Hatay gastronomisi dünyaya açılıyor

Haber: Hatice Ünal Bilen

Ekim 2017’de UNESCO tarafından gastronomi kenti ilan edilen Hatay, 600’ü aşkın yöresel lezzetini dünyaya tanıtacağı buluşmalardan ilkini Hatay Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda düzenledi. ‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi Hatay’ markası altında yürütülen Hatay Gastronomi Buluşmaları ile kent mutfağı ve gastronomisinin ulusal ve uluslararası boyutta özgün bir lezzet deneyimine taşınması hedefleniyor.

2017 yılından bu yana UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Hatay, gastronomi değerlerini tüm dünyaya tanıtmak hedefiyle 27-28 Kasım tarihlerinde Hatay Gastronomi Buluşmaları’nın ilkini gerçekleştirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda düzenlenen organizasyonun açılış törenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya katıldı.Program kapsamında, Hatay’ın güney ve güneydoğu gastronomi koridorunda fark oluşturan lezzetlerinden yükselen bir değer olan gastronomi kariyerine, UNESCO evrenselliğinin yerele katkısından Anadolu’da şarabın öyküsüne, Hatay gastronomisine 360 derece dokunan program kapsamında iki gün boyunca paneller ve mutfak şovları düzenlendi. 2021 Haziran ayında Gastro Show etkinliğinde lansmanı gerçekleşen ‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi Hatay’ın bir gastronomi kenti olarak markalaşması yönünde atılan en organize adımlardan biri olduğu ifade edilen Hatay Gastronomi Buluşmaları ile kent gastronomisinin ulusal ve uluslararası boyutta özgün bir lezzet deneyimine taşınması amaçlanıyor.Lütfü Savaş: “UNESCO’nun kapısını habire çaldık”

600’ün üzerinde yemek kültürüne sahip olan Hatay, yemeklerini bir anne şefkati, tebessümü ve lezzetiyle dünya ile paylaşmak istediklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 2010 yılında çıktıkları gastronomi serüveninde 30 Ekim 2017’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmeyi başardıklarını anımsattı. Bundan sonraki hedeflerinin Hatay’ın gastronomik değerlerini tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyen Savaş, bu yolculukta hiçbir zaman yılmadıklarını, bıkmadıklarını ifade ederek, “UNESCO’nun kapısını habire çaldık. Amacımıza 30 Ekim 2010 yılında ulaştık. O günden beridir de daha ileriye gitmesi için çaba sarf ediyoruz. Şimdi bu kadar birikimin olduğu bir şehirde gerçekten de  hem rabbimizin hem de atalarımızın bize bırakmış olduğu bu kadar lezzeti hem  geleceğe taşımak hem ticaret, turizmle birleştirmek, Hatay ile ticaret yapan insanımızın, esnafımızın, turizmcimizin ekonomisine katkı sağlasın diye uğraş veriyoruz.” diye konuştu.“Bugün bir milat olsun istiyoruz”

Bugünü bir milat olarak gördüklerini anlatan Savaş, “Biz bu adımları yavaş yavaş atmaya başlamıştık. Hatay Expo Fuarı ile birlikte şehrin gastronomik değerlerini dünya ile tanıştırmak istedik. Hem anne kucağı dedik hem de Akdeniz’deki lezzet köşesi diyoruz. Anadolu’nun ve Türkiye’nin lezzet köşesinde herkesi buluşturalım istiyoruz. Biz bugün gerçekten milat olsun istiyoruz. Bu milatla birlikte burada olan, olmayan, bu işle ilgilenen bütün arkadaşlarımızın, ayrıca aynı çatı altında kader birliği yaparcasına bu işe sarılması çok önemli. Anne şefkati ve baba yüreği ile bu işe katkı sağlayacak ve bundan sonraki süreç içerisinde de Hatay’ın zenginleşmesine katkı sağlayacak arkadaşlara teşekkür ederken bundan sonra bizim belediye olarak da onlara her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğimizi bildirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

#hataygastronomibuluşmaları #türkiyeninlezzetköşesihatay #hataygastronomi #hataymutfağı #antakyamutfağı #unescohatay #unescoyaratıcışehirlerağı #hataybüyükşehirbelediyesi #lütfüsavaş #gastronomi #gastronomiturizmiderneği #gastroshow

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir