Pandemi bile lezzet ateşine gölge düşüremedi! Adana, dijital lezzet festivaliyle meydan okudu…

Adana Valiliği himayesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali, ilham veren tüm renkleriyle lezzet ateşini bu yıl da dijital dünya için yaktı. Salgın önlemleri kapsamında halkın katılımı olmaksızın, ağırlıklı  gastronomi profesyonellerinin nitelikli desteği ve katkısıyla gerçekleşen etkinliğe Covid-19 bile gölge düşüremedi! Etin Diyarı Adana, Adanalılığını yaptı, Türkiye’nin ilk dijital lezzet etkinliğiyle rakiplerine meydan okudu…

“Türkiye’nin İlk Dijital Lezzet Festivali” olma özelliğini taşıyan 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “İlham Veren Tüm Renkleriyle Adana” temasıyla 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Adana Valiliği himayesinde düzenlenen festival kapsamında; Sahrap Soysal, Ebru Baybara Demir, Cüneyt Asan, Hazer Amani, Yunus Emre Akkor ve Orhan Demirok gibi ünlü şefler ağırlanırken, Adana mutfağını vurgulayan şovlar ve söyleşiler dijital dünyada lezzet severlerle buluştu. Yerel ustalardan şehrin mutfak zenginliğini yansıtan mutfak atölyeleri ve şovlarıyla kentin önde gelen lezzet markalarının hikayelerinin üç gün boyunca dijital dünyada geniş kitlelerle buluşturulduğu festival, dördüncüsü yılında da tüm renkleriyle ilham verdi…

Mangal ateşini dijital dünyada yaktı

“Türkiye’nin İlk Dijital Lezzet Festivali” olma özelliği taşıyan 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “İlham Veren Tüm Renkleriyle Adana” temasıyla 9 Ekim’de başladı. Adana Merkez Park’tan canlı yayın ile Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehir protokolü ve konuklar tarafından mangal ateşinin yakılmasıyla başlayan festival, Türkiye’nin et profesörü Cüneyt Asan’ın gastro şovu ile renkli görüntülere sahne oldu. Pandemi önlemleri nedeniyle festivali dijitale aktararak Adana’nın gastronomik değerini fiziksel sınırların ötesine taşıyacaklarını söyleyen Adana Valisi Süleyman Elban, “Geçtiğimiz üç yıl içerisinde festivalimiz hem Adana’da hem de dünyada büyük ilgi gördü. 10 aydır hem dünyayı hem Adana’yı kasıp kavuran pandemi dolayısıyla pek çok etkinlik ertelendi veya şekil değiştirerek düzenlendi. Biz de geleneksel hale gelen ve markalaşan Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ni pandemi koşullarına uygun olarak dijital dünyaya taşıdık ve Türkiye’de bir ilke imza attık. Bu yıl festival takipçilerimize Adana lezzetlerini yakından tattıramasak da Adana mutfağını yakından tanıtacağız.” dedi.Elban, Adana’nın çok özel bir mutfak kültürüne sahip olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Adana, tanıtılması, anlatılırken detaylarına ve inceliklerine değinilmesi gereken çok özel bir mutfağa sahip. Mevsim güzelliğinden dolayı 12 ay boyunca sebze ve meyve çeşitliliğine sahip, 450’nin üzerinden endemik bitki türü barındıran Torosları ile çok özel bir coğrafya. Tüm bu ürünleri sokak lezzetlerimiz ve mutfağımızın her alanında kullanıyoruz. Adana’nın tarihten süzülen kadim bir kültürü ve mutfağı var. Bir yandan da birçok ülke ve şehirden gelen insanların buluştuğu bir kavşak noktası. Dolayısıyla mutfak kültürü de tüm bu zenginliklerle etkileşerek gelişmiş. Lokman Hekim’in Seyhan ve Ceyhan Nehri üzerindeki Misis Köprüsü’nün olduğu bölgede yetişen bir ot ile ölümsüzlük iksirini bulduğu söylenir. Şifalı bitkilerimiz Adana mutfağına halen şifa vermeyi sürdürüyor.”Adana Kebabı’na kadın eli değdi

Bu yıl Adana’nın da sınırlarını aşarak kentin tüm renklerini ve gastronomik değerlerini dünyaya tanıtan 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin ikinci gününde “Kadın Şefler Mangal Başında”ydı. Türkiye’nin ünlü şefleri Sahrap Soysal ve Ebru Baybara Demir ile Adanalı Kadın Kebap Ustası Melek Kıyan’ın Adana Kebap yaptığı şovuyla başlayan festivalin ikinci gününde dijital dünyayı buram buram mangal kokusu sardı. Festivalin sosyal medya kanallarından canlı yayınlanan “Kadın Şefler Mangal Başında” gastro şovunda Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile taçlandırılan Adana Kebabı’nın tüm detayları konuşuldu. Adana şehriyle bütünleşmiş Adana Kebabı hazırlanırken kullanılan malzemelerden pişirme tekniğindeki püf noktalarına, pişirilmesinden sunumuna kadar tüm incelikleri anlatıldı.Gazeteci Cüneyt Özdemir’den çok lezzetli gastro sohbet…

Festivalin ikinci gününde gazeteci Cüneyt Özdemir’in Adana Valisi Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile gerçekleştireceği söyleşiler izleyiciler ile buluştu.Dünyanın diğer ucundan Adana’yı selamladı

Bu yıl Adana’nın da sınırlarını aşarak kentin tüm renklerini ve gastronomik değerlerini dünyaya tanıtan festivalin ikinci günü yine birbirinden özel konukları ağırladı. Et ve barbekü denildiğinde ilk akla gelen isim olan dünyanın en ünlü et uzmanlarından Amerikalı şef, yazar ve televizyon yıldızı Steven Raichlen, dünyanın öbür ucundan, ABD Miami’den “Etin Diyarı Adana”yı selamladı. Izgara üzerine otuzdan fazla kitabın yazarı olan, Japonya’dan Amerika’ya birçok ülkede televizyon şovları yayınlanan Raichlen, pek çok kez Türkiye’yi ziyaret ettiğinden bahsetti ve Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi. Bu yıl ki festivale şahsen katılamadığı için üzgün olduğunu ancak dijital platform sayesinde yine lezzet severlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Raichlen, konuşmasına şöyle devam etti: “4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin onur konuğu olmak benim için büyük bir onur. Halkınızı, ülkenizi ve elbette müthiş yemeklerinizi çok seviyorum. Kitabım ve TV programım için araştırma yapmak amacıyla pek çok kez Türkiye’ye geldim. Planet Barbecue kitabımdaki en sevdiğim yemeklerden biri de mangalda Adana Kebap. Bana, “Dünyada hangi ülkenin mangalı daha iyidir” diye soruyorlar. Bu, “En sevdiğin çocuğun hangisi” diye sormak gibi bir şey. Ama Türkiye’nin mangal lezzetleri her zaman en sevdiklerim arasında yer alıyor. Türkiye dünyada da en çok sevilen ve mangalda pişen iki yemeğin ana vatanı. Bu yemekler tabii ki döner ve şiş kebap. Planet Barbecue kitabım için Türk mangalını araştırmak üzere pek çok kez bu güzel ülkeye geldim. Türkiye TV programlarımdaki ve yemek kitabım için bana hep ilham verdi.”

Master Chef Türkiye de oradaydı…

Festival izleyicileri ünlü şef Türev Uludağ sunuculuğunda Perulu şef Bruno Santa Cruz ve İtalyan şef Matteo Bertuletti eşliğinde Lezzet Durakları’nı gezdi. Gastronomi Dergisi yazarı Aliye Gümüş sunuculuğunda gerçekleşen “Adana Yerel Yemekleri Atölyesi”nde ise Adanalı kadınların geleneksel mutfak zenginliğini yansıtan yemek yapımları yer aldı. İzleyiciler ayrıca; yöreye özgü ürünlerin hasat ve üretim süreçleri ile sokak lezzetlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Çukurova Turistik Otelciler Birliği ve Mutfak Dostaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Zaimoğlu’nun da büyük ölçüde destek ve emek verdiği  festival kapsamında, “Master Chef Türkiye” adlı televizyon program şefleri de kenti ziyaret etti.

#4.uluslararasıadanalezzetfestivali #adanagastronomifestivali #gastronomifestivali #gastrofest #gastronomi #lezzetfestivali #gastronomiturizmi #adanavaliliği #cüneytasan #ebrubaybarademir #cüneytözdemir #sahrapsoysal

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir