Gastronomi Festival Sorunsalı 1 – Festival enflasyonu gastronomiyi nasıl etkiliyor?

Reha Tartıcı

Son yıllarda düzenlenen festivallerde gastronominin ağırlığı dikkat çekici boyutta. Bunda hiç kuşku yok ki toplumun gastronomiye artan ilgisi önemli bir role sahip. Peki düzenlenen gastronomi festivalleri artan bu ilgiyi karşılıyor mu? Ya da başka bir deyişle gastronominin hak ettiği karşılığı veriyor mu?

Bence ne kadar iyi niyetli çabalar göstersek de bunu tam olarak başarabilmiş değiliz. 

Ülkemizde her şehir ve neredeyse her ilçe bir gastronomi festivali düzenlemeye çalışıyor. Kimi daha başarılı olurken, kimi de hüsranla sona eriyor. Bu yaklaşım doğal olarak bir festival enflasyonu yaşanmasına neden oluyor. 

Peki yaşanan bu karmaşanın nedeni ne?Bu konuda pek çok neden sayabilirim.

“Profesyonel destek alınmıyor” 

Sebeplerin en başında toplum tarafından gösterilen ilginin cezbedici yanı geliyor. Ve kent yöneticileri bu ilgiyi o kentin tanıtımı için avantaja çevirmeye çalışıyor. Tabii bunu yaparken de bence yeterli profesyonel desteği almıyor. Burada kastettiğim profesyonel destek kesinlikle organizasyonla ilgili değil! Hepsi iyi ya da kötü bir etkinlik firması ile çalışıyor ama gastronomi konusunda profesyonel bir destek almıyor. Bu nedenle de düzenlenen organizasyonların temelini oluşturan gastronomi ya da bölgesel mutfak kültürünün sahip olduğu derinliği tam olarak yansıtamıyorlar.

Düzenlenen festivaller büyük çoğunlukla dar kapsamlı bir şenlikten ya da panayırdan öteye geçmiyor. Ağırlıklı katılım festivalin yapıldığı kentin yaşayanları ile sınırlı kalıyor. Nedeni ise bölge mutfağını tanımak isteyen diğer illerde yaşayanlara festivalin ulusal ölçekte duyurulmasında yaşanan sıkıntılar. Tabii bir de buna zamanlama problemini de eklemeliyiz. Aynı tarihte birden çok festivalin gerçekleştirilmesi yaşanan zamanlama sıkıntısının en güzel göstergesi. 

Katılanlara bölgesel yemekleri tattırma gibi bir hedefin diğer kültürel olguların önüne geçmesi de önemli bir handikap oluşturuyor. Hal böyle olunca gerçekleştirilen organizasyonlar kültürel derinlikten uzaklaşıyor.

“Popüler markaların gövde gösterisine dönüştürülüyor” 

Kentin mutfak kültürü, öne çıkan 1-2 yemeğin gölgesinde kalıyor. Popüler markaların gövde gösterisine dönüşüyor. Bu popülist yaklaşım yapılan etkinliği dar bir alana sıkıştırıp kentin genelinden soyutluyor. O bölge lezzetlerini deneyimlemek isteyenler ise dar alanda kısa paslaşmalarla popüler markalar arasında yaşadıkları deneyimi kendi şehirlerine taşıyor.

Ülkemiz gastronomi alanında büyük bir zenginliğe sahip. Bunu ulusal ve uluslararası platformlarda doğru bir şekilde anlatabilmeliyiz. Bunun için de öncelikle kültürel konulardaki panel, söyleşi ve seminerleri, bölgesel lezzetlerin tadımının önüne geçirmeliyiz. Ancak kültürel derinliği olan etkinlikler tadımlardan ağırlıklı olunca festivale katılım olumsuz yönde etkileniyor. Sanırım bu sonuç dinlemeyi ve okumayı çok seven bir toplum olmamamız ile mevcut eğitim düzeyimizden kaynaklanıyor. 

Gastronominin hakettiği şekilde tanıtılması ile ilgili ele almamız gereken daha çok başlık var. Bu başlıklar ile ilgili düşüncemi bir sonraki yazımda paylaşacağım.

Umarım 2022’de bugüne kadar yaptığımız hatalardan ders çıkarır  gastronomimizi daha iyi anlatma şansını hep birlikte yakalarız.

#rehatartıcı #gastronomifestivali #gastronomifestivalinasılolmalı #gastronomi #festival #gastronomiturizmi #lezzetfestivali #lezzetfest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir