İki Genç Girişimci Bir Sağlıklı Ekmek

240 Derece’nin Hikayesi Sizlerle

İki çocukluk arkadaşı Metin Haras ve Cem Melek tarafından kurulan 240 Derece, sağlıklı ekmeğin lezzetinin oldukça sade ve doğal yöntemlerden geçtiğini keşfederek yola çıktı… Ardından Fransa, İspanya ve Türkiye’de artisan ekmek eğitimlerini alan iki genç girişimci çok geçmeden 240 Derece projesini hayata geçirerek hayallerine kavuştu. Türkiye’de artisan ekmek üretimi ile sağlıklı ekmek anlayışına yepyeni bir soluk getiren bu yeni projeyi Metin Haras ve Cem Melek ile konuştuk.

24O Derece’nin doğuşundan bahseder misiniz?

Metin Haras: 240 Derece iki çocukluk arkadaşı Metin Haras ve Cem Melek tarafından kurulmuştur. Öğrenciliklerimiz ve iş seyahatleri sırasında birçok ülke ve şehir görerek farklı kültürlere ait ekmek çeşitlerini keşfedip analiz ettik. Dünyada gittikçe yükselen dengeli beslenme bilincinin en önemli öğelerinden biri olan sağlıklı ekmeğin lezzetinin oldukça sade ve doğal yöntemlerden geçtiğini keşfedip, Türkiye’de üretilen ekmeklerin üretim tekniklerinin ticari amaçlar uğruna sıradanlaştığını görerek, insanlar daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler sunmayı amaç edinerek Fransa’da, İspanya’da ve Türkiye’de artisan ekmek eğitimi aldık. Ardından da 240 Derece projemizi hayata geçirdik.

24O Derece ismi nasıl doğdu?

Ekmeklerimizi 240 derecelik bir ateşte pişiyoruz. Bu yoldan hareketle de isminin 240 Derece ekmek konulmasına karar verdik.

Ekmeğinizin hamurunu neden yapıyorsunuz?

Tüm ekmeklerimizi sadece 240 Derece’nin yıllanmış ekşi mayası ve organik un kullanarak üretiyoruz.

Yurt dışında artizan ekmeği üretmek için eğitim aldınız. Artizan ekmeği nasıl yapılır? Kısaca anlatabilir misiniz?

Cem Melek: Fabrikasyon olmayan, işin ustası tarafından, el işçiliği ile özel malzemeler kullanılarak üretilen ekmekleri artizan olarak nitelendirebiliriz. Ekşi mayalı ekmeklerin üretimi diğer ekmeklere göre çok daha zahmetli olduğundan genelde bu şekilde üretilen ekmekler artizan sınıfına giriyor.

Bize bir ekmeğin hikayesini anlatır mısınız?

240 Derece’nin kullandığı bütün malzemeler markaya özel olarak temin edilir. Ekmek yapımında organik un, arıtılmış yumuşak su, kaya tuzu, en kaliteli kuru ve taze gıda malzemeleri kullanılır. Bütün ekmekler 240 Derece’nin ekşi mayasıyla mayalandırılır. 240 Derece, kendine has formülleri ve aromaları ve otoliz, katlama, soğuk mayalanma gibi dünyada geçerli olan teknikleri kullanarak alışılmışın dışında ekmekler üretir ve yaklaşık 30 saat sonra fırına verilir. Ekmekler taş tabanlı fırında, 240 derecede ve buharlı ortamda pişirilir. Bu sayede son derece lezzetli iç yapısı ile çıtır ve kalın kabuklu ekmekler elde edilir. En az 3 saat sonra da paketlenir ve evlere servise çıkar. “Türkiye’de üretilen ekmeklerin üretim tekniklerinin ticari amaçlar uğruna sıradanlaştığını görerek, insanlar daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler sunmayı amaç edinerek Fransa’da, İspanya’da ve Türkiye’de artisan ekmek eğitimi aldık. Ardından da 240 Derece projemizi hayata geçirdik.”

Ekmek çeşitlerinizden bahseder misiniz?EKMEK

Ekmek çeşitlerimiz arasında çok tahıllı,% 100 tam buğdaylı, cevizli tam buğday,% 100 çavdar, zeytinli, üzümlü-cevizli, yaban mersinli fındıklı, domates biberiyeli, 240 derece esmer, 240 derece sade, karabuğday, cevizli %100 çavdar ekmeğimiz bulunmaktadır.

24O Derece tatları arasında en çok tercih edilenler neler?

En çok tercih edilen ürünlerimiz arasında domates biberiyeli, %100 tam tam buğdaylı, üzümlü-cevizli, % 100 tam çavdar, cevizli tam buğday en çok tercih edilen ürünlerimiz arasındadır.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Metin Haras: Kısa vadede yeni çeşitlerle ürün portföyümüzü genişleterek müşterilerimize yeni tatlar kazandırmayı istiyoruz. Uzun vadede ise Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile ekmeğimizin tadına varmayan kimsenin kalmamasını istiyoruz. Bunun yanı sıra yalnız Türkiye’de değil yurt dışında da şube açmayı ve 240 derece ekmeğin global bir marka haline gelmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Bu ürünlere nerelerden ve nasıl ulaşılabilir?

240 Derece artizan ekmeklerimizden www.240derece.com sitesi üzerinden veya irtibat numaralarımızdan bizlere ulaşarak sipariş verebilirsiniz. İstanbul içerisine siparişleri ertesi gün teslim ediyoruz. Hatta belirli bölgelere gönderimiz ücretsiz. İstanbul dışındaki şehirlere ise ekmekleri yine ertesi gün kargo ile ulaştırıyoruz. Sipariş vermek için herhangi bir limitimiz yok, bir ekmek için bile sipariş verebilirsiniz.

Hedef kitlenizi kimler oluşturuyor?

Sağlıklı yaşam tarzını benimsemiş ve bu anlamda yediklerinin içeriğine dikkate edenler; çocuklarının sağlıklı beslenmesine özen gösteren ve onlara katkı maddesi içermeyen gıdalar yedirmeyi seçen bilinçli aileler; eski tatlara, eski ekmeklere özlem duyan herkes hedef kitlemizi oluşturuyor

Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir? ekmekler

Cem Melek: 240 derece ekmeklerini sadece yıllanmış özel ekşi mayasıyla üretiyoruz ve uzun mayalanma proseslerinden geçirerek tüketiciye sunuyoruz. Ekmeklerimiz üretilmeye başlandıktan 32 saat sonra da fırına verilir. Yani tam bir el emeği ürünüdür. Ürünlerimizi hiçbir katkı maddesi kullanmadan, en doğal malzemelerle üretilerek kullandığımız teknik ve yöntem bakımından da rakiplerimizden tamamen farklıyız.

Neden sizin ekmekleriniz tercih edilmeli?

240 Derece’nin kullandığı bütün malzemeler markaya özel olarak temin edilir. Bütün ekmekler 240 Derece’nin ekşi mayasıyla mayalandırılır. Herhangi bir ticari maya kullanılmaz. Bu sayede daha doğal, daha lezzetli ve uzun süre tüketilebilen ekmekler üretilir. İnsanların daha dengeli ve sağlıklı bir beslenmeye sahip olmak için doğal üretim sürecine tabi olan 240 ekmeklerini tercih etmelidir.

Çeşitli hastalıklara sahip tüketiciler veya için de ekmek üretiyor musunuz? Varsa bu tip ekmeklerinizden bahseder misiniz?

Glutensiz ekmek üretmiyoruz. Ancak ekşi maya hamur içerisindeki glutenin en zararsız biçimde işlenmesini sağlıyor. Böylelikle gerçek ve sağlıklı ekmek elde ediliyor. 240 Derece ekmekleri içerdiği lifler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin. Bu nedenle ekşi mayalı ekmekler sindirim sistemimize dost diyebiliriz. Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini aniden yükseltmez, uzun süre tokluk sağlar. Bu yüzden diyabetliler özellikle yüzde 100 tam buğday, yüzde 100 tam çavdar, cevizli tam buğday, çok tahıllı ekmeklerimizi rahatlıkla tüketebilirler. Üzümlü cevizli ekmeğimiz zengin bir Omega-3 kaynağı, yabanmersinli- fındıklı ekmeğimiz ise antioksidan kaynağı.

#İkiGençGirişimci #BirSağlıklıEkmek #GençGirişimci #SağlıklıEkmek #Genç #Girişimci #Sağlıklı #Ekmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir