Kilis Valisi Recep Soytürk: “Kilis zeytinyağını ilaç gibi satma hayalimiz var”

Haber: Hatice Ünal Bilen

İstanbul’da düzenlenen Kilis Zeytinyağı Tanıtım toplantısında konuşan Kilis Valisi Recep Soytürk, “Kilis zeytinyağını ilaç gibi satma hayalimiz var. Hani 110 TL’ye 250 gram zeytinyağı satıyoruz ya, bir yatırımcımız talip oldu, zeytinyağını eczane formuna sokup hap gibi satabiliriz.” diye konuştu.

Kilis Zeytinyağı Tanıtım Toplantısı 27 Aralık Pazartesi günü Sura Hotel Sultanahmet’te gerçekleşti. Kilis Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Soytürk ve Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan’ın yanı sıra çok sayıda birlik, akademisyen, üretici firma ve şefin katılımı ile düzenlenen etkinlik, tanıtım toplantısının ardından Kilisli Şef Yunus Emre Akkor’un Galeyan Restaurant’ta Kilis zeytinyağı ile hazırladığı lezzetli öğle yemeği ile devam etti.

“Kilo almak istemiyorsanız Kilis’e gelmeyin”

Tanıtım toplantısında konuşan Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis’in bir gastronomi şehri olduğunun altını çizerek, “Ben dört yıldır Kilis’te yaşıyorum ve dört yıldır diyet yapıyorum. Başka şansımız yok çünkü dehşet güzel yemekler, tatlılar var. Fotoğraflarıma da bakarsanız biri kilolu, biri kendine gelmiştir. Kilo almak istemiyorsanız o zaman gelmeyin derim hep.” şeklindeki samimi açıklamalarıyla kentin mutfak zenginliğine ve yemeklerindeki lezzete dikkat çekti.

“Elması kömür olarak satıyoruz”

Her yıl Kilis’te zeytin ve zeytinyağı etkinliklerinin yapıldığından bahseden Soytürk, “Tüm Kilisliler bir araya geliyoruz. Kendimiz tadıyoruz, kendimiz konuşuyoruz. Biz zaten cevherimizin farkındayız. Artık daha farklı bir şeyler yapmamız lazım dedik.” fikrinden yola çıktıklarını ve şehrin zeytinyağı potansiyelini tanıtma yolunda ilk resmi adımı attıklarını söyledi. İstanbul’daki tanıtım toplantısında da hazır bulunan Mücahit Hoca’nın “Sizin bir elmasınız var ama onu kömür olarak satıyorsunuz. Kilis Zeytinyağı’nın bir potansiyeli var, lütfen bu konuda çalışın.” sözlerini hatırlatan Soytürk, ortak kanaatle 33 üretici firmanın yanı sıra birlik, akademisyen ve diğer resmi kurumlarla bir araya geldiklerini ve fabrikaların talebi üzerine bir genelge yayınladıklarını söyledi. Soytürk, genelgeye her firmanın uymasından duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekledi.

“Makineye yatırım yaptık”

Buna karşın Kilis’te zeytinyağının daha çok çıkması yönünde bir algı olduğunu belirten Soytürk, “Zeytinyağının daha çok çıkması için bekletelim, çuvala koyalım, kızdıralım. Biz hakikaten kömür yapıyormuşuz. Soğuk sıkım yüzde 30 arttı, kalite arttı, saklama koşulları arttı, üretim teknikleri arttı, yeni makineler alındı.” dedi. İki yıl önce Muğla’dan kiralık mobil makine getirdiklerini, ardından butik iki makineyi de yatırıma kattıklarını ifade eden Soytürk, bu yatırımlarla birlikte iki yıl önce ilk üretimlerini eylül ayında gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bu ürünlerle Türkiye ve dünyada çok sayıda yarışmaya katılarak ödül aldıklarından söz eden Soytürk, bu yıl çok daha önemli bir aşamada olduklarının altını çizerek şöyle devam etti: “Çünkü bu sene sadece 15 Eylül’de yapmıyoruz, 15 Eylül’den sonra da her kademede üretim yapıyoruz. Ürünlerin polifenol asit oranlarına ve tadımlarına bakıyoruz. Mesela eylül ayındakilerde biraz odunsuluk var. Meyvemsilik tadını alabilmek için ekim sonları, kasım başları daha verimli olacak gibi görünüyor. Bir de eylülde 10 kilodan 1 kilo yağ çıkıyor. Kasım başında 6 kilodan bir kilo yağ çıkmaya başladı. Bu da ekonomik açıdan, üretici açısından önemli.”

“Kilis zeytinyağınıeczane formunda satmaya talip yatırımcımız var”

Kilisli bir üretici bir firmanın erken sıkım 250 gramlık zeytinyağını internet üzerinden 110 TL’ye sattığını söyleyen Kilis Valisi, “Yani kilosu 440 TL. Normal yağın piyasa değeri 25 TL iken, 440 TL’ye hem de neredeyse yok fiyatına sattı.” diye konuştu. Bugünlerde güzel bir gelişme olarak, Kilisli bir iş adamının zeytinyağını eczane formuna sokarak satmaya talip olduğu bilgisini aktaran Soytürk, “Hani 110 TL’ye 250 gram zeytinyağını satıyoruz ya, onun dışında belki daha küçük hap gibi satabiliriz. Bu forma kadar geldik. Elması kömür satıyorduk ya, şu an bakır fiyatında, hala elmas fiyatında değil. Birlik başkanımıza dedim ki, bu fiyata satılmaz. Polifenol oranı 400, asit oranı 0.3, satılan fiyat bedavadan biraz daha ucuz. Hakikaten satılmaz. Ayçiçek yağlarının 30 TL olduğu yerde bahsettiğimiz fiyatlar çok ucuz.” şeklinde konuştu.

“Elinizi uzatırsanız, Kilisliler zeytin ağaçlarını kesmekten vazgeçecek”

Kilis sınırları içinde 33 zeytinyağı üretim fabrikasının yanı sıra toptan firmaların da olduğunu anımsatan Soytürk, toplantıya katılan profesyonel şeflere seslenerek, “Mutfaklarınızda bizim zeytinyağımızı tercih ederek hakikaten kaliteli, farklı, rehası güzel bir zeytinyağı kullanmış olursunuz.” dedi ve şöyle devam etti: “Elinizi uzatırsanız çok mutlu oluruz, bu toplantının asıl sebebi bu. Uygun fiyata, kaliteli zeytinyağını Kilis’te bulmanız mümkün. Böylece hem firmalara, firmalardan da ziyade köylüye, üreticiye katkı sağlamış olacaksınız. Böylece insanlar zeytin ağaçlarını kesmekten vazgeçecek. Üç yıl önce insanlar ufak ufak zeytin ağaçlarını kesmeye, yerine Antep fıstığı dikmeye başlamışlardı. Artık bu yok. O yüzden heyecanla anlatmaya gayret ediyoruz.”

Kilis Valisi Recep Soytürk, tanıtım etkinliğinde ayrıca kente özgü tatlardan bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle kara mürverden sonra ikinci sırada gelen Kilis Karası ve pul biberine de özellikle dikkat çekerek, bu iki ürünü de zeytinyağı ile öne çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

#kiliszeytinyağıtanıtımgünü #kiliszeytinyağıtanıtımgünü #kiliszeytinyağı #kilisvalisi #valirecepsoytürk #zeytinyağı #şefyunusemreakkor #surahotel #galeyanresraurant

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir