MICE sektörü “Biz hazırız” dedi, destek talebini yineledi…

Pandemiden en ağır darbeyi alan sektörlerin başında gelen MICE endüstrisi, aldığı önlem ve tedbirlerle “yeni döneme hazırız” mesajı verdi. 2 Eylül Çarşamba akşamı Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Convention Center’da gerçekleşen fiziki etkinlikte Yeni Dönem, Yeni Bakış” başlıklı panel kapsamında etkinlik sektörüne destek mesajı verirken, aralarında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu tıp uzmanları ve akademisyenler gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasıyla toplantı ve etkinliklerin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebileceği vurgusu yaptılar.Hüseyin Kurt: “Hadi artık destekleyin… Biz hazırız”

Panelin açılış konuşmasını yapan TÜRSAB MICE Turizmi İhtisas Başkanı ve Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Başkanı Hüseyin Kurt, MICE endüstrisi, bünyesindeki nitelikli insan gücü ile gerekli sağlık önlemlerini alarak kongre, toplantı, fuar ve etkinlikleri güvenli bir şekilde düzenleyebileceğinin ve faaliyetlerini bu şekilde sürdürebileceğinin altını çizerek, “Tedbir ve önlemlerle organizasyon yapmak mümkündür dedik. Bu da örnek bir organizasyon olsun istedik. Biz bu organizasyonları yapmaya hazırız. Peki bizler kimiz? 150 binin üzerinde direkt çalışanı olan, 600 binin üzerinde ise dolaylı çalışanı ile istihdama katkı sağlayan, aynı zamanda 8 milyar dolar civarında aktif ekonomik büyüklüğe sahip, 50 civarında sektör paydaşını içinde barındıran koca bir sektörüz. Biz buyuz ve bu yüzden gururluyuz. Bugün pandemi kaynaklı bir krizle başbaşayız. Hep birlikte bu krizi de aşacağımızı göstermek için bir araya geldik; hazır olduğumuzu, hep birlikte tek ses olduğumuzu ifade etmek istedik.” dedi.

Hüseyin Kurt’un konuşmasının detayları şöyle:

“Yapılan açıklamalar sektörümüzü kapalı gibi gösteriyor”

“Sektörümüzde resmi bir kapatma olmamakla birlikte yapılan açıklamalar, beyanlar ve paylaşımlar sektörümüzü gerek müşteri nezdinde gerekse sektör nezdinde maalesef kapalı gibi göstermektedir. Bu bağlamda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanımız, Bilim Kurulu Üyelerimiz, çok kıymetli doktorlarımız, ilgili STK ve bürokratlara tedbir ve önlemlerle toplantı, etkinlik, kongre ve organizasyon yapmak mümkündür çağrısını yapmalarını buradan paylaşmak istiyoruz. Bu ifade sektörümüzde hızlı bir karşılık bulacak ve doğal akışında normalleşmeye katkı sağlayacak, ülkemizin bu sürecin yönetilmesindeki başarısı ve özgüvenini tüm dünyaya ilan edecektir. Biz MICE sektörü olarak geçmişte olduğu gibi her daim üretmeye, ekonomi ve istihdama katkı sunmaya önlem ve tedbirlerimizle hazırız. Unutulmamalıdır ki, işi organize etmek olan sektör, korona sertifikasyonu başta olmak üzere kendi aldığı tedbir ve önlemlerle yeni normalde ekonominin çarklarının çalışılmasına katkı anlamında her zamankinden daha fazla hazırdır. Pandemi kaynaklı bu krizle birlikte dünyada MICE turizminin yapılamadığı, bu anlamda dünyadaki bütün ülkelerin eşitlendiği hepimizin malumudur. İyi bir pazarlama ve ekiple çalışmayla birlikte başta İstanbul olmak üzere diğer tüm destinasyonlarımızı dünyanın uluslarlararası kongre, toplantı, etkinlik merkezi haline getirmemiz ana hedefimizdir. Gerekli devlet desteğini almamız halinde Cumhuriyetimizin kuruluşu ve 100. yıldönümünde uluslararası MICE sektöründe lider ülkeler arasında ilk sıralarda olacağımıza inancımız tamdır. Buna gücümüz, potansiyelimiz, alt yapımız, hizmet kalitemiz, yenilikçi bakış açımız ve hiç kaybetmediğimiz heyecanımız vardır. Her şeyden önce bu işin profesyonelleri sizler varsınız. Bu bile başlı başına yeter. Neden, niye olmasın değil sorumuz. Hadi artık destekleyin de olalım biz hazırız diyoruz. Tedbir ve önlemlerle organizasyon yapmanın mümkün olduğunu göstermek adına bu organziasyonun örnek bir organizasyon olması ve sesimizin duyulması adına bu organizasyonda sizlerle birlikte olmayı, birlikte seslenmeyi oldukça fazla önemsiyoruz. MICE endüstrisi bünyesindeki nitelikli insan gücüyle gerekli sağlık önlemlerini alarak kongre, toplantı ve fuar etkinliklerini güvenli bir şekilde düzenleyebilir, faaliyetlerini bu şekilde devam ettirebilir.“Vergi ertelemeleri ve KÇÖ sektörümüze nefes aldırmıştır”

Mart ayı ortalarından itibaren faalyetlerini gerçekleştiremediği bu dönemde vergi ertelemeleri ve kısa çalışma ödeneği gibi uygulamaların sektöre nefes aldırdığını ifade eden Kurt, mevcut olumsuz tabloyu düzeltmek için öneri ve taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

-Sektör bileşenleri için Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) kısa vadede 2020 yılı sonuna kadar devam ettirilmesi,

-Sektör bileşenleri için asgari ücret teşvikinin COVID-19 salgınının etkileri geçene kadar iki katına çıkarılması,

-Ertelenen kredi borçlarının vadesi gelmiş olsa bile sektörel faaliyetlerin başlayamaması nedeni ile yeniden yapılandırılması,

-Sektör bileşenlerinin bozulan nakit akışlarının düzelebilmesi için, uzun vadeli “sıfır” faizli ve teminatsız KGF ve Hazine garantili ilave kredi imkanları ile diğer bankalardan kredi desteklerinin sağlanması ve kredi kullanım koşullarının kolaylaştırılarak sürecin hızlandırılması,

-SGK, KDV, muhtasar ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere ertelenerek takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,

-2019 ve 2020 yılları kurumlar vergisi ve gelir vergisi tahakkukları ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere faizsiz olarak ertelenmesi ve ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,

-Sağlanacak tüm imkanlardan sadece fuar, kongre, toplantı, etkinlik, seminer, bayi toplantısı, lansman, piknik, festival gibi başlıklarda faaliyet gösteren firmaların değil, bütün mesaileri ile bu sektörlere hizmet eden yan sektörlerin de faydalanması gerektiği.Hasan Eker: “Kongre, toplantı ve etkinliklerin önünde engel yok”

Panelin açılışında konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker, MICE sektörünün turizm endüstrisinin aydınlık geleceğini, gelişen yüzünü ve vizyonunu temsil eden özel bir sektör olduğuna dikkat çekti. Hasan Eker, insan sağlığını ve güvenliğini en üst düzeyde tutmak suretiyle kongre, toplantı ve etkinlikleri gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Türkiye’nin ve İstanbul’un 2010-2015 arası dönemde olduğu gibi MICE alanında dünya sıralamasında üst basamaklarda yer alması amacıyla sağlığı önceleyerek, MICE sektörünü harekete geçirecek bir yaklaşımı ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Eker, kongre ve etkinlik turizminin gerçekleştirilmesinin önünde engel bulunmadığının da altını çizdi.Ateş Kara: “Alışkanlıklar kazanılarak hayatın sürdürülmesi önemli”

Panele online olarak katılarak bir konuşma gerçekleştiren T.C. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, MICE sektörü temsilcilerini sağlıklı toplantı kriterleri ile ilgili olarak bilgilendirdi. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine dikkat çeken Ateş Kara, “Sağlık öncelikli olmalı. Bununla birlikte alışkanlıklar kazanılarak hayatın sürdürülmesi de büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.Necmettin Ünal: “Önlemleri doğru alırsak yayılımı önleyebiliriz”

Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmettin Ünal, COVID-19’la beraber yaşamaya alışmak zorunda olduğumuzu ifade ettikten sonra gerekli önlemleri alarak, etkinliğin gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı TÜRSAB’a teşekkür etti. Prof. Dr. Ünal, problemlerin farkında olarak hareket edilmesi gerektiğini ve önlemleri doğru biçimde aldığımız takdirde COVID-19’un yayılımını önleyebileceğimizi ifade etti.Müberra Eresin: “Etkinlik ve kongrelerin dönüşü pozitif yansıyor”

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Türkiye’deki konaklama sektörünün pandemiye karşı uyguladığı hijyen kriterleri ile dünyada örnek gösterildiğini belirtti. Otellerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarının sıkı bir şekilde uygulandığını dile getiren Eresin, MICE sektörünün de konaklama sektörü açısında büyük önem taşıdığını dile getirdi. Eresin, “Bir şehirde MICE sektörü altyapısı varsa o şehir turizm alanında daha fazla gelişecektir. Büyük etkinlik ve kongrelerin ilerleyen yıllarda doluluk anlamında pozitif bir şekilde geri dönüyor. Turizm sektörüne inanıyoruz, el birliği ile bu süreçten çıkacağız. Maske, mesafe ve hijyen kuralına uyulduğu takdirde bir sorun yaşanmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.Temel Yılmaz: “Kongreler tıp camiası açısından büyük önem taşıyor”

Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, hekimler olarak TÜRSAB tarafından düzenlenen bu toplantıyı çok önemsediklerini dile getirdi. Tıp alanında gerçekleştirilen kongrelerin bilimsel tartışmalar için önemli bir platform oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, bu yönüyle kongrelerin tıp dünyası açısından çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Maske kullanımının pandeminin yayılmasını önleme noktasında çok önemli bir husus olduğunu söyleyen Yılmaz, maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi tedbirlerin alınması ile gerçekleştirilecek olan kongre ve toplantılarda COVID-19’un yayılma riskinin olmadığını ifade etti.Mehmet Nane: “MICE seyahatleri önümüzdeki süreçte artacak”

TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane, MICE sektörünün turizmin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirerek; “Özellikle düşük sezonlarda doluluk sağlamak ve destinasyon çeşitliliği sağlamak açısından MICE sektörünün çok önemli bir rolü bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu. İş seyahatlerinde önümüzdeki süreçte azalma yaşanacağının öngörüldüğünü söyleyen Mehmet Nane, tatil amaçlı seyahatler ve MICE alanındaki seyahatlerin ise pandemi sonrası süreçte yükselişe geçeceğini ifade etti.Erhan Aslanoğlu: “Pandemi sonrası süreçte en hızlı toparlanacak sektör turizm”

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise pandeminin seyrinin ekonomilerin gidişatını belirleyecek ana unsur olacağını dile getirdi. Dünya ekonomisinin pandemi dışında da sorunları olduğunu dile getiren Aslanoğlu, pandemi ile birlikte küresel ekonomideki sorunların daha da büyüdüğünü ifade etti. Aslanoğlu, aşı çalışmalarının ve tıp dünyasındaki gelişmelerin olumlu bir şekilde seyretmesi durumunda 2021 yılı ilkbahar aylarında toparlanma sürecinin başlayabileceğini söyledi. Aslanoğlu, zorlu sürecin geride bırakılması durumunda Türkiye’nin turizmdeki başarısı ile bu süreci en hızlı biçimde toparlanan sektörler arasında atlatacağını vurguladı.

Aslanoğlu, “Yeni dönemde teknolojiye uyumluluk, sürdürülebilirlik, iklim duyarlılığı MICE sektörü için de öne çıkacak. Hibrit toplantı modelleri revaçta olacak. Ancak bir taraftan da şunu fark ettik ki; bu süreçte seyahat etmenin önemini daha da fazla anlamış durumdayız. Kongreler, şehirleri tanımak ve network oluşturma konusunda fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.Jeniffer Glynn: “Türkiye’nin MICE Turizmi potansiyeli yüksek”

Dünyanın önde gelen MICE turizmi kuruluşları arasında yer alan SITE Global Başkanı Jeniffer Glynn ise online bağlantı ile Kanada’dan katıldığı panelde kurum olarak sosyal sorumluluk faaliyetleri ve sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin pandemiyle başarılı mücadelesinden övgüyle bahseden Glynn, SITE Global olarak Türkiye’nin MICE turizmi alanındaki potansiyeline de dikkat çekti.

“Tedbir ve Önlemler ile Kongre, Etkinlik ve Toplantı Yapmak Mümkün” temasıyla düzenlenen panelin, sağlıklı toplantı kriterleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan ödül törenlerinin nasıl yapılması gerektiği ile sona erdi.

#miceendüstrisi #micesektörü #miceturizmi #mice #türsabmice

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir