Şehir otellerinde ilk 6 ayın bilançosu ağır

Bu yılın ilk altı ayını değerlendiren TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizmin 2020 kadar zor bir yıldan geçtiğini, bu yılın ilk 6 ayındaki dolululuk oranlarının tek haneli olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar şehir otellerinin işinin çok zor olduğunu kaydetti. Eresin ayrıca hükümetten Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği’nin yıl sonuna kadar uzatılması yönünde talepte bulundu. 

Eresin’in 2021 yılının ilk altı ayına ilişkin değerlendirmeleri ve hükümetten talepleri şöyle: 

“Geçen yıl pandemiden en fazla darbe yiyen sektör turizm oldu. Ne yazık ki bu yıl da bugünkü duruma baktığımızda geçen yıldan pek farklı olduğunu söyleyemeyiz. Geçen yıl kadar zor bir yıl geçiriyoruz. Tüm ülke genelindeki tesisleri dikkate aldığımızda bu yılın ilk 6 ayındaki dolululuk oranlarının tek haneli olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik tesislerin yüzde 50’den fazlası hâlâ kapalı durumda. Yani tek haneli doluluklar dediğimizde sadece açık tesislerin verilerinden bahsediyoruz.

“Yıl sonuna kadar şehir otellerinin işi çok zor” 

Özellikle bu yıl bahar aylarından itibaren öngördüğümüz hareketlenme beklentimiz maalesef gerçekleşmedi. Şu anda sektördeki durum beklentilerin çok altında. Şehir otellerinin durumu ise çok daha zor. Avrupa’dan ve diğer büyük turizm pazarlarımızdan gelen sinyallere bakıldığında şehir otellerinin işleri yıl sonuna kadar çok zor görünüyor. 

Büyük turizm pazarlarımızın açılmasını ve daha hızlı bir toparlanma bekliyorduk. Almanya, Rusya ve İngiltere gibi büyük pazarların açılması resort bölgelere fayda sağlayacaktır. Ancak bu pazarların açılması şehir otellerinin de işlerinin açılacağı anlamına gelmiyor. Özellikle şehir otelleri için çok önemli olan toplantılar, konferanslar, fuarlar vs. etkinlileri kapsayan MICE turizminde, iş seyahatlerine yönelik konaklamalarda bu yılın son aylarına kadar pek canlanma beklemiyoruz. 

“HOTREC’e göre 2024’ten önce pandemi öncesine geri dönüş yok” 

Avrupa Oteller, Restoranlar ve Kafeler Birliği’nin (HOTREC) öngörüsüne göre, şehirler otellerinde pandemi öncesi rakamlara 2024’den önce dönülemeyecek.

Bu olumsuz gidişatın düzelmesi yönünde Kültür ve Turizm, Dışişleri ve Sağlık Bakanlıklarının başlattıkları girişimlerin olumlu sonuçlanmasını bekliyor, bu yönde TÜROB olarak bizler de muhataplarımızla temaslarımızı sürdürüyoruz. Geldiğimiz bu noktada, turizme yönelik beklentilerimizde henüz olumlu bir gelişme olmadığı dikkate alınarak gerek kısa çalışma ödeneği gerekse nakdi ücret desteğinin yıl sonuna kadar uzatılması sektör çalışanlarımıza rahat bir nefes aldıracaktır.

 

Ayrıca sektörümüzün banka borç ve kredilerinin yeniden yapılandırılması ve finansal sorunların çözümüne yönelik önerimiz, borç ve kredilerinin yeniden yapılandırılması ve finansal sorunların çözümüne yönelik önerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tesisler için Bakanlık koordinasyonunda, Belediye belgeli tesisler için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda turizm sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği arasında “Finansal Çerçeve Anlaşması” imzalanabilmesidir.  

 

Beklentiler 

Maalesef yılın ikinci yarısından itibaren öngördüğümüz canlanma beklentileri sekteye uğramış durumda. Bu dönemde gerek turist sayısı gerekse olumlu algı açısından canlanmaya vesile olmasını beklediğimiz UEFA Şampiyonlar Ligi Final Karşılaşması ile Formula1 yarışları gibi çok önemli iki uluslararası organizasyon da iptal edildi. Son dakika gelişmeleri bu yılı belirleyecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Hem yerli hem yabancı turist için geçerli bu. Bazı tatil beldelerinde az da olsa yaşanan turizm hareketinin, tüm ülkenin yansıması olduğunu söyleyemeyiz. 

Bu yıl sonu itibariyle 2019 yılı rakamlarına ulaşmamızı mümkün görmüyoruz. 2021’in ikinci yarısından itibaren yükselmenin başlaması ümidimizi koruyoruz. Bu ümidimizin gerçekleşmesi için de mutlaka ve mutlaka aşılama programının tamamlanması ve uluslararası hava trafiğinin açılması şart.

2022 yılı için öngörüler

Turizm sektörü 7-8 ay daha destek alabilirse, 2022 yılından itibaren takip eden 3-4 yılda tüm kayıpları kapatıp üzerine çıkacaktır ve Türkiye ekonomisine eskiden olduğu gibi en büyük desteği verecektir. 2022 yılının ve en geç 2023 yılının, sektör açısından normale dönme ve 2019 yılını yakalama ihtimali olmasını hedefliyoruz. 

Hükümetten talepler 

Tüm dünyada kabul gördüğü üzere, turizm sektörü pandemi süreci sonunda en son toparlanacak sektör olarak gözüküyor, bu noktada Türkiye’de de durum farklı değil. Sektördeki yetişmiş insan kaynağını ve istihdamı korumak adına bizlerle beraber birçok meslek örgütünün talebi üzerine 1 Nisan 2021 tarihinde süresi dolan kısa çalışma ödeneğinin süresi Haziran 2021 sonuna kadar uzatıldı. Geldiğimiz bu noktada, turizme yönelik beklentilerimizde henüz olumlu bir gelişme olmadığı dikkate alınarak gerek Kısa Çalışma Ödeneği gerekse Nakdi Ücret Desteği’nin yıl sonuna kadar uzatılması sektör çalışanlarımıza rahat bir nefes aldıracaktır. Bu konudaki duyarlılığı nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ederiz.

Bu noktada bizim en önemli beklentilerimizden biri de işletmelerimizin yaşadığı likidite problemine bir çözüm yolu açılabilmesi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantıda da dile getirdiğimiz şekilde sektörümüzün banka borç ve kredilerinin yeniden yapılandırılması ve finansal sorunların çözümüne yönelik önerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tesisler için Bakanlık koordinasyonunda, Belediye belgeli tesisler için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda turizm sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği arasında “Finansal Çerçeve Anlaşması” imzalanabilmesidir.  

Anlaşmada;

– Eximbank veya Kamu Bankalarımız aracılığıyla, turizm işletme belgeli tesislere kısa-orta vadeli işletme kredi programı ile ilk 2 yılı ödemesiz dönemli 5 yıl vadeli düşük faiz oranlı kredi kullandırılması,

– Vadesi dolan, Rotatif ve Spot Kredilerin KGF kredisine dönüştürülerek yeniden yapılandırılması, 

– Taksit dönemi gelmiş KGF Kredilerinin ödeme süresinin 6 -12 ay süreyle ertelenmesi,

-KGF kredilerinin kamu ödemelerinde de kullanılması

gibi konular yer almalıdır.

İşletmelerimizin finansal ihtiyaçlarının çözüme kavuşturulmasıyla birlikte sektör bir yıl daha dayanma gücü bulacak ve eminim bu süreç sonunda, hükümetimizin desteğinde alınan/alınacak ekonomik ve sosyal önlemler, sektörün gelişmiş tecrübesi ve krizleri yönetme kabiliyeti ile birçok olumsuz gelişme ve krizlerde ortaya konulduğu üzere ilk toparlanacak ve güçlenerek krizden çıkacak sektörün yine turizm sektörü olacağını, pandemi sonrasında güçlü bir toparlanma ile tüm kayıplarımızı telafi etmeyi ve Türkiye ekonomisine katkılarımızı önceden olduğu gibi sürdürmeyi hedefliyoruz.

Bu vesileyle sektörümüzden ilgi ve desteklerini esirgemeyen, her zaman sektöre duyduğu inanç ve güven için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza şükranlarımızı sunarız.”

#TürkiyeOtelcilerBirliği #türob #müberraeresin #2021turizm

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir