Taşkın Saklıca: “Türk markalarını dünyaya tanıtmak ve ihracatı artırmak hedefindeyiz”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

2004 yılından bu yana endüstriyel mutfak ekipmanları üreten Üçgen Endüstriyel- Tribeca, 2010’da İstanbul’da faaliyete geçirdiği tesis yatırımıyla tüm üretimini Türkiye’de gerçekleştirmeye başladı. 2021 yılı itibariyle 8 farklı kategoride üretim yaptıklarını ve yaklaşık %55’ini ihraç ettiklerini belirten Tribeca – Üçgen Endüstriyel Ürünler Şirketinin Kurucu Ortağı ve Tribeca Catering Equipment Trading L.L.C şirketinin kurucusu Taşkın Saklıca ile firmanın önümüzdeki döneme dair büyüme stratejilerini ve bir ilk olarak BAE’de hizmete açtığı depo yatırımını konuştuk.

Tribeca – Üçgen Endüstriyel Ürünler şirketini kuruluşundan, üretim kapasitesinden bahseder misiniz?

Üçgen Endüstriyel- Tribeca firmasını ortağım Erhan Yiğit ile beraber Ekim 2004 yılında endüstriyel mutfak ekipmanları üretmek üzere İstanbul’da kurduk. Ortağım Çin’deki, ben ise Türkiye’deki organizasyonu yönetmeye başladık. 2010 yılına kadar kendimize ait kalıplarla Çin’de fason imalat yaptırarak başta Türkiye ve diğer ülkelere satışlar gerçekleştirdik. 2010 yılı itibari ile de İstanbul’da kurduğumuz üretim tesisiyle tüm üretimi artık Türkiye’de yapar hale geldik. Endüstriyel mutfak ekipmanları üretimi yaparken, medikal alanın da bir fırsat olduğunu anlayıp, o alana da açılma kararı aldık. Üretim bandımıza sağlık kurum ve kuruluşları için medikal araba üretimini de kattık.

İhracat yapıyor musunuz? Türk ve dünya markaları arasındaki rekabet gücünüz nedir?

2021 yılı itibariyle 8 farklı kategoride üretim yapmaktayız. Bu ürünlerin %60’ında Türkiye’nin tek üreticisiyiz ve üretimimizin yaklaşık %55’ini ihraç etmekteyiz. Aralık 2021 tarihi itibariyle Çatalca- İstanbul’da 5 bin metrekarelik tesisimizde 65 personel ile 67 ülkeye ihracat yapan bir firma konumundayız.

“Türk üretim kalitesini dünyaya tanıtma sırası geldi”

İhracatı artırabilmek için her yolu denediğimiz için kuruluş prensibimiz olan ‘Yapılmayanı yapmak’ mantığı ile yolumuza devam ediyoruz. Bu doğrultuda başta markamız olmak üzere diğer sektör firmalarının ürünlerini potansiyel pazarlarda hazır tutarak depodan anında teslim etmek üzere Kasım 2019’da Hamriyah Serbest Bölgesi- Sharjah’da bir firma kurduk. Toplamda 15 ayrı Türk markasının ürünlerini stoklayarak direkt olarak Birleşik Arap Emirlikleri pazarına sunduk.

Bugüne kadar sektörümüzde bu tip bir organizasyon yapılmamıştı. Bir ilki başardık. Fakat pandemi başlayınca düşündüklerimizi istediğimiz gibi uygulama şansımız olmadı. Tabii biz yaptığımız işin doğruluğunu müşterilerden aldığımız olumlu tepkilerden biliyorduk. Bu yüzden de pandemi ortamında da olsa yolumuza devam etme, hatta pazarın kalbinde olma kararı alarak depomuzu sektörümüzün BAE’deki merkezi sayılan Salah Al Din Caddesi’nin arka sokağına taşıdık. Faaliyetlerimizi 2022’den itibaren yeni kurduğumuz Tribeca Catering Equipment Trading L.L.C. firması ile çok daha etkili bir şekilde devam ettireceğiz. Dubai’nin endüstriyel ürünler merkezi denebilecek olan bu bölgedeki 650 metrekarelik depomuzun, sektörümüzde sırf ülkemiz için değil, dünyada da ilk ve tek olduğunun da özellikle altını çizmek isterim.“Dünyanın B planı Türkiye’dir”

BAE’ye aldığınız yatırım kararında bölgesel ve sektörel bazda nasıl bir gelecek gördünüz? Bunu biraz daha açabilir misiniz?

Körfez ve BAE’de bu alanda yeterli yerel üretim bulunmuyor. Otellerin neredeyse tüm tedariki ithalat ile karşılanıyor. Biz de onlara ithalat yapmadan daha hızlı bir şekilde tedarik sağlayabilecekleri bir imkan sunuyoruz. Son iki yılda dünyada yaşananlardan dolayı kimse eskisi gibi ne stok tutmak ne de finansal olarak parasını bağlamak istiyor. Hiç kimse ertesi gün ne olacağını, neler yaşanacağını tahmin edemediği için, uygun kalite ve uygun fiyatı hemen teslimle bulduğunda “İthalat yaparız, bu hazır malı almaya gerek yok” demeyeceği düşüncesindeyiz.

Kaldı ki bugüne kadar yeni depomuzdan bunun doğruluğu konusunda olumlu tepkiler aldık. Öte yandan yine pandemi sonrası hem Çin ve Çin mallarına oluşan ilk tepkilerin etkisi hem de başta Çin’den navlun maliyetlerinin 5 – 6 kat artmasından dolayı fiziki olarak Çin’e gidişlerin zorluğu ülkemizi B planı olarak ön plana çıkarıyor. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Umarım tüm ülke firmalarımız bu konuda üzerlerine düşeni hakkıyla yerine getirir. Ülke olarak odaklanmamız gereken ilk şey; üretmek, ihraç etmek ve bunları yaparken ‘her şeyi üreten, her şeyi yapan’ olmadan sadece kendi alanımızda uzmanlaşmak, müşterilerimize yaptıkları ziyaretlerde “Evet bu firma bu konuda uzman, konsantrasyonu dağılmamış, ana işi bu” dedirtmek olmalıdır.#Tribeca #ÜçgenEndüstriyelÜrünler #taşkınsaklıca #röportaj #endüstriyelmutfakekipmanları #endüstriyelmutfak  #TribecaCateringEquipmentTradingLLC #horeca #hotelrestaurantcafe

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir