Metro’dan Gıda İsrafını Önleyen Yeni Uygulama ‘Gurme Kutusu’

Metro Toptancı Market, gıda kayıp ve atıklarını önlemek amacıyla ilk adımını Nisan ayında attığı Metro Gıda Hareketi’nin devam projesi niteliğinde olan “Metro Gurme Kutuları”nı hayata geçirdi. Metro’nun restoran ve kafeler ile iş birliği kapsamında, tüketiciler tabaklarında kalan yemekleri ‘Metro Gurme Kutuları’ ile paket yaptırarak değerlendirebilecekler.

Gıda kayıplarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan Metro Gıda Hareketi yolculuğunun bir sonraki durağı “Metro Gurme Kutuları” oldu. Gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi ve milli kaynak israfının son bulması amacıyla son tüketiciler için hazırlanan Metro Gurme Kutuları, İstanbul’daki 14 restoranda hayata geçirildi. Projenin gelecek dönemde de büyüyeceğini belirten Metro yetkilileri “Restoran ve kafeler ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde ‘Metro Gurme Kutuları’ ile son kullanıcıları gıda kayıp ve atıkları konusunda bilinçlendirerek, sipariş verip tüketemedikleri ürünleri değerlendirecekleri gurme kutularını kullanıma sunuyoruz. Restoranlarda ‘Metro Gurme Kutuları’ ile tabakta kalan yemekleri paket yaptırarak, bu ürünlerin çöpe gitmesine engel olarak bu yemekleri bir başka öğünde tüketebilir ya da hayvan dostlarınızla kalan yemekleri paylaşabilirsiniz.” diye bilgi verdi.

‘Metro Gurme Kutuları’nı Bulabileceğiniz Restoranlar: Ağa Restoran, Alancha, Basta, Feriye Palace, Hacı Apdullah, Kırıntı, Midpoint, Nev Kanyon, Nicole, Osmani, Sahrap Pera, Şahin, Welldone, Yanyalı Fehmi. Gurme Kutularını yakın zamanda birçok restoranda daha bulabileceksiniz.Metro

 Türkiye’de gıda kayıp atık ve kayıpları ne durumda?

Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ının üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığını veya satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüştüğünü görüyoruz. TÜBİTAK araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Parasal açıdan bakacak olursak, Türkiye’de sebze meyve ticareti 100 milyar TL civarında, bu miktarın minimum 25 milyar liralık bölümü kayba uğruyor.

Eğer yukarıda sözünü edilen gidişata ‘dur’ denmezse; Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre 2016-2017 döneminde; buğdayda 2 milyon 81 bin, domateste 1 milyon 537 bin, şeker pancarında 642 bin, arpada 563 bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde 268 bin, patateste 223 bin ton ürün kaybedilecek.

 Metro – TÜBİTAK Araştırması Hakkında

Bu bakış açısıyla gıda kayıpları konusunda karşı karşıya kalınan durumu, proje çerçevesinde bilimsel bir yaklaşımla ele alındı. Metro, bunun bir milli kaynak israfı olduğunun bilincinde olarak, meyve ve sebzede ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK’la birlikte fire nedenlerini araştırdığı ortak bir çalışma gerçekleştirdi. TÜBİTAK ile birlikte fire nedenlerini tespit etmek üzere marul, domates ve şeftali ürünlerini baz alan, 8 ay süren bir araştırma yapıldı. Ürünlerin iyi koşullarda ve kötü koşullarda tedarikini temel alan bu araştırma neticesinde kötü koşullarda tedarik edilen ürünün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemlendi. Tedarik zincirinin altı aşamasının iyi ve kötü koşul örneklemleriyle yapılan araştırma sürecinin sonucunda; iyi tedarik zinciri uygulamaları ile önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu, yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğu görüldü.

 Metro Toptancı Market ne yapıyor?

Metro, üreticilerin çeşitli zorluklarla ve kıt kaynaklarla ürettiği meyve ve sebzelerin çöpe atılmaması ve milli kaynakların israf olmaması için, kayıp ve atıkların en aza indirilmesi amacıyla tedarik zinciri ve satış koşullarını geliştiriyor ve standartlara uygun yatırım yapıyor.

Tüketim analizleri yaparak; doğru miktar, kalite ve özellikte planlı üretim yaptırma hedefiyle kayıpları en aza indiriyor. Doğru ambalaj, paketleme ve soğuk zincirin kırılmadan ürünlerin nakliyesi konusunda uluslararası standartlarda uygulamaları hayata geçiriyor. ‘0’ kilometre yaklaşımı doğrultusunda yerel alımları tedarik zincirinin önemli bir parçası olarak görüyor. Doğrudan üretici ve üretici örgütleri ile çalışarak üreticileri eğitiyor, kalite ve miktar açısından doğru ürünlerin üretilmesini, doğrudan üreticinin kazanmasını sağlıyor.

#MetroToptancıMarket #MetroGurmeKutuları #Restoran #kafeler #TürkiyeZiraatOdalarıBirliği #TÜBİTAK

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir