Otelciler KÇÖ’nün bitişini nasıl yorumladı?

Haber: Hatice Ünal Bilen

Kısa Çalışma Ödeneği, 31 Mart tarihi itibari ile sona erdi. Turizm sektörünün işvereninden çalışanına çokça tartıştığı, yıl sonuna kadar uzatılması yönünde taleplerin birbiri ardına dile getirdiği KÇÖ sonrası turizm, yeme içme sektörünü neler bekliyor? Bir yıldır devam eden KÇÖ’den çıkılmasının sektöre yansımaları ne olacak?

Bu haberimizde…

Ali Can Aksu: “Turizm istihdamını çok ciddi sekteye uğratacak”

KÇÖ’nün sonlanmasının turizm istihdamını çok ciddi sekteye uğratacağını belirten TUROYD – Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Can Aksu, “KÇÖ’nün tekrar aktif hale getirilmesi turizmin geleceği açısından faydalı olacaktır. Karar tekrar değerlendirilmelidir” dedi. 

Ali Can Aksu, şöyle konuştu: 

“Kısa Çalışma Ödeneği, aslında turizmin aldığı yaraya bir nebze merhem olmuştur. Ama 31 Mart itibariyle sona ermesi turizmde istihdam konusunu ciddi anlamda sekteye uğratacaktır. Çok zor durumlar yaşanacaktır. Resort tarafındaki çalışanların mayıs- haziran itibari ile iş bulma olanağı yüksek olsa da şehir otellerinde durum çok daha sıkıntılı. Şehir otellerinde yaklaşık bir milyona yakın çalışan var. Şu anda boşta olanların sayısı yaklaşık 400-500 bin kişiyi buluyor. KÇÖ ile beraber muhtemelen belki tamam devletin sağlayacağı 1.400 TL’lik bir rakam var. Bir buçuk aylık ücretsiz izin durumu söz konusu. Ama bu istikrarı sağlamayacaktır. Özellikle istihdamdaki istikrarı çok zor duruma düşürecektir. Mayıs, haziranda resortün hareketlenmesi belki resortteki istihdamı belki biraz daha rahatatabilir. Tabii ki yine kapanmama durumu söz konusu olursa, yurt içinden uçuşlar gerçekleşirse. Ama dediğim gibi şu ana kadar devlete 35- 40 milyar dolar gelir sağlayan turizm sektörünün ciddi anlamda desteğe ihtiyacı var. Bu desteklerden bir tanesi KÇÖ’ydü. Mutlak bir şekilde tekrar aktif hale getirilmesi turizmin geleceği açısından faydalı olacaktır. 

Kararın tekrar değerlendirilmesini istiyoruz. KÇÖ, Türk turizmini ileriye taşır, aksi halde geleceğin lokomotif sektörü turizm, günün birinde Covid bitse dahi bu defa çok ciddi istihdam ve profesyonellik anlayış yok olacaktır.”

Aydın Karacabay: “Çok büyük personel kıyımı olur, işsizlik had safhaya çıkar”

Kısa çalışma ödeneğinin sona ermesinin turizm-otelcilik sektörüne negatif yansıyacağını belirten Levni Hotel &Spa Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, bu konuda acilen turizmi kapsayacak uzatmalara ihtiyaç olduğunu, aksi halde sektörde çok büyük kıyımların olacağını kaydetti. 

Aydın Karacabay şöyle konuştu:

“Kısa çalışma ödeneğinin bugün (31 Mart) son günü. Turizm sektörüne özellikle içinde bulunduğum otelcilik sektörüne yansıması inanılmaz negatif olacak. Bu konuyla ilgili yapılması gereken acilen sektörel bazda, turizmi kapsayacak bir uzatmanın gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde işten çıkarmaların 17 Mayıs’a kadar yasak olduğu sektörde,  sektör temsilcileri hem işten çıkaramayacak hem de KÇÖ desteğinden faydalanamayacak. Bu bir kaos oluşturur ve bunun sonucunda da çok büyük personel kıyımı olur, işsizlik had safhaya çıkar. Şu anda Türkiye’de turizm sektöründe çalışan sayısı tahminlere göre 16 milyon civarında. Biliyorsunuz teknolojiyle personel sayısı azalmayan nadir sektörlerden bir tanesi. Emek yoğun bir sektör. 

Bakanlığa en büyük ricamız şu olur, mutlaka sektör olarak bu kısa çalışma ödeneğinin bir müddet daha turizm faaliyetleri artana kadar uzatılması hayati önem taşımaktadır. Görünen o ki, pandeminin de gidişatında pozitif bir durum yok. Her geçen gün vakalar artıyor. Pandeminin bitmesi yıl sonunu bulur. O yüzden yıl sonuna kadar ama en az 3 ay süreyle uzatılması bence çok önemli bir durum.”

Tarkan Akyüz: “KÇÖ’ye çok ihtiyacımız var”

Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz, otelciler olarak KÇÖ’ye çok ihtiyaçları olduğunu söyledi. Devletin işten çıkarmayı serbest bıraktığı gün birçok işçiyi tazminatıyla işten çıkarmak durumunda kalacağını belirten Akyüz, “Turizmde zatn personel sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sorun KÇÖ ile beraber daha da büyüyecek.” dedi. 

Tarkan  Akyüz şunları söyledi:

“Kısa çalışma ödeneğine çok ihtiyacımız var. Neden derseniz, ben normalde 16-17 tane personel ile çalışırken şu anda 7 personel ile çalışıyorum. Geri kalan personel KÇÖ’de. Zaten sektörde personel sıkıntısı yaşıyoruz. Bu insanlar zaten uzun süredir açıkta oldukları için turizmden soğudular. KÇÖ’de oldukları için başka işlere giremiyorlar, işten çıkaramıyoruz. Otelim düzgün işleyene kadar ben bu personeli almayacağım. Devlet de maaşı keserse, işten çıkarmayı da serbest bıraktığı gün birçok kişiyi tazminatı ödeyerek işten çıkaracağım. Çünkü işlerin de ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Bu işten çıkardığımız insanlar zaten yıllardır sıkıntı yaşayan, sektörden yeterince soğudukları ve bu son darbeyi de alacakları için asla ve asla turizme geri dönüş yapmayacaklardır. Bu da turizm sektörü için zaten sıkıntı yaşadığımız personel sorunumuzda daha büyük sorunlar doğuracaktır.”

Emel Elik Bezaroğlu: “Tedirginiz, iki ay da ücretsiz izin var”

Otelciler olarak süreçten tedirgin olduklarını belirten Elite World Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, turizm sektörüne daha farklı bakılması talebini dile getirerek, “KÇÖ en azından 5-6 ay süreyle uzatılmalıdır” dedi. 

“Biz şehir otelciliğinde yoğun olan bir zinciriz. Turizmin nisan ayı itibariyle daha iyi olacağı hep konuşuluyor ama takdir edersiniz ki güney bölgesi biraz daha iyi gidecek. Akdeniz, Ege bölgelerinde deniz, kum, güneş turizminde olumlu yönde bir artış söz konusu. Şehir otelciliğinde bizler daha halen sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Özellikle MICE konusu otellerimizin belkemiği. Kongrelerimiz, etkinliklerimiz, düğünlerimiz, toplantılarımız… Bu segmentlerde biz bir yol alamadık. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu segmentler gelişmediği için, olumlu yönde harekete olmadığı için sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bizim de sonuçta istihdam sayımız 1500 kişilerdeydi. Şu anda otellerimizde bu kadar personeli istihdam ettirmek imkansız. Zaten doluluklarımız ortalama yüzde 18-20’lerde gidiyor. Çok düşük doluluklarla gidiyoruz. Takdir edersiniz ki bu doluluklara istinaden istihdamımızı da ayarlıyoruz. İstihdam ettirdiğimiz personel dışında KÇÖ’de bekleyen arkadaşlarımız vardı. Ve tabii ki KÇÖ’nün kalkması hem bizler için sıkıntılı bir süreç hem de gerçekten personel tarafından baktığınızda onlar için daha  zorlu bir süreç. İki ay ücretsiz ödenek kısmına geçilecek. Zaten KÇÖ’den aldıkları meblağanın bayağı bir altında ücret alacaklar. 

Turizm alanında hizmet veren, tek otel de değil; acentesi, restoranı… Çünkü biz çok geniş yelpazede bir sektörüz. Bizim kendi içimizde yaklaşık 52 sektöre hizmet veriyor diye biliyorum. Hepimiz sonuçta bu olaylardan kendi çapında etkilendi. Bizler için en azından yılsonuna kadar uzatılsaydı. Hadi onu da geçtim, 5-6 ay daha süreyle uzatılmış olsaydı inanın çok daha farklı olacaktı. Çünkü bizim bütün beklentimiz, Ramazan Bayramı ile birlikte çalıştığımız pazarlarda bir hareketliliğin başlayacağı yönünde biz hep düşünüyoruz. Ortadoğu pazarı olsun, Avrupa olsun, Amerika olsun. Fakat Amerika gerçi çok gelmeyecek. Önümüzdeki yıllara sarktı, öyle görünüyor. Ama Ortadoğu, İran gibi ana pazarlarımız bayram itibariyle başlar diye düşünüyorduk. Halen öyle düşünüyoruz. En azından bir 5-6 aylık bir uzatma bir nebze olsun hem bizi hem çalışanlarımızı rahatlatacaktı. Açıkçası tedirginiz, iki ay da ücretsiz izin var. Ondan sonra ne olacak, gerçekten bilmiyoruz. Umarım hükümet kanadında her iki taraf için de faydalı sonuçlar çıkar. Açıkçası bu süreçte turizme çok daha farklı bakılmasını istiyoruz.”

Ertan Ustaoğlu:  “KÇÖ yıl sonuna kadar uzatılmalıdır”

Türkiye ve avrupa’da aşılanma çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, “Hazirandan sonra işler açılsa bile, bir toparlanma süreci olacak. O yüzden KÇÖ, yıl sonuna kadar uzatılmalıdır” dedi. 

Ertan Ustaoğlu şunları söyledi: 

“Bugün (31 Mart) sona erecek olan KÇÖ’nün aslında yıl sonuna kadar uzaması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü vakalar yine artıyor, Avrupa’da aşılanmalar yapılıyor ama salgının tam olarak ne zaman biteceği belli değil. Bizim ülkemizde aşılanmanın haziran sonunda biteceği söyleniyor. Fakat bunlar hep öngörü, zaman içerisinde göreceğiz. İşlerin açılması muhtemelen hazirandan sonraya kalacak gibi görünüyor. O yüzden KÇÖ’nün işler haziran ayından sonra açılsa bile, bir toparlanma süreci olacak. O yüzden KÇÖ’nün yıl sonuna kadar uzatılması gerekiyor diye düşünüyorum.”

#kısaçalışmaödeneği #kçö #kçöuzatılsın #turizmkçö #yemeiçmekçö #acentekçö #kültürveturizmbakanlığı #otelkçö

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir