TÜROB kalifiye eleman için yetenek avına çıktı!

Haber: Hatice Ünal Bilen Fotoğraflar: Hakkı Günerkan

 Turizm ve gastronomide yaşanan kalifiye eleman sorununa kökten çözüm bulmak isteyen TÜROB, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle turizm meslek lisesi öğrencilerini yarıştırdı. ‘Sektör Yetenek Avında’ sloganıyla hayata geçirilen Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması gelenekselleşerek kamu ve özel sektör iş birliğiyle geleceğin aşçılarını yetiştirecek.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye’de orta ve uzun vadede gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlamasının yanı sıra turizm meslek liselerinden mezun olanlara da istihdamın yolunu açacak bir projeye imza attı. TÜROB ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Sektör Yetenek Avında’ sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması, 18 Nisan Çarşamba günü Gastronometro’da gerçekleştirildi. Turizm haberleri sitesi hotelrestaurantmagazine.com olarak biz de bu etkinliği takip ettik.

Açılış törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın da açılışına katıldığı yarışma öğrencilerden ve sektörden büyük ilgi gördü. Jüri başkanlığını Şef Vedat Başaran’ın yaptığı yarışma ilk etapta İstanbul’da bulunan 11 meslek lisesinin öğrencileri arasında düzenlendi. Geleneksel hale getirilmesi hedeflenen yarışmanın önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye geneline yayılması hedefleniyor. Tamamen sosyal sorumluluk amacını taşıyan bu projeyle turizm otelcilik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını ve meslek lisesi mezunlarının eğitim aldıkları alanda istihdam edilme imkanlarının artırılması ana hedef olarak belirlendi.

Timur Bayındır: “Turizm meslek liselerinden mezun olan tüm kalifiye çalışanlara talibiz”

Etkinliğin açılış töreninde konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜROB olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte turizm otelcilik sektörü ve meslek liseleri arasında bir köprü oluşturmak üzere bir işbirliğine adım attıklarını söyledi. Bu kapsamda MEB ile gerçekleştirilen ilk etkinlik olduğunu dile getiren Bayındır, meslek liselerini sektöre kazandırmayı hedefiyle yola çıktıklarına işaret etti. Böyle bir yarışma fikrinin doğmasında en büyük rolü, konaklama sektörünün yaşadığı kalifiye çalışan sıkıntısının oynadığını belirten Bayındır, “Sadece aşçılar, mutfak konusunda değil, konaklama sektörünün tüm çalışma alanlarında bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu yüzden geleneksel hale getireceğimiz ve gelecek yıldan itibaren tüm Türkiye çapında gerçekleştireceğimiz bu yarışmanın kapsamını genişleteceğiz. Kat hizmetleri, ön büro, servis vs. kategorilerini de yarışmaya dahil edeceğiz. Konaklama sektörü olarak turizm meslek liselerinden mezun olan tüm kalifiye çalışanlara talibiz. Meslek liseleri bizim ana istihdam kaynağımız olmalı” diye konuştu. Bayındır, meslek liselerinin imajının yükseltilmesine de katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek, “Kamu ve özel sektör işbirliğiyle geleceğin aşçılarını yetiştirmeyi istiyoruz” dedi.

Meslek lisesi algısını değiştirecek

Projenin, turizm otelcilik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve meslek lisesi mezunlarının eğitim aldıkları alanda istihdam edilme imkanlarının artırılması amaçladığına dikkat çeken Bayındır, şöyle devam etti: “Meslek liselerinde okuyan öğrencilere; mesleklerini tanıtmayı ve sevdirmeyi, vizyon katmayı; onları iş hayatına hazırlamayı ve alanında ilgi ve yeteneği olan öğrencileri keşfederek meslekte ilerleyebilmelerine imkân tanımayı, sektör olarak en büyük sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Bu sorumluluğu yerine getirmek için ise yıllardır meslek liseleri ile ilgili olarak öğrenci ve velilerde oluşan iş bulabilme ve itibar kazanabilme kaygısını kırmanın ve sektörde oluşan düşük nitelikli eleman ve eğitim algısını değiştirmenin önemli olduğuna inanıyoruz.”

İspanya gastronomiden 10 milyar euro kazanıyor

Gastronominin turizm sektörünün en önemli alanlarından biri haline geldiğine de değinen Bayındır, “Turizm sektörü günümüzde sadece konaklama veya eğlence dışında birçok alanda yürütülen faaliyetlerin bütününü kapsamaktadır. Geç de olsa önemi keşfedilen gastronomi, turizm sektörünün önde gelen ürünleri arasında yerini almıştır. Bir örnek vermek gerekirse, Akdeniz’deki en büyük rakiplerimizden İspanya’nın 87 milyar euro’luk turizm gelirinin yaklaşık 10 milyar euro’sunun gastronomiden geldi” dedi.

Marka konuşmacılar ilgiyle dinlendi

Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması gastronomi sektörünün değerli isimlerinin katıldığı konferanslar ile devam etti. Programın ilk bölümü “Şef Gözüyle Sektörel Eğitimin Önemi” konusu Araştırmacı Şef Vedat Başaran ve Sözen Yayıncılık ve Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen ile başladı. Program “Ülkemizdeki Gastronomi Eğitimi ve İstihdamdaki Yeri” başlığında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Çırağan Palace Kempinski İnsan Kaynakları ve Risk Yönetim Direktörü Haluk Ertan, Swissotel the Bosphorus Genel Müdürü Uğur Talayhan ve Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun konuşmalarıyla devam etti. Ardından Şef Arda Türkmen “Bir Başarı Öyküsü” ile mutfakta başarıya giden yolculuğunu anlattı. “Gastronominin Turizmdeki Yeri ve Önemi” konusunda bilgiler aktaran Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’i takiben “Türk Mutfağında Baklava” konusu alanının erbabı Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü tarafından samimi anlatımıyla ele alındı. Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da değerli fikirleriyle konuşmacılar arasındaydı. Son olarak “Pastacılıkta Son Teknikler” konusu Şef Tayfun Karayel’in sunumuyla mercek altına alındı.

 11 okul kıyasıya yarıştı

Tüm gün büyük heyecan ve çekişmeyle süren yarışmada 11 okul kıyasıya mücadele ederken; Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Küçükçekmece İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selahattin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şile Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şile Kervansaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Asım Kibar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Zeytinburnu M.İhsan Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri genç yeteneklerini profesyonellere sunma imkanı yakaladılar.

Birincilik Zeytinburnu M. İhsan Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin

Yarışmada birinciliği Zeytinburnu M. İhsan Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazandı. 11 okulun kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci olurken, Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Birincilik ödülü Öztiryakiler’den 5 bin TL, ikincilik ödülü 3 bin TL, üçüncülük ödülü ise 2 bin TL’lik hediye çeki oldu. Ayrıca Ecolab tüm katılımcı okullara bin TL’lik hediye çeki verirken, Kadıköy Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hijyen ödülü aldı.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir