Kolej süsü verilmiş meslek lisesi olacaksa…

İşte yıllardır olması gereken bir değişim Sayın Bakan’ın açıklamasından sonra gerçekleşme yolunda… Nedir, ne değildir azıcık irdelememiz gerekir. Ama bence çok çok faydalı olacağı kesindir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelecek dönem itibarıyla seçilen 10 pilot turizm meslek lisesinin kolej statüsüne getirileceğini ve bunun her yıl artacağını belirterek, “Hazırlık artı 4 sene lise eğitimi alacaklar. Hazırlıkta İngilizce, lise 1’den itibaren Rusça eğitimini mecburi tutuyoruz. Lise 2’den itibaren Almanca, Fransızca, Arapça ve Çince’den herhangi birini seçmeli olarak eğitime dahil ediyoruz. Lise 1’den itibaren de müfredatın İngilizce görülmesini sağlıyoruz.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Öğrencilerin 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerini anlaşmalı otellerde göreceğini anlatan Ersoy, öğrencilerin öğretmenleriyle eğitimlerine uygulamalı olarak otellerde devam edeceğini, hazırlık sınıfından itibaren de bu çerçevede maaş almaya başlayacaklarını dile getirdi.

Bu noktada aklımıza gelen 2006 yılında mesela yapılmış olan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mevcut Durumları ve Açılmalarına Zemin Oluşturacak Kriterlerin Belirlenmesi Raporu’nu okumak ve üzerinde tartışmak gerekeceği.

Rapor 264 sayfa ve internette herkesin ulaşabileceği şekilde mevcut. Tavsiyem yazımı okuyan herkesin bu raporu indirip uzun uzun okuması. Çünkü konu sadece öğrencilerin İngilizce ve Rusça’ya hakim yanında da bir dil daha bilmesi değil. Ben yabancı dil konusunda yüzde 100  Sayın Bakan ile aynı fikirdeyim. Çocuklar stajda turistlerin arasında şaşkın ördek gibi gezerlerdi. Azıcık kendi çabasıyla öğrenilen veya standart lise müfredatında öğretilen İngilizce ile gelen yurdum gencinin İngiltere İngilizcesi veya Alman ya da Rus aksanıyla yerle yeksan edilmiş turist İngilizcesi karşısındaki imtihanı hakikaten Cem Yılmaz’lık bir durum oluştururdu. Konu sonuçta artık dillere pelesenk olmuş “what’s your purpose of visit?” düzeyinde döner dururdu. Ya da en kolayı Almanya doğumlu gençlerle işi çözmeye çalışmaktı. En azından bundan kurtulacağımızın müjdesini Bakanımızdan almış olduk.

Lakin, geride kalan problemlerden mesela düşük gelir seviyeli yurdum gencinin 16 – 17 yaş civarında içine gireceği Rus turist travmasını, içki eğlence gece yaşamı dolu bir otelde uğrayacağı kültürel şoku, okuldan işletmeye, işletmeden okula intibak sorunlarını, bu geçişlerin getireceği davranış ve disiplin sorunlarını, onu bedava işçi olarak algılayıp her türlü angaryayı ona yükleyen patron ve müdür silsilesiyle başa çıkma yollarını, özellikle öğreneceği birçok yanlış uygulamadan veya turist kazıklama yöntemlerinden kendini etkilenmekten nasıl koruyacağını, rehber veya kontrolör öğretmenlerin onlara ulaşamama veya istediklerinde görüşememe sorununu, okula döndüklerinde “ben oldum artık!” ruh bunalımından nasıl çıkacaklarını veya aldıkları üç kuruş paradan ama bol bahşişten sonra “yaw okula ne gerek var, x otel zaten gel hemen alalım seni diyor” teklifleri ve paranın cazibesinden kurtulup yeni okul dönemine nasıl adapte olacaklarını “kolej” nasıl çözecek onları da anlamamız gerekiyor…

Ben çok az dokundum. Raporu okursanız, bu yazının 15 sayfada hala yarısına bile gelemeyeceğini anlarsınız. İşte ahval ve şerait bu haldeyken en azından yabancı dil sorunu, partner otel veya eğitim destekçileri sorununu çözdüğümüz için çok seviniyoruz.

Güzel yarınlara…

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir