık! Diplomalıya saygı duy!

En derin saygılarımla

 

Turizmci olmak için turizm bölümünde eğitim alınmalı mı? Sura Hotels Turizm Grubu Genel Koordinatörü Muhammet Cüntay yazdı…” için bir yorum

  1. Bunu bu biçimde olmasi niye imka siz anlamadim, Ben Turizm diplomasiyla doktorluk ogretmenlim yapabiliyormuyum veya finan sektorune girebiliyormuyim hayir.Peki siz lise mezunu veya acik ögretim okumus kisiyi , Lisans Turizm mezunu kisi ile ayni kefeye koyup birde ayni maasi veriyorsunuz ve bunlari basimiza mudur yapiyorsunuz.Antalya da deneyimli dediginiz yillarin turizmcileri neden İstanbul da bir otelde müdür olamiyor, cok basit burda garson müdür olurken Istanbul da iyi egitim gor.us genc dinamik gelecek vaad eden kisiler müdür okuyor.Hiç bir fakultede Antalya Turizmciliginden bahsedilmez cunku basit acenta ya iyi fiyat ver satsin sende koltugunda iyi mudurum diye boburlen….Bu zihniyet ile ancak Antalya dan Jurrasic Park olur…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir