Çarpıcı tespit! Türkiye’de kar yağan her yere lift ve tesis kuruyorlar

Haber: Hatice Ünal Bilen

İlos Turizm ve Uslan Hotel Uludağ Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan, Türkiye’de kayak turizminin gelişmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Türkiye’de kar yağan her yere lift ve tesis kurulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Uslan, kış turizmi adı altında yapılan yanlışlardan güneydoğuda kayak turizmine elverişli yatırım önerilerine kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’de kayak turizminin gelişmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planlara ihtiyaç olduğunun altını çizen İlos Turizm ve Uslan Hotel Uludağ Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan, Türkiye’de kış turizminde yapılan hatalara dikkat çekerek, kar yağan her yere lift ve tesis kurulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu yaklaşımın yanlışlığına vurgu yapan Uslan, Sivas – Yıldız Dağı özelinde “Yıldız Dağı, kayak turizmi için ideal olmayan bir yerdir. Orada belki çok kısa pistler üretebilirsiniz. Çok amatör olarak bu işi yapabilirsiniz ama o bölgeye 4-5 yıldızlı otel yapma planları var. Bu yanlış. Türk Eximbank mesela, Ortadoğu Kalkınma Ajansı orada bir proje yapmak istiyor. Ama çok yanlış bir proje bu.” yorumunda bulundu.

Yıldız Dağı’ndaki kısa, amatör pistlerin kayak başlangıcını teşvik için ideal olabileceği görüşünü öne süren, buna karşın etrafına yapılacak tesislerde yöreye uygunluk şartının gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Uslan, “Bölgede çok kısa, amatör pistler var, eyvallah. Onun etrafına 3 ve 4 yıldızlı birkaç tane otel, kafe ve restoran yapıldığı zaman orada kış festivalleri olur. Çünkü Cumhuriyet Üniversitesi var. 60 bin nüfusu var üniversitenin. Düğünler, yöresel festivaller olur, orada her şey olur. Ama sadece kayak turizmi olmaz. Çünkü buna uygun değil. Ama siz oraya 5 yıldızlı otel yaptığınızda kim gidecek?” şeklinde konuştu.

“Maraş da aynı yanlışın içinde”

Maraş’ın da aynı yanlışın içinde olduğunu söyleyen Uslan, “Bir kayak merkeziyseniz ana arterlere yakın olacaksınız. Ulaşım çok kolay olacak. Gittiğiniz yerdeki sosyal yaşam etkisinin turiste katkısı olacak. Bütün bunların göz önüne alınması lazım. Yoksa insanları sadece kayak yapmak için bir yere götüremezsiniz. Gündüz kayak yapacak, kayak esnasında yemeğini yiyecek.” diye konuştu. Kış turizmi yatırımları konusunda bu işe yıllarını ve gönlünü veren insanların önerilerinin dinlenmesi gerektiğine vurgu yapan Uslan, “Aksi takdirde böyle ölü yatırımlar ortaya çıkıyor.” yorumunu yaptı.“Güneydoğu, teşvik ve yatırımlarla cazibe merkezine dönüştürülebilir”

Uludağ, Erciyes, Palandöken, Sarıkamış ve Kartalkaya kayak merkezlerini geliştirici önlemlerle Türkiye’nin kış turizmine ivme kazandırılacağını belirten Serhad Uslan, bu bölgelere ilave olarak güneydoğuda Hakkari-Şemdinli ve Cilo Sat dağlarına yapılacak teşvik ve yatırımların da Türkiye’deki kış turizminin gelişmesi yönünde önem arz edeceğini kaydetti. Hakkari ve çevresinde kayak resortu olabilecek uzun ve kar kalitesi yüksek pistlerin olduğunu ifade eden Uslan, yaklaşık 6 bin – 12 bin yatak arasında bir yatırım gerçekleşmesi halinde kısa bir gelecekte bölgeye Suriye, Irak, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere doğu turistin talep göstereceğini söyledi.

Cilo ve Sat dağlarındaki tırmanma buzullarının da kış turizmi için bir cazibe merkezi olabileceğinden bahseden Uslan, “Bunlar dünyada kalitesini ispatlamış buzullar. Oraya buzul tırmanma turizmi de getirilebilir ki bu da yatırım ve teşviklere bağlı.” dedi. Bu yatırımlarla bölgenin özellikle yurt dışından gelecek turistler için bir cazibe oluşturacağına inandığını ifade eden Uslan, ülkenin şu anki sosyo-politik durumundan dolayı bölgeye henüz bir yatırımın olmadığını kaydederek, gerçekleşecek teşvik ve yatırımlarla hem işsizliğin hem de terörün önüne geçilebileceğini de vurguladı.

“Türkiye’dekiler ‘sonradan oluşturulan kayak merkezleri”

Türkiye’nin kayak turizmi potansiyeline ilişkin görüşlerini paylaşan Uslan, Türkiye’de Avrupa, Amerika ve Yeni Zelenda’ya göre çok daha ucuz kayak turizmi yapılabileceğini savundu. Avrupa’dan Türkiye’ye doğu bloku ülkeleri haricinde kış turistinin gelmeyeceği öngörüsünü dile getiren Uslan, “Çünkü oradaki olanaklar çok daha farklı. Türkiye’de birçok şey eksik. Pistlerimiz genel olarak konuşuyorum, Kuzey Fransa’ya, Avusturya’ya, Kuzey İtalya’ya göre kısa. Tabii ki Sarıkamış gibi uzun pistler var. Ama genel olarak kısalar.” dedi. Türkiye’deki kayak merkezlerinin sonradan oluştuğunu belirten Uslan, “Ama bir İsviçre’ye, Fransa’ya, Avusturya’ya baktığınızda bu kayak merkezleri daha önceden yayla evleri, köyler ve kasabalar. Bizimkiler daha yapay. Uludağ da dahil buna.” dedi.

“Toptan fiyatlarda yüzde 300’e yakın artış var”

Döviz kurlarındaki artışın turizm ekonomisine yansımalarını da değerlendiren Serhad Uslan, “Kur dalgalanmaları tabii ki iç turizmi çok telaşlandırdı. Fiyatlar 2-2.5 katına çıktı. Keza satın almalar da 2.5-3 katı yükseldi. Sucu bile ‘Benim plastik hammaddem yurt dışından geliyor, o pahalandı. Bu durumda ben de pahalıya satıyorum.’ diyerek fiyat artırımına gitti.” dedi. Bu dönemde kur artışının satın almalarda fırsatçılığa dönüştüğünü anlatan ve toptan fiyatlarda yüzde 300’e yakın bir artışın olduğuna dikkat çeken Uslan, “Bütün sebzeciler, meyveciler, hububatçılar, yiyecek-içecekle ilgili aklınıza gelebilecek herkes fiyatlarını çok artırdı. Toptan fiyatlarda yüzde 300’e yakın artış var. Döviz kurları düştü ama fiyatlar düşmedi.” diye konuştu.

“Döviz kurlarındaki artış iç turizme darbe vurdu”

Serhad Uslan, kurdaki artışın yurt dışından gelen turistler için ise bir avantaj olduğunun altını çizerek, “Otel parası aynı kalmasına rağmen, diyelim ki bir turist otele 30-40 euro ödüyor, fiyatlar aynı. Fakat bu turist dışarıda yiyip içtiği zaman çok ucuza geliyor. Bir önceki sene 2 pounda yediği pizza, bu sene 1 pounda düştü. Keza içecekler kısmı da öyle. Ama iç piyasa için TL bazında dezavantaj oluşturdu. Çünkü fiyatlar arttı. Gelirler sabit. Fiyatlar yüksek. İç turizme bu anlamda darbe vurdu diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

#İlosTurizm #UslanHotelUludağ #SerhadUslan #kayakturizmi #kışturizmi #dövizartış #turizmekonomi #uludağ #kayak #hakkarikayak #cilosatdağlarıkayak #türkeximbank #sivasyıldızdağıkayak #turizm #yatırım

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir