Gıda sektörünün geleceği bu inovasyonda! İşte o teknoloji…

Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu-2019 raporuna göre, 2018 yılında yaklaşık 820 milyon insan açlık çekiyordu. Neredeyse dünya nüfusunun yüzde 10’una eş değer olan bu rakam, üreticileri farklı modeller geliştirmeye zorlarken, üretimin yanı sıra gıdaların sağlıklı bir şekilde işlenerek, sorunsuz bir tedarik zinciriyle tüketiciye ulaştırılması da aşılması gereken ayrı bir konu oluyor. Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots’un, gıda üreticilerinin sorunlarına özel geliştirdiği çözümleri, gıdaların tedarik zincirine daha hızlı hazırlanmasını ve tüketiciye daha sağlıklı ulaştırılmasını sağlıyor.

Cobotlar, gıda üretiminde kapasite artışı sağlıyor

Dünyanın 50’den fazla ülkesinde 46 bin cobotuyla hizmet veren Danimarkalı cobot lideri Universal Robots (UR)’un gıda sektöründe hizmet veren cobotları, paketlemeden kalite kontrole, paletlemeden etiketleme ve taşımaya kadar birçok görevde yer alıyor. Cobotlar üretim sürecinde, gıdaların daha hızlı işlenmesine, bozulma ya da çürüme gibi firelerin en aza indirilmesine destek olarak insanların sağlıklı gıdaya ulaşmalarını kolaylaştırıyor. Gıdada üretim artışı, iş kazalarının önüne geçmek gibi birçok avantajı da yanında getiren cobotlar, insanları üretim süreçlerinin sıkıcı, tekrarlayan ve riskli işlerinden de kurtarıyor. Ayrıca gıda üretim tesislerinde otomasyonu da sağlayan cobotlar, kolay kurulum ve kullanım özelliği, zamanı verimli kullanımına bağlı ile ortaya çıkan kapasite artışı gibi avantajlar sunuyor.

 7/24 kesintisiz çalışan cobotlar fireyi düşünüyor

Gıda üretim ve işleme tesislerinin, paketleme, etiketleme ve taşıma gibi tüm farklı bölümlerinde insanlarla yan yana herhangi bir güvenlik yatırımı yapılmasına gerek kalmadan (risk analizine bağlı olarak) 7 gün 24 saat kesintisiz esnek üretime destek olan cobotlar, gıdaların paketlenmesi ve etiketlenmesi gibi işlemlerin hızını artırarak gıdaların tedarik zincirinde bozulmadan daha uzun süre dayanmasına da destek oluyor. Böylece üretim ve tedarik zinciri sürecinde gıdalarda yaşanan fire de en aza iniyor. Salgın ve insandan insana bulaşabilen hastalık riskini de sıfıra indiren cobotlar, insan hatalarından dolayı yaşanan üretim kesintilerini de sıfırlıyor.

Özgür Gök: “Cobot’larımızla insan hayatına odaklandık”

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Universal Robots Türkiye&ME Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Universal Robots olarak bu zaman kadar geliştirdiğimiz cobotl’arımızın odağının ‘insan için daha iyisi’ olması prensibidir. Bu sebeple de iş birliğine dayalı robot yani cobot olarak adlandırlıyor. İş birliğine dayalı (kolaboratif) çalışan yüksek hassasiyete sahip cobot’lar, esnek konumlandırma, güvenli kullanım, hızlı kurulum, uygun maliyet, kolay programlama ve entegrasyon, hafif ve kompakt yapısı, az alan kaplaması, düşük enerji tüketimi, 360° dönüş kabiliyeti, Türkçe kullanım imkânı ve hızlı yatırım geri dönüşü avantajlarıyla küçük ve ortak ölçekli şirketlerden büyük ölçekli çok uluslu şirketlere kadar robotik otomasyon için en ideal çözümdür. Bu prensiple teknolojimizi kullanan iş ortaklarımıza güvenilir, esnek ve rekabet edebilir verimli ekipmanlar ve sistemler sağlamaktayız. Bu şekilde ekonomik olarak sağladığı avantajlarla birlikte üretimde insan faktörünün daha yaratıcı ve katma değer sağlayan bir şekilde süreçlerde yer almasına, çalışanların daha ergonomik-güvenli iş ortamlarında çalışmasına imkan sağlamaktadır. Bu prensipler ve cobot teknolojsinin avantajları, tüketicilere sağlıklı, kaliteli, zamanında ve ekonomik olarak sunulan ürünler elde etmelerine imkan tanımaktadır’ dedi.   “Farklı alanlarda üretim yapan gıda işletmelerine çözümler sunduk”

Bu zamana kadar dünya genelinde birçok farklı tipte üretim yapan gıda firmasıyla birlikte çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Gök, sözlerine şöyle devam etti: “Balıkçılıktan kırmızı et üreticilerine, sebze işleme tesislerinden süt üreticilerine kadar farklı alanlardaki üreticilere cobotlarımızla çözümler sunduk. Alma bırakma, kalite kontrol, paketleme-paletleme, etiketleme, taşıma gibi birçok görevde kesintisiz ve sorunsuz hizmet veren cobotlarımız firmalara ciddi oranda üretim artışı sağlarken, gıdaların hızlı işlenmeleri sayesinde bozulma ve çürüme gibi sorunların azaltılmasına yardımcı oldu. Örneğin, İspanya’nın en büyük hayvancılık kooperatifi olan COVAP için UR10 cobotumuz ile geliştirdiğimiz iş birliğimiz ile kooperatifin et üretimi ciddi oranda artış gösterdi ve 16 ay gibi hızlı yatırım geri dönüşü sağladı. Bu üretim artışının tüketiciye sağladığı avantajlardan biri de fiyatların düşmesi oldu.”

Kesintisiz hizmet veriyor

Gök, “İsveç Eslöv şehrinde yer alan Orkla Foods için kremalı vanilya üretiminin paketleme bölümünde yerleştirilen UR10 cobotu, esnek çalışması, kolay programlanarak hızla üretime geçmesiyle yatırımı 6 ay gibi oldukça kısa sürede geri aldı. Son olarak, marketler ve perakende zincirleri için vejetaryen ve gurme ürünler üreten Kuzey Avrupa’nın lider üreticilerinden İskandinav Atria, yirmi dört saat kesintisiz hizmet ihtiyacını UR5 ve UR10 cobotlarıyla otomasyona geçip karşıladı. Karides, zeytin, enginar, güneşte kurutulmuş domates, sarımsak ve diğer özel ürünlerin, üretim bandı durmadan işlenmesini sağlayan otomasyon sistemi, firmaya üstün rekabet avantajı sağladı” şeklinde konuştu.

#cobotteknoloji #cobot #gıdateknoloji #gıdaüretimteknoloji #teknoloji #universalrobots #gıdagüvenliğivebeslenmedurumu2019raporu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir