Kütahya Porselen Pazarlama Müdürü Sinan Zengin: “Yeni tasarım ve iş birliklerimiz 2022’de de devam edecek”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Yarım asrı aşkın bir süredir Türk tasarımının gücünü, farklı form ve biçimlerle sofralara taşıyan bir marka olarak yatırımlarına pandemi döneminde de ara vermeden sürdüren Kütahya Porselen, geçtiğimiz yıldan itibaren showroom yatırımlarını hızlandırdı. Antalya, Ankara, İstanbul, İzmir, Bodrum ve Edirne’de yeni mağaza açılışları gerçekleştiren porselen markası, son yıllarda Latin Amerika pazarında büyüme sağlarken, 2022 hedeflerine ise, odaklandığı pazarlarda büyümeyi ve marka bilinirliğini artırmayı koydu. Önümüzdeki yıl da pazardaki yeni tasarım ve iş birliklerinin devam edeceğini ifade eden Kütahya Porselen Pazarlama Müdürü Sinan Zengin ile markanın 2022 büyüme stratejisini ve HoReCa pazarında geleceği şekillendirecek porselen üretim-tasarım trendlerini konuştuk.

Pandemiyle müşterilerin marka algısı ve tüketim alışkanlıkları dönüşüme uğradı. HoReCa pazarında geleceği şekillendirecek porselen üretim ve tasarım trendleri neler? Önümüzdeki dönemde tabak tasarımlarında hangi motifler kullanılacak? Öne çıkan renkler, malzemeler ve üretim teknikleri neler olacak?

Pandemi ile birlikte mutfakta geçirilen saatler farklı bir anlam kazandı. Pandemi yayılımını yavaşlatmak için getirilen kısıtlamalar tüketicilerin evde geçirdiği sürenin uzamasına ve buna paralel olarak mutfak ve sofra kültürüne farklı bir anlam yüklenmesine neden oldu. Son dönemdeki kişisel ihtiyaçlar, yeni alışkanlıklar, yeni deneyimler elbette HoReCa pazarında da kendini hissettiriyor. Bu gelişmeler sunum tabaklarına, pişirme ürünlerine, farklı form ve dekorlardaki çay/kahve ürünlerine farklılıklar getirdi.

Bu noktada yeni dönem ürünlerde  yalın ama kendine özgü formlarda, soft renklerde yeni sunumlar görüyoruz. Geniş formları ile yemeği bir sahnede sergileyeceğimiz tabaklar aynı zamanda kendine özgü rölyefleriyle de sunumu farklılaştırıyor. Kahve fincanlarında da bu değişimi ve asimetrik formlarda üretilen fincanları görmeye başlayacağız. Ayrıca birbiri ile uyumlu boyutlarda farklı tabaklarda bir sofra hayal edebileceğiz. Aslında hem profesyoneller hem de son tüketiciler için eğlenceli sofralar ve özgürce kullanabilecekleri yeni ürünler geliştiriyoruz demek yanlış olmaz.

İnovasyon ve tasarım, markanızın en güçlü yönlerini oluşturan unsurlar. Kütahya Porselen’in yeni nesil koleksiyonları arasında neler var? 2022 yılı için gastronomi profesyonelleri ve son kullanıcıları bekleyen sürprizler olacak mı?

İnovasyon ve tasarıma çok önem veriyoruz. Bu noktada hem tasarımcılarımızın çalışmaları hem de tasarım iş birliklerimiz devam ediyor. 2021 yılında Karim Rashid ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile Skallop adını verdiğimiz koleksiyonumuzu tüketicilerimizin beğenisine sunduk. 2022 yılında da yeni tasarım ve iş birliklerimiz devam edecek, ilk prototiplerini hazırladığımız serilerimizim üretimlerine başlayacağız.

Bu yeni dönemde profesyonel mutfaklarda yalın ürünlerle sunumlara zenginlik katacak ve her şefin kendine özgü tabaklama yapabileceği ürünleri çeşitlendireceğiz. 2020 yılında Antalya’da ve bu yıl içerisinde İstanbul ve İzmir’de açılışlarını gerçekleştirdiğimiz gastronomi mutfaklarımızda, Chef Table organizasyonlarımız ile şeflerimizle bir araya geliyoruz. Gastronomi Direktörümüz Şef Rafet İnce’nin lezzetli sunumları ile hem keyifli bir masada buluşuyor hem de sektör ve ürünlerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz. 2022 yılında da bu organizasyonlarımız devam edecek. Burada amaçladığımız ve önem verdiğimiz diğer bir konu ise, NG Mutfak Sanatları Akademisi’nde profesyonel şeflerimiz ile gastronomi öğrencilerimizi bir araya getirmek…Sürdürülebilirlik artık pek çok marka için üretimin ayrılmaz bir parçası. Ürün portföyünüz sürdürülebilirlik kriterlerine ne kadar uygun? Türkiye porselen sektörünün sürdürülebilirlik karnesini siz nasıl yorumlarsınız?

Tasarımlarımızın yenilikçi, kullanıcı dostu, sağlıklı, çevreci olması ilkesiyle üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Kütahya Porselen olarak tüm çalışmalarımızda topluma sağlıklı bir ortam sunmak ve çevrenin korunması önceliğimiz. Tüm ürünlerimizin tasarım aşamasından itibaren çevre etkilerini değerlendiriyor, çevreye değer katacak ürünleri tasarlıyor ve üretimini gerçekleştiriyoruz. Atık malzemeler kullanarak sofralara kazandırdığımız Hypnose koleksiyonumuz bunun en güzel örneklerinden. %100 geri dönüştürülmüş porselen üretimi olan bu koleksiyonumuzu yaşamın doğal döngüsünden ilham alarak tasarladık. Üretimde kullandığımız çeşitli hammadde atıklarını yüksek teknolojimiz ve inovatif yorumumuzla geri dönüştürerek koleksiyonumuzu hayata geçirdik. Dünyada hızla yaygın hale gelen sürdürülebilirlik kavram ve uygulamaları elbette porselen sektöründe de kendini gösteriyor. Bu kapsamda karbon emisyonları, enerji, doğal kaynak yönetimi ve atık yönetimi bizim de öncelikli konularımız arasında geliyor.

Geleneksel ticaret ile e-ticaret dünyaları artık birleşiyor. Kütahya Porselen de bu iki kanalı başarılı bir şekilde yöneten markalardan biri. Bir yatırım alanı olarak mobil ticaret ve geleneksel mağazacılık dengesini nasıl kuruyorsunuz? Bunun ev dışı tüketim kanalındaki karşılığı ne olmakta?

Kütahya Porselen olarak pandemi öncesinde bütün yatırımlarımızı yapmış ve e-ticaret sitemizi hazır hale getirmiştik. B2B tarafında uzun zamandır kapalı devre bir intranet sistemi yardımı ile bayilerimiz ile online sipariş sürecimizi gerçekleştiriyoruz. Bu sistem de yine pandemi öncesinde kurulup kullanılan bir sistemdi. Müşterilerimiz ürünlerimizi yurt içinde kurumsal e-ticaret sitemizde ve büyük ölçekli marketlerde, Avrupa’da ise sanal mağazamızı Amazon’da bulabiliyor. ABD’de aynı şekilde sanal mağaza projelerimizi tamamlamak üzereyiz. İnternet kullanımı dijital dünyada yer almayı zorunluluk haline getirdi. Geleneksel mağazacılık ve e-ticaret dengesi zaman içinde farklılıklar gösterebiliyor, süreçleri yakından takip ederek planlamamızı yapıyoruz.

2022’ye yön veren gastronomi trendleri üzerine neler söyleyebilirsiniz? Bu akımlar sektörün gelişimini ve büyümesini ne yönde etkiliyor?

Koronavirüs yeme-içme alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Sağlık, hijyen, gıda güvenliği gibi değerler giderek daha da önem kazanıyor. Yediklerimizin bizim için sağlıklı olması kadar dünyanın sağlığı açısından zararsız olması  konusundaki bilinç de giderek artıyor. Bu noktada da sürdürülebilir tüketim ve sıfır atık gastronominin geleceğini şekillendirecek önemli kavramlar olarak öne çıkıyor. Sosyal medya da trendlerin belirlenmesinde büyük bir öneme sahip. Bu platformlarda paylaşılan yemekler ve sunumların da yeme içme tercihleri üzerinde önemli bir etkisi var.

Ar-GE, Ür-Ge ev teknolojiye yatırımlarınız devam edecek mi?

Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları teknolojik gelişmelerin, yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkarılması açısından olmazsa olmaz. Bu konudaki yatırımlarımızı aralıksız sürdürerek hep daha iyiyi üretmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

#kütahyaporselen #porselen #sinanzengin #horeca #evdışıtüketim #porselentrend #şef #tabak #trend #pandemi #sofraüstüürünler #otelrestorankafe #tabaktasarım #gastronomi #şefrafetince

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir