Onur Ertürk: Dijitalleşmeyi tamamlamaya değil, çağı yakalamaya odaklanılmalı

Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 2020’yi %100’e yakın bir büyümeyle kapatan finansal teknoloji şirketi Paynet, yılı toplamda 4 milyar TL’lik işlem hacmiyle güçlü bir şekilde noktaladı. 2021’e pek çok yenilikçi proje ile hızlı başlangıç yaptıklarını belirten Paynet CSO’su Onur Ertürk ile otel ve restoranlarda dijital dönüşümü, pandemi sektöründe değişen tüketici alışkanlıklarını ve şirketin önümüzdeki döneme ait büyüme stratejisini konuştuk.

Öncelikle Paynet’i tanıyabilir miyiz?

Paynet 2015 yılında kurulmuş bir finansal teknoloji şirketidir. Geçmişi 2000’li yılların başlarına dayanıyor. O dönem, Türkiye’de bir ilk olan, “bayi kanalında kredi kartı ile tahsilat” fikriyle yola çıkmıştık. Bugün geldiğimiz noktada, Merkez Bankası lisanslı bir ödeme aracılık şirketi olarak 20 yıllık B2B ve B2B2C ödeme ve tahsilat deneyimimizi ve iş tecrübemizi hizmet verdiğimiz işletmelerle paylaşan lider bir finansal teknoloji şirketiyiz. B2B ve B2B2C segmentinde çalışan firmaların, hem müşterilerinden yapacakları tahsilatları hem de kendilerinin ödemelerini yönetebilecekleri bir platform olarak hizmet veriyoruz. Paynet olarak müşterilerimizin kendi bayilerinden yapacakları tahsilatları dijitalleştirerek nakit akış süreçlerini basitleştiriyor ve hızlandırıyoruz. Herhangi bir tahsilat çözümümüz kullanılarak yapılmış olan bir son kullanıcı tahsilatının, ilgili bayi, toptancı, üretici firma gibi tedarik zincirini oluşturan tüm taraflar arasında olabilecek en hızlı ve güvenli şekilde paylaşılmasını ve tüm tarafların eş zamanlı olarak nakit tahsilatlarını almalarını sağlıyoruz. İşletmelerin kontrol edilebilir ve dengeli bir nakit akış döngüsü içerisinde faaliyet göstermelerini önemsiyoruz.

Şirketlerin finansal operasyonlarını dijitalleştirmesi neden önemli?

Günümüzde artık tedarik zincirlerinde, özellikle de bayi kanallı yapılarındaki ödeme operasyonlarının dijitalleşmesi, hem işin gelişimi hem güvenlik hem de zaman ve maliyet tasarrufu açısından oldukça önemli. Paynet olarak sahip olduğumuz yüksek güvenlikli güçlü alt yapımız sayesinde ana bayi ve alt bayi arasındaki nakit akışını basit ve hızlı hale getiriyoruz. Son kullanıcı tarafından yapılan ödemenin eş zamanlı olarak bayi, toptancı ve üretici firma gibi paydaşlar arasında en hızlı ve güvenli şekilde dağıtılmasını sağlıyoruz. Böylece şirketler, ihtiyaçlarına göre kendi bayi kanalında, perakende satış noktalarında veya franchise işletmelerde gerçekleşen tahsilatları kolayca yönetebiliyor.

Sektörün ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda çözümler üretiyoruz ve şirketlerin bütün bankalarla tek tek sözleşme yapıp Sanal POS cihazı almaları yerine, Paynet ile anlaşma yaparak tek bir sözleşme ile tüm bankaların sunmuş olduğu birçok farklı çözüme tek merkezden ulaşabilmelerine olanak sağlıyoruz. Bu da hem zaman hem de maliyet açısından oldukça verimli bir süreç.“Paynet alt yapısı üzerinden banka kredisi ile de ürün satışına olanak veren PayKredi ürünümüzü 2020 yılında geliştirdik. Bu yıl içinde yaygınlaştırmayı hedeflediğimiz kredi ürünü sayesinde işletmeler son tüketicilere alternatif ödeme araçları sunarak satışlarını artırabilecekler. Böylece işletmelerin müşteri memnuniyeti, KOBİ’lerin ise müşteri sadakati artacak.”

Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına ne tür  çözümler üretiyorsunuz?

Teknoloji, yenilikçi ödeme sisteminin bel kemiği haline geldi. Özellikle pandemi sürecinde ‘sosyal mesafe dostu’ ödeme çözümlerine olan talep katlanarak büyüdü. Paynet de; mobil uygulama üzerinden ödeme, Paylink ile güvenli bağlantı üzerinden uzaktan ödeme, QR kod ve mobil cüzdan gibi geliştirdiği teknolojilerle kullanıcılarına profesyonel çözümler sunuyor. Kartlı ödemelerin yanı sıra Paynet alt yapısı üzerinden banka kredisi ile de ürün satışına olanak veren PayKredi ürünümüzü 2020 yılında geliştirdik. Bu yıl içinde yaygınlaştırmayı hedeflediğimiz kredi ürünü sayesinde işletmeler son tüketicilere alternatif ödeme araçları sunarak satışlarını artırabilecekler. Böylece işletmelerin müşteri memnuniyeti, KOBİ’lerin ise müşteri sadakati artacak.

Tüm sektörlerde ayrı ayrı hissedilen salgının etkisiyle geçen 2020 yılı, şirketiniz açınızdan nasıl geçti?

Paynet olarak, kurulduğumuz günden bu yana her yıl katlanan bir büyüme trendi içerisindeyiz. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen, evrilen tüketici alışveriş alışkanlıklarıyla birlikte 2020 yılını da %100’e yakın bir büyümeyle kapattık. İşletmelerin omnichannel ihtiyaçlarına çözüm bulabilmek için yani, çoklu kanaldan ödeme yapabilme ve alabilme imkanını sağlayabilmek adına geçtiğimiz yıl birçok yeni ürün ve hizmetin adımını attık.

E-ticaretteki hızlı yükselişi desteklemek için, bu alana girmek isteyen perakendecileri hızlı ve güvenli online tahsilat çözümlerimizle destekledik. Bütünleşik müşteri deneyimini kolaylaştırmak için, işletmelerin uçtan uca tahsilat ihtiyaçlarını karşıladık. Daha fazla kullanıcıya fayda sağlamak adına pazarlama departmanımızı büyüttük. Toplam çalışan sayımızı yüzde 50 artırdık. Tüm bu gelişmeler neticesinde tüm olumsuzluklara rağmen geçtiğimizi yılı toplamda 4 milyar TL’lik işlem hacmiyle güçlü bir şekilde noktaladık. 2021’e bu güçlü rakamlarla ve pek çok yenilikçi proje ile hızlı başladık.

“Dijital dönüşüm, en kısa sürede en yüksek faydayı verecek süreçlerden başlatılarak, kurum içindeki diğer süreçlere kademeli olarak yayılmalı. Dijitalleşmeyi tamamlamaya değil, çağı yakalamaya odaklanılmalı. Finans, muhasebe, tedarik zinciri gibi çok küçük adımlarla bile büyük verimlilik ve maliyet tasarrufu elde edilecek süreçlere öncelik vermek, daha başarılı bir dijital dönüşüm için kritik bir öneme sahip.”

Koronavirüs salgını sonrası tüketici alışkanlıklarında ne yönde bir değişme oldu? Özellikle sosyal mesafe ve hijyen kurallarının çok fazla önem kazandığı otel ve restoranlar için neler söylemek istersiniz?

Pandeminin iş dünyasındaki en önemli etkilerinden biri, tüketicinin omnichannel deneyim beklentisini, yani farklı kanallardan alışverişini yapabilme beklentisini körüklemesi oldu. Tüketici daha önce mağazada yaşadığı deneyimi bugün online ortamda, sosyal medyada veya diğer iletişim kanallarında görmek istiyor. Ancak bunu teknik anlamda sağlayabilmek ve gerekli alt yapıyı oluşturabilmek için ciddi teknoloji yatırımları gerekiyor. Pandemi öncesinde değişen tüketici alışkanlıklarının bu yönde evrimleştiğini gördüğümüz için stratejik olarak çoklu kanallardan hizmet vermeye yönelik geliştirme ve yatırımlara başlamıştık. Pandemi tüketici talebinin güçlenmesine bağlı olarak süreçlerimizi hızlandırdı.

Özellikle dijital dönüşüm, en kısa sürede en yüksek faydayı verecek süreçlerden başlatılarak, kurum içindeki diğer süreçlere kademeli olarak yayılmalı. Burada dijitalleşmeyi “tamamlamaya” değil; çağı yakalamaya odaklanmak gerekiyor. Finans, muhasebe, tedarik zinciri gibi çok küçük adımlarla bile büyük verimlilik ve maliyet tasarrufu elde edilecek süreçlere öncelik vermek, daha başarılı bir dijital dönüşüm için kritik önem taşıyor.

#paynet #onurertürkröportaj finansalteknolojişirketi #teknoloji #dijitaldönüşüm #turizm #otel #restoran #covid19

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir