İşletmelerde @tavsiyecini dönemi başladı!

Onlar, en iyi yemek, en güzel mekân, en iyi hizmet, en iyi ürün, en iyi mesaj, en iyi fiyat ve en iyilerin duyurulmasıyla amacı ve tüketicinin zarar görmemesi için dürüst ve korkusuzca izleme yapıyorlar.

Bir avukat, bir iç mimar, bir diyetisyen ve bir gazetecinin bir araya gelmesiyle oluşan fahri denetleme ve sonuç değerlendirme organizasyonu, günlük hayat içinde yaptıkları değerlendirmeleri sosyal medya üzerinden yayınlıyorlar. Kendilerine ‘Tavsiyecini’ adını veren ekip, bu çalışmayı yaparken olabildiğince yorumsuz yansıtmaya çalışıyorlar.

1500 mekân, ürün ve hizmeti değerlendirdiler…

Bugüne kadar 1500 mekân, ürün ve hizmeti değerlendiren @tavsiyecini ekibi, sonuçlarını sosyal medya hesaplarından yayınladı. Ekip, değerlendirmelerini fiyat, kalite ve hizmet kriterlerini göz önüne alarak yapıyor.

Amaçlarının her alanda tüketiciyi uyarmak ve bilinçlendirmek olduğunu belirten Tavsiyecini organizasyonu sözcüsü Serdar Şahin, “Uğradığımız mekân veya aldığımız bir hizmeti, ürünü dört kişilik ekip olarak tek tek deneyerek değerlendiriyoruz. Ortaya çıkan sonucu internet üzerinden kendi aramızda raporlayarak paylaşıyoruz. Sonrasında ekip üyeleri yaptıkları oylama sonucu çıkan sonucu sosyal medyadaki takipçilerimizle ve internet sitemizle paylaşıyoruz.” dedi.

Serdar Şahin: “Bu işe, uğradığımız haksızlıklar sonrası başladık”

Tavsiyecini ekibinin verdiği not ve raporlamayı fotoğraflarıyla birlikte sosyal medya @tavsiyecini hesabından duyurduklarını anlatan Serdar Şahin, “Yaptığımız bu çalışmanın benzerlerini dünyanın farklı yerlerinde görmek mümkün. Avrupa’daki Michelin Restorant bunun en güzel örneği. 1900’lü yılların başında, Michelin lastiklerinin sahibi Andre Michelin, müşterilerine fayda sağlamak için hazırladığı rehber ile müşterilerine konaklayabilecekleri, yemek yiyebilecekleri, araçlarını tamir ettirebilecekleri ve benzin alabilecekleri yerleri tavsiye eder. İlk yıllarında yalnızca mekân tavsiyesinde bulunurken, ardından bu mekânları kalitesine göre puanlama yapmaya başlarlar. Şimdilerde Michelin Yıldızı olarak bilinen uygulamanın benzerini biz sosyal medya ve internet sitemiz üzerinden yapıyoruz. Yeni açılan mekânları da duyuruyoruz, kapananları da. Ekibimiz bugüne kadar 1500 mekân, ürün ve hizmeti değerlendirdi.” şeklinde konuştu.

Tavsiyecini sözcüsü Serdar Şahin, fikrin ortaya çıkış nedenini anlattı: “Biz bu işe, uğradığımız haksızlıklar sonrası başladık. Maalesef ülkemizde birçok işletmede ödediğiniz ücretin hizmet karşılığını alamıyorsunuz, haksızlığa uğruyorsunuz. Bazen iyi hizmet vermesine rağmen çok iyi bir mekân müşterisiz kalabiliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı dört arkadaş, ürünleri, hizmetleri, işletmeleri yakın takibe aldık. Amatörce başladığımız bu çalışmayı yaklaşık bir yıldır sürdürüyoruz. Ulaştığımız sonuçları sosyal medyadan yayınlıyoruz. İşletme sahipleri yayımladığımız sonuçlardan dolayı bazen teşekkür ediyor, bazen de tehdit. Mesela Kadıköy’de bir çorbacı ile ilgili değerlendirmemizden dolayı yoğun tehdit aldık ama önemli değil. Çünkü sonuçta biz görevimizi yaptık ve objektif değerlendirmemizle tüketiciye yol gösterdik. Sosyal medya takipçilerimiz ise sonuçlardan oldukça memnun, çünkü bir değerlendirmeden dolayı yüzlerce teşekkür aldığımız da oluyor.”

Bu arada, @tavsiyecini çalışmalarını ücretsiz olarak sürdürüyor. Her üyenin 25 puanla sınırlı oy hakkı var. 80’in üstünde puan alan işletmenin Kapısına Tavsiye rozeti takılıyor. Yapılan değerlendirmeleri Instagram’da @tavsiyecini hesabından  ve diğer sosyal medya hesapları üzerinde yine @tavsiyecini adıyla yayımlıyor. Ayrıca www.tavsiyerotasi.com sitesi üzerinden de tüketicilerin en iyi yemek, en güzel mekan, en iyi hizmet, en iyi ürün, en iyi mesaj ve en iyi fiyat gibi en iyilerden haberdar olmaları mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir