Yöresel festivale ulusal katılım! Kuzugöbeği Mantar Festivali Fethiye’yi aştı…

Haber: Hatice Ünal Bilen

Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından Fethiye, bu yıl 40.’sı düzenlenen Turizm Haftası etkinliklerine eş tarihlerde sekizinci kez Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Fethiye Belediyesi’nin 15-17 Nisan tarihleri arasında düzenlediği festival; paneller, dastar sokağı, yöresel ürünler pazarı, yöre sanatçılarının konserleri, çocuk oyunları, fotoğraf sergisi, halk oyunları, ebru-resim-çini sergileri, mantar avı, halk oyunları, yerel şarap yarışması ve yöresel lezzet yarışmalarıyla bölge halkı kadar yabancı ziyaretçilerinden de tam not aldı. Yaklaşık 40 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen festivalde Üzümlü Mahallesi ormanlık alanlarında yetişen Kuzugöbeği Mantarı ile yöredeki şarapçılık ve dastar dokuma ürünlerinin tanıtılması amaçlandı. Yeşil Üzümlü köy meydanında kurulan pazarda vatandaşlar hem etkinlikleri izledi hem dastar sokağını gezdi hem de yöresel ürünler pazarında yerel lezzetleri tattı.

24

19

30

4

HALİME OK: “FESTİVAL SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMA İVME KATSIN İSTEDİK”

Festivale canla başla emek verenlerden biri de Fethiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İlksen Halime Ok idi ki, organizasyonu başından sonuna takip ederek Üzümlü ve Yöresini yalnız bırakmadı. Festivalin sürdürülebilir yaşam yolunda yerel değerlere sahip çıkmak, korumak ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla önemli bir misyona sahip olduğunu anlatan Ok, “Yerel tohumların korunarak doğal tarımın yaygınlaştırılması, yöresel yemeklerin ve tatların öne çıkarılması ile sağlıklı beslenme bilincinin yaygınlaştırılması, mantarlarımızın doğru toplanması, yerel, yöresel ve bölgesel müziğin öne çıkarılarak yerel sanatçıların desteklenmesi, yöresel el sanatlarının, örneğin dastar dokumacılığının korunarak sürdürülmesi, bölgede kültürel ve sosyal kaynaşmayı artırmak hedefleriyle bu yıl Fethiye Belediyesi olarak organizasyona sahip çıktık, daha da yoğunlaştık. Festivale yoğun katılım bizi çok mutlu etti. Umut ediyoruz ki, sonraki yıllarda da bu coşku ve heyecan bitmesin.”

12

PROFESYONEL ŞEFLER MANTAR AVINA ÇIKTI

Festivalin Mantar Avı Etkinliği kapsamında rehberler eşliğinde yerli ve yabancı turistler tarafından ormanlık arazide Kuzugöbeği Mantar araması yapıldı. Gerçekleştirilen mantar avı sonunda, avcıların topladığı mantarlar sergilenirken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Prof. Dr. Aziz Türkoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı tarafından düzenlenen panel ile bilgilendirme yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Temimhan ise Yöresel Üzümcülük ve Bağcılık hakkında panel düzenlerken, Turizm Haftası olması dolayısıyla da Sürdürülebilir Turizm Danışmanı Emre Karabacak tarafından Sürdürülebilir Turizm ve Ekolojik Değerlerimiz konulu panel gerçekleşti.

16

YÖRESEL EV YEMEKLERİ PROFESYONELLERE PARMAK ISIRTTI

Festivalin en coşkulu saatlerinden biri de Fethiye Belediyesi ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen Yeşilüzümlü ve Yöresi Ödüllü Yemek Yarışması oldu. 17 Nisan Pazar günü gerçekleşen, Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği’nin de tam destek verdiği organizasyona yörenin ev kadınlarının yaptıkları yöresel yemekler damgasını vurdu.

6

22

JÜRİ DE BİZ DE VARDIK

Türkiye’nin önde gelen birçok değerli şefiyle beraber hotel restaurant & hi –tech dergisi olarak biz de jüri koltuğuna oturarak etkinliğe destek verdik. Yöresel ev yemeklerinin profesyonellere adeta parmak ısırttığı yarışmada birinciliği karışık dolma ve emekli tatlısı ile 21 yaşındaki Canan Eser alırken, karışık dolma ve ev eriştesi ile Nermin Çelikman ikinci, pazı sarması ile de Gülnur Işıklıgül üçüncü oldu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

20

MANAV: “UNUTULAN LEZZETLER YÖRESEL YARIŞMALAR İLE AÇIĞA ÇIKIYOR”

8.Geleneksel YeşilÜZümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali’ni üç günlük keyifli ve hummalı maratonu boyunca birlikte takip ettiğimiz TAŞFED Başkanı Yalçın Manav ile yöresel yarışmanın içeriğini ve bölgeye katkılarını konuştuk. Üzümlü Yöresi’nde her yıl kadınlar arasında düzenlenen yemek yarışmasını bu yıl Fethiye Belediyesi ve Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Manav, bu vesileyle unutulan lezzetlerin yeniden gün yüzüne çıktığını ifade ederek, “Kadınlar arası yarışmalarda unutulmuş lezzetler açığa çıkıyor. Bir bakıyorsunuz, adı sanı yok, unutulmuş, ama o kadar lezzetli ki yeniden hatırlansın istiyorsunuz” dedi. Manav, bunların aynı zamanda derneğin bulunduğu şehirde kitapçık haline getirilerek mutfağa ilgi duyan herkesin beğenisine sunulduğunu da sözlerine ekledi.

23

“BU YIL DAHA HEYECANLI VE BİRLEŞMİŞ DURUMDALAR”

Bu yılki festivalin daha fazla destekli ve keyifli geçtiğini belirten Manav, “Şefler, aşçılar bu yıl daha heyecanlı ve birleşmiş durumdalar” dedi. Bunda Fethiye Belediyesi’nin desteğinin büyük önem taşıdığını anlatan Manav sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben hasta da olsa etkinliklere birebir katılıyorum. Diğer derneklerimizin yarışmalarına da destek veriyorum. Tüm Aşçılar Derneği’nin Bursa’da bir yarışması olacak, oraya da gideceğiz. Onu Liverpool’daki etkinlikler takip edecek. 19 derneğin en az üçte ikisi her yıl bu ulusal yarışmaları yapmaya devam ediyor. İstiyorum ki, onları maddi ve manevi anlamda daha fazla destekleyelim ve onlar da en azından yılda bir defa farklı etkinlikler yapabilsinler.”

TAŞFED ÜYE SAYISINI 20’YE ÇIKARIYOR

Festival dışında TAŞFED’in 2016 yılı planlarını da konuştuğumuz Manav, dernek bünyesinde 19 üye derneğin olduğunu, yönetim kurulu kararıyla bu sayıyı kısa bir süre içerisinde 20’ye tamamlayacaklarını belirtti. Manav, Anadolu’daki dernek sayısını artırmak niyetinde olduklarını da ifade ederek, çok yakında Ordu ilini de bünyelerine katmayı hedeflediklerini söyledi.

 “HER DERNEĞİ İÇİMİZE ALMIYORUZ”

Konuşmasında aşçılık dünyasında derneksel oluşumların birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Manav, TAŞFED’in her derneği bünyesine katmadığının altını çizerek,Biz her derneği içimize almıyoruz, kimse kusura bakmasın” dedi. Kimi zaman bünyelerindeki derneklerin bile kaidelere uymadığını, o takdirde müstakil hareket edenleri içlerinden çıkardıklarını aktaran Manav, “Şimdiden aramızdan 4-5 dernek çıkardık. Bünyemize dernek alırken birleştirici, çalışkan federasyonda herkesle bağ kuracak, birbirilerine saygı gösterecek, birbirleriyle koordineli ve haberli hareket edecek, sevgi ve saygı çerçevesinde kaynaştırıcı olanları tercih ediyoruz. Mesleğin değerini bilen, sektörün ilerlemesine katkı sağlamayı isteyen dernekleri bünyemize katıyoruz” dedi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SEVGİ, SAYGI VE BİRLİĞE DAVET!

Mutfağa ömürlük emek veren TAŞFED Başkanı Yalçın Manav, işini öylesine titizlik ve özveriyle yapıyor ki, tüm şefler, aşçılar ve derneklerden bir tek isteği var! “Benim arkadaşlarımdan tek isteğim, tesanüt içinde, birbirlerine saygı ve sevgi çerçevesinde kaynaşarak destek olmaları, kendilerini geliştirmeleri, yetiştirmeleri ve mutfaklarına gereken önemi vermeleri” diyen Manav, “Birlik beraberlik içinde bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar içerisinde, birbirimize saygılı ve sevgili olursak ancak vazifemizi yapmış oluruz. Biz ne kadar düzgün davranırsak, ne kadar birbirimizle kaynaşırsak yetişmekte olan genç şef ve aşçılarımıza da o derece iyi örnek olabiliriz. Eğer Türk Mutfağı’nı layıkıyla tanıtmak ve sektörü ilerletmek istiyorsak bunu yapmak zorundayız” diye de ekledi.

Yalçın Manav, son olarak TAŞFED Aşçılık Okulu’nun açılmasına üç ay gibi kısa bir süre kaldığının müjdesini de bizimle paylaşarak, ucuz ve kaliteli eğitimin önemli adreslerinden biri olacaklarını söyledi.

15

TURGUT AY: “BİZ KÜLTÜR ELÇİSİYİZ, GÖREVİMİZ TANITMAK”

Kuzugöbeği mantarını dünyada en çok doğal olarak üretebilen fakat nimetlerinden en az yararlanan bir ülke olduğumuzu belirten Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Eğitim Görevlisi Danışman Şef ve TAŞFED Başkan Yardımcısı Turgut Ay, kuzugöbeği mantarının dünya mutfaklarındaki kullanımı ve Türkiye’deki bilinirliğine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Dünyanın en iyi kuzugöbeği mantarları Fransa’da toplanıyor. Ülkemizde bir iki çeşit yöresel yemeği olan kuzugöbeği, başta Fransız Mutfağı’nda olmakla birlikte dünyada binlerce yemeğin ya sosu ya da garnitürü olarak değerlendiriliyor. Özelinde Fransa’da beyaz şaraplı ve kremalı sosları çok meşhur ve birçok yemeğe kolaylıkla uyum sağlayabilen bir ürün. Aslına bakarsanız kuzugöbeği mantarı ülkemizde çıkan trüf. Porcini mantarı ve birçok değerli mantar gibi o da bilinmiyor. Karadeniz’de bilinen ve tüketilen mantar Ege bölgesinde bilinmiyor. Maalesef yörelerimiz arasındaki kültür alışverişinin azlığı burada da karşımıza çıkıyor.”

Profesyonel şefler olarak bu tarz etkinlikler içinde yer almanın bilinmeyen, açığa çıkmayan ürünlerin tanıtımına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Turgut Ay, “Görevimiz söz konusu bu yiyecek ürünleri arasında bir kültür elçiliği yapmak. Yörelerde tattığımız ve yeni tanıdığımız ürünleri farklı dokunuşlarla metropollere taşıyarak daha çok insanın tatmasına olanak sunuyoruz.” dedi. Dernek ve Federasyon olarak öncelikli misyonlarının Türkiye’nin ürünlerini, lezzetlerini dünyaya tanıtmak olduğunu ifade eden Ay, “Şeflerimizin ve sektör temsilcilerinin daha bilinçli olmalarına en fazla ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz. Bu bakımdan yerel ürünlerin daha fazla insanın tanıması ve kullanmasına öncülük etmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

korhan büyüksuda - Kopya

KORHAN BÜYÜKSUDA: “YÖRESEL ÜRÜNLERİ MUTFAĞIMIZA TAŞIMAK İÇİN İYİ BİR FIRSAT”

Zincir restoranlara 17 yıldır danışmanlık ve eğitim hizmeti veren Danışman / Eğitmen Şef Korhan Büyüksuda da festivale desteğini esirgemeyen değerli şeflerden biriydi. 8. Geleneksel Yeşil Üzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında düzenlenen yemek yarışmasına jüri olarak katkısını sürdüren Büyüksuda, profesyonel şefler olarak davet edildikleri her yere gitmeye çalıştıklarını ifade ederek, bu etkinliklerin hem şeflerin kültürel gelişimini sağlamak hem de bölgesel tanıtıma katkıda bulunmak anlamında ciddi bir ivme sağladığını belirtti. Büyüksuda şöyle konuştu: “Bu tip organizasyonları elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Çünkü bu sayede yöresel ürünleri yerinde keşfederek kendi mutfağıma taşıma imkanı buluyorum. Şefiz ama malum, dünyadaki her ürünü de bilme kabiliyetine sahip değiliz. Örneğin Kuzugöbeği Mantarı’nı biz Moral Mantarı olarak biliyorduk, doğrusunu burada öğrendik. Bütün şefler dağlarda mantar avına çıktık, işin mutfağını gördük. Bir nevi gastronomi turu yapıyoruz. Aynı zamanda kültürel bir alışverişin de içindeyiz.”

7

ONUR ARSLAN: “FETHİYEMİZE DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği olarak, Yeşil Üzümlü Kuzu Göbeği Mantar Festivali’ne son dört yıldır jüri üyesi olarak katıldıklarını belirten Dernek Başkanı Onur Arslan, Fethiye Belediyesi ile alınan ortak kararlar çerçevesinde bu yıl itibari ile organizasyona tam destek verdiklerini açıkladı. Bunda belediye ile karşılıklı işbirlikteliklerinin büyük bir rol oynadığını ifade eden Arslan, “Ayrıca festival, Turizm Haftası’nın 40. yılına da denk gelince bu organizasyonun birebir içinde olmak ve başından sonuna destek olmak istedik” dedi.

Festivalin bu yıl çok daha renkli ve yoğun katılımla gerçekleştiğini anlatan Arslan, Fethiye Belediyesi’nin organizasyona bu yıl daha fazla yoğunlaşmasının bunda etkisinin büyük olduğunu söyledi. Arslan, etkinliğin önümüzdeki yıl daha da büyüyerek ivme kazanacağını dile getirerek, “Bir sonraki yılda bölgenin tüm yemeklerini ikram olarak hazırlayıp ziyaretçilere ikram edeceğiz” dedi.

“BÖLGE TURİZMİ VE YEMEKLER İÇİN CİDDİ BİR TANITIM FIRSATI”

Festivalin gerek Fethiye bölgesi turizmine gerekse yöresel yemeklerin profesyonel şeflere ve ziyaretçilere tanıtılması anlamında önemli bir fayda sağladığına vurgu yapan Arslan, “Burada şefler bölgede yapılan yöresel yemekleri gördüler, tariflerini aldılar ve bunları yurt içi ve yurt dışından gelen işletmelere sunmak için hazırlayacaklar. Bu bölgemiz ve yemeklerimiz için ciddi bir tanıtım fırsatı” dedi.

“KONAKLAMALI PROFESYONEL EĞİTİM MUTFAĞI KURACAĞIZ”

Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği’nin kuruluşu, sektöre dönük amaçları ve projelerine de kısaca değinen Arslan, 2010 yılında kurulan derneğin Fethiye’de birlik olmayı başaramayan aşçıları bir araya getirme gayesiyle ilk oluşumlarını gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu işte gönlü olan bütün aşçıları bir araya getirebilirsek hem mesleğimiz hem Fethiye’nin gelişimi hem de yöresel yemeklerin tanıtımı anlamında bir atak yapabiliriz diye düşündük. Şu ana kadar 2400’e yakın faaliyet gerçekleştirmişiz” dedi.

Sözlerine ilave olarak yaklaşık 8 aylık dönem içinde profesyonel bir eğitim mutfağı kurmayı hedeflediklerini dile getiren Arslan, “Bu eğitimleri konaklamalı olarak planlıyoruz. Bu sayede hem mutfak konusunda profesyonel bir eğitim vereceğiz hem de Fethiye’ye ait yöresel yemeklerimizi tanıtma imkanı sunacağız. Bu elbetteki yurt dışı tanıtımlarımıza da önemli bir zemin hazırlayacak. Fethiyemize dernek olarak ve şefler olarak bir adım daha katkımız olabilirse ne mutlu bize” şeklinde sözlerini tamamladı.

GENÇ AŞÇILARIN DÜELLOSU

18 Nisan Pazartesi günü Fethiye Kültür Merkezi’nde, Fethiye Kaymakamlığı ve Fethiye Esnaf Sanatkarlar Odası’nın düzenlediği Şef Mavi Fethiye Yöresel Yemek Yarışması da coşkulu anlara sahne oldu. Yörenin en özel tatlarından biri olan keşkeğin profesyonel şefler tarafından sıcak ikramıyla başlayan etkinlik, genç aşçıların birbirinden leziz yemeklerini değerli jürinin beğenisine sunacağı yöresel yemek yarışması ile devam etti.

27

TAŞFED Başkanı Yalçın Manav, Başkan Yardımcısı Şef Turgut Ay, Danışman/Eğitmen Şef Korhan Büyüksuda, Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Onur Arslan, Rafet Tuna, Can Restaurant’ın Şefi Cumali Kızılaslan, Fatih Taşkın, Vehbi Kubat, Ahmet Kocabaş, Mehmet Acar ve Garip Semerci’nin jüri olarak hazır bulunduğu yarışmada birinciliği Şenol Tuba alırken, Azera Taşkın ikinci Münevver Türen ise üçüncü oldu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

32

KUZUGÖBEĞİ MANTARINI TANIYALIM

Kuzugöbeği, Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır.

31

26

GÖCEK’TE BİR MEZE BALIK ÜSTADI: ŞEF CUMALİ KIZILASLAN

Göcek Marina’ya yolu düşenler Can Restaurant’ın değerli şefi Cumali Kızılaslan’ın hünerli ellerinden meze-balık yemeden ne evine dönüyor ne de teknesine… Marinanın en eski restoranlarından biri olan Can Restaurant’ın geniş meze kültürüne sahip balık ve deniz mahsulleri literatürü o kadar geniş ki uçsuz bucaksız maviliklerden her çeşit ürün restoran menüsünde en leziz haliyle damaklara sunuluyor. Üstelik kendi üretimleri olan altın madalyalı ödüllü ekmekleri ile…

Her yanınız deniz her yanınız lezzet olsun istiyorsanız, Can Restaurant’ın denize sıfır masalarından birinden çok geçmeden yerinizi ayırtın derim.

29

#Yöreselfestival, #Kuzugöbeği #MantarFestivali, #Fethiye, #ŞefMaviFethiyeProfesyonelAşçılarDerneği, #TAŞFED, #YöreselYemekler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir