Özgül Özkan Yavuz: “Hikayemiz çok ama anlatmakta tembeliz” 

Turizm Otel Yöneticileri Derneği’nin düzenlediği ‘Gündem ve Turizm’ konulu toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, otel yöneticilerinin sadece turizm değil; teknoloji, tarım, kültür ve sanat gibi alanlarda da proje üretecek, söz söyleyecek yetkinliğe sahip olduklarını belirterek, İstanbul’daki otelcilik tecrübesinin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un konuşmasından ana başlıklar şöyle:
“Turizmin gerçek kahramanları sizlersiniz” 
Türkiye’nin dünyanın en önemli 10 turizm ülkesinden biri olmasında profesyonellerin çok büyük emeklerinin olduğunu belirten Yavuz, “Sahadaki gerçek kahramanlar sizlersiniz. Yatırımcılar elbette çok kıymetli. Ancak yatırım profesyonellerin ellerinde değer buluyor. İçinizden gelen biri olarak sahada nasıl mucizeler yarattığınızı biliyorum, sizler bazen bir fabrika, bir şehir, bir belediye başkanı gibi çalışan tesisleri yönetiyorsunuz. Turizmin kahramanları sizlersiniz elbette.” diye konuştu.
“Şehrin her türlü etkinliği de otelcinin meselesidir” 
Turizmin sadece bir otel, acente meselesi değil, ülkesel kalkınmanın en önemli kaldıraçlarından biri olduğunu söyleyen Yavuz, otellerin bulunduğu destinasyona çok şey kattığını belirtti. Yeni dönemle birlikte şehirdeki her türlü olay ve etkinliğin otelcinin meselesi haline geleceğine işaret eden Yavuz, “Bir şehrin içindeki otellerin bir araya gelip başlattığı festivallerin çeşitli destinasyonları ne kadar parlatabildiğini hep birlikte görüyoruz. O yüzden otel yöneticilerimizin aslında şehrin en önemli paydaşlarından biri olduğunu bizler biliyoruz. Ama belki bunu yeni dönemde daha çok sahaya çıkarak, kültür ve sanat başta olmak üzere farklı birlikteliklerle ortaya koymamız lazım.” dedi.
“İstanbul’daki tecrübeyi Türkiye’nin her yerine yaymamız lazım”
Otel yöneticilerinin sadece turizm değil; teknoloji, tarım, kültür ve sanat gibi alanlarda da proje üretecek, söz söyleyecek yetkinliğe sahip olduklarını belirten Yavuz, İstanbul’daki otelcilik tecrübesinin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini kaydetti. İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği dönemine ait çalışmalarını hatırlatarak sözlerini sürdüren Yavuz, o dönem pek çok sektörle çalışma fırsatı bulduğunu ancak turizmin diğer sektörlere göre proje üretme ve iş geliştirmede geride kalmasından büyük üzüntü duyduğunu anlattı.
“Fikri yatırımlarla müşteri kapasitesi ve kalış süreleri arttırılabilir” 
Aralık ayında başlaması planlanan aşılama çalışmaları ile birlikte Nisan 2021 yılı itibari ile turizmde bir rahatlama beklediklerini açıklayan Yavuz, Türkiye’nin pek çok yerinde yeni birçok aktiviteyle turist girişinin çeşitlendirilebileceğini ve kalış sürelerinin arttırılabileceğini belirterek, “Deniz kum güneş turizminde elbetteki en başarılı ülkeyiz. İklimimiz çok güzel, tesislerimiz çok yeni.” dedi. Türkiye’de işlenecek pek çok tema ve hikaye olduğunu dile getiren Yavuz, fikri yatırımlar ile müşteri kapasitesinin ve kalış sürelerinin sektör paydaşlarının da iş birliğiyle arttırılabileceğini söyledi.
“Kültür ve turizmde iyi bir birliktelik yakaladık” 
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, sözlerinin devamında bakanlık olarak 18 senedir kültür ve turizm faaliyetlerini birlikte yürüttüklerini ve iyi bir birliktelik yakaladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Ben İstanbul’da olan arkadaşlar için kültür ve turizmi nasıl birleştirdiğimizi bir örnek üzerinden anlatmak istiyorum. Galataport bitti. Covid-19 olmasaydı nisanda ilk cruise geliyordu biliyorsunuz. Bir taraftan Atatürk Kültür Merkezi’ni bitiriyoruz, inşallah haziran, temmuz gibi bitmiş olacak. Tarık Zafer Tuna’ya Kültür Merkezi’ni açtık. Galata Kulesi’ni bir müze ve etkinlik mekanı olarak açtık. Atlas Pasajı’nı İstanbul Sinema Müzesi olarak açıyoruz. Talimhane’de Açıkhava Sahnesi kurduk. İstanbul’da ses getirecek yeni bir sanat festival hazırlığımız var.”
“Hikayesi çok bir ülkeyiz ama anlatmakta tembeliz” 
Yavuz, konuşmasının devamında turizmde sadece otel kalitesiyle ön plana çıkılamayacağını belirterek içerik, tema üretmenin de önemine değindi. “Bu konuda otelcilerimizin çok tecrübeli olduğuna yürekten inanıyorum. Çünkü biliyorum, yıllardır sizlerle birlikteyiz. Bizim daha çok tema üretmemiz gerekiyor. En iyi oteli yapmak, en iyi hizmeti sunmak maalesef yeni pazarları çekebilmemiz için yeterli değil.” diye konuşan Yavuz, destinasyonların tema ve hikayeler üzerinden satıldığını ifade ederek, “Biz hikayesi, malzemesi çok olan ülkeyiz ama bu hikayeleri anlatmakta biraz tembeliz.” dedi.
“Turizm Teknolojileri Yarışması açacağız” 
Bakan Yardımcısı Yavuz, yakında bir teknoloji festivaline ortak olacaklarını ve bir Turizm Teknolojileri Yarışması açacaklarını duyurdu. Otellerin teknolojinin en yoğun kullanıldığı alanlardan biri olduğunu kaydeden Yavuz, “Bizim bu teknolojileri ithal etmek yerine kendimizin üretmesi ve satması lazım. Burada da otellerimize fikir vermek ve maliyetleri düşürmek anlamında iş düşecek.” dedi.
“Türkiye’de kültür sanat yöneticisi eksikliği var” 
Yavuz, Türkiye’de kültür ve sanat yönetimi alanının çok boş olduğunu, o alanda ciddi bir profesyonel yönetici eksikliğinin de olduğunu söyledi. Dünyada kültür sanat yöneticisi diye bir mesleğin varlığından söz eden Yavuz, “Sizler de bu alana girebilirsiniz. Kültür Sanat Yöneticisi adamlar bir ülkenin, bir şehrin turizmi için çok kıymetliler. Bu alana getireceğiniz profesyonellik otomatik olarak turizmi, yeme içmeyi de arttıracak. Bu noktada iş birliktelikleri büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
“Yeni dönemde tarım-turizm birlikteliği öne çıkacak”
Turizmde yeni trendlere ilişkin öngörülerini de paylaşan Yavuz, dünyada tedarik zincirlerinin kısalacağını, sağlık ve gıda ile ilgili sorunların yaşanacağını anlattı. Yavuz, önümüzdeki dönemde yerel ürünlerin ve yerel üretim tarzlarının ön plana çıkacağını ifade etti. Bir ülkenin kendine özgü hikayelerle farklılaşabileceğinin altını çizen Yavuz, yeni dönemde tarım-turizm birlikteliğinin dünyadaki en sıcak başlıklardan biri olacağını aktardı.
“Büyük oteller ürünlerini kendi bahçelerinde üretecek” 
Yavuz, dünyada Covid-19’dan sonra yeni gündemin tarım ve gıda olacağını belirtti. Özellikle büyük arazisi olan otellerin farklı tasarımlar düşünebileceklerini ifade eden Yavuz, Ritz Carlton Otel’in şefinin terasta yaptığı domates ve biber üretimini örnekleyerek, “Şefin kahvaltıda o ürünleri sunması da tek başına bir hikayedir. Belki de büyük otellerin ürünlerini kendi bahçesinde üretmesi gerekecek. Bu bir müşteri tercihi olacak. Turist tamam kapımızı çaldığında başımızın üstünde yeri var ama turistin kapımızı çalmasını sağlayacak yeni icatlar çıkarabiliriz birlikte.” dedi.
Turizm otel yöneticilerinin bu tecrübe ve donanıma sahip olduklarına inandığını belirten Yavuz, “Hatta başka sektörlere de yönetici transfer edebileceğinizi, ihraç edebileceğinizi de düşünüyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.
#turizmotelyöneticileriderneği #turoyd #tckültürveturizmbakanlığı #kültürveturizmbakanyardımcısıözgülözkanyavuz #swissotelbosphorus #turizm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir