Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Tarafından Hayata Geçirilen ‘Trakya Bağ Rotası Sergisi’ Açıldı

“Trakya Bağ Rotası Projesi” Sergisi 28 Şubat – 9 Mart 2014 tarihleri arasında Karaköy Mimarlar Odası’nda  seyahat ve gastronomi meraklılarıyla buluşuyor.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle gastronomi destinasyonu olarak dikkat çekmek için oluşturulan “Trakya Bağ Rotası Sergisi” 27 Şubat Perşembe günü 19.00’da Karaköy Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen lansman ve açılış kokteyli ile ziyaretçilerine kapılarını açtı. Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik üretici tarafından desteklenen “Trakya Bağ Rotası Projesi” kapsamında gerçekleştirilen sergi, 9 Mart tarihine kadar devam edecek.

Orhan ÇEBİ: “Trakya Bağ Rotası Projesi’nin genel amacı; Trakya Bölgesi genelinde bağ rotalarının belirlenerek, sahip olunan turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi…”

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından hazırlanarak 2013 yılında Trakya Kalkınma Ajansına sunulan “Trakya Bağ Rotası Projesi” lansman gecesinde konuşan Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan ÇEBİ “2013’te hayata geçirdiğimiz Trakya Bağ Rotası Projesi’nin genel amacı; Trakya Bölgesi genelinde; Tekirdağ, Şarköy, Kırklareli ve Gelibolu Bölgeleri bağ rotalarının belirlenerek, sahip olunan turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, bölgeyi ziyaret eden yerli – yabancı turist sayısının artırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlamaktır. Bu proje ile ülkemizde ilk kez üreticilerin bir araya gelerek eno ve gastronomi turizmi ve bölgesel marka oluşturmak konusunda önemli bir tanıtım projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz.” dedi. Trakya Kalkınma Ajansı’nın farklı grupların katılımıyla ve üniversite işbirliğiyle bölgede yaptığı çalışmalar bağ turizminin, bölgenin markalaşmasında etkili olan en önemli kültürel değerlerden biri olduğunu gösterdiğini belirten ÇEBİ “Ajans bu çerçevede eno turizm projelerini desteklemektedir. Bir bölgede turizm, farklı unsurların işbirliğiyle atılım sağlayabilir. Biz, bağ turizmi odaklı düşündüğümüz bu çalışmayı, bölgede faaliyet gösteren seyahat acentalarının, otellerin, restoranların, kültürel aktivitelerin ve çeşitli STK’ların katılımıyla bütünleştirmeyi amaçlıyoruz. Ancak bu birliktelik sayesinde proje asıl hedefine ulaşacak, Trakya tarihten getirdiği kültürel mirasına sahip çıkma imkanını daha iyi değerlendirmiş olacaktır.” dedi.

Trakya’nın Bağları İstanbul’da

Serginin küratörü Burçak Madran serginin ana konsepti ile ilgili yaptığı açıklamada “Projeyi ve projeye konu olan bölgeyi daha iyi tanıtabilmek için Trakya’nın Bağ Rotalarını insanların ayağına götürmek ve onlarda bu yollarda gezmenin keyfine dair bir iz bırakmak istedik. Bölgede var olan dört rotayı bir harita üzerinde işaretlediğimiz sergide, bu dört rotada bölgeyi ziyaret etmek isteyenleri nasıl sürprizlerin, doğal güzelliklerin, kültürel aktivitelerin beklediğini anlatıyoruz.” dedi.

“Trakya Bağ Rotası Projesi” Nedir?

Proje 2013 yılında Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren, kendi bağlarında turizm faaliyeti gerçekleştiren 12 butik üreticinin katılımıyla hazırlandı. Sektörel ve sektörler arası işbirliklerini geliştirecek önemli bir faaliyet olan  “Trakya Bağ Rotası Projesi”, işbirliklerinin gerçekleştirilmesine ve bir Trakya Şarap Platformu oluşturulmasına önayak oldu.

Trakya Bölgesi genelinde bağ rotalarının belirlenerek, sahip olduğu turizm potansiyelinin harekete geçirilmesini hedefleyen proje, bölgeyi ziyaret eden yerli yabancı turist sayısının arttırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlıyor. “Trakya Bağ Rotası Projesi” ile şarabın en eski üretim bölgelerinden olan Trakya bölgesi genelinde, bağ yollarının belirlenmesiyle, bölge ulusal ve uluslararası düzeyde bir bağ rotası olarak markalaşması ve bölgenin şaraba dair sahip olduğu tarihin ve hikâyelerinin ortaya çıkarılarak gastronomik değerlerinin vurgulandığı bir destinasyon olması hedefleniyor. Bölgenin 12 butik şarap üreticisi tarafından desteklenen proje sonunda bölgeyi ziyaret eden turist sayısında  % 50 oranında artış hedefleniyor.

trakya2trakya3

İstanbul için uğrak bölge olmaya şimdiden aday olan Trakya Bağ Yolu, yerli yabancı ziyaretçilerine, şarap tadımı, bağ gezisi, bağ bozumu deneyimi yaşatacak.

Proje kapsamında Tekirdağ, Şarköy, Kırklareli, Gelibolu Bölgeleri’nden 12 firma yer alıyor. Firmaların bölgelere dağılımı ise;

Tekirdağ Bölgesi;             Umurbey, Chateau Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare

Şarköy Bölgesi;                 Melen Şarapçılık, Gülor, Chateau Kalpak

Kırklareli Bölgesi;             Arcadia, İrem Çamlıca, Vino Dessera

Gelibolu Bölgesi;             Gali, Suvla

“Trakya Bağ Rotası Projesi” İle Türkiye’nin Yeni Gastronomi Ve ENO Turizm Destinasyonu; Trakya

Doğa içinde konaklama, kır hayatını deneyimleme, yerel yiyecek ve içecek tadımları, bölgesel tarihi ve kültürel değerleri keşfetme şansı sunan gastronomi ve eno turizm, turizm sektöründe hızlı bir ivme ile gelişmekte ve büyük ekonomik değer oluşturarak geri dönmektedir. Coğrafi konumu, sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi bağ yolları, ulaşım kolaylığı, Balkan ülkelerine yakınlığı ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin yeni turizm anlayışına yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak olan Trakya’nın ‘’Trakya Bağ Rotası Projesi”yle Türkiye’nin yeni eno turizm destinasyonlarından biri haline gelmesi amaçlanmaktadır.

Dünyada eko- eno turizm global turizmin 3 katı hızla büyüyerek, her yıl %30 oranında artış göstermektedir. ABD, Fransa, İtalya, İspanya’da Bağ Turizmi eko-turizmin en büyük gelir getiren kolu olarak yıllardır uygulanmakta. Yeni Zelanda, Arjantin, Güney Afrika ülkelerinde de yeni akım hızla yaygınlık kazanıyor. Bu büyüyen trendin etkisiyle, Balkan Ülkeleri de bağ yolu destinasyonları üzerinde çalışmalar başlattı. Seyahat konusunda tecrübeli, eğitim düzeyi yüksek, orta ve ileri yaşlarda ve seyahatlerini çevrelerine anlatan sosyal kişilerden oluşan eno-eko turizm seyahatlerinde kişi başına düşen harcama da oldukça yüksek.

Yıllandıkça Güzelleşen Topraklar;  Trakya…

Antik Yunan kültürünün kaynağı olmaktan,  Osmanlı’ya başkentliği yapmış Edirne’ye kadar, büyük bir göç ve kültürel geçişlilik bölgesi olan Trakya,  coğrafi olarak da özel bir avantaja sahip. 40º enlemde yer alan Trakya bölgesi, dünya üzerinde ideal şarap bölgeleri arasında yer almaktadır. Ekolojik olarak bağcılıkta beklenen en elverişli koşullara sahip olan bölge yanı sıra mevcut tarihi dokusu,  kültürü,  İstanbul’a yakınlığı ve Avrupa’ya kapı oluşu gibi önemli özellikleri, turizm destinasyonu oluşturmada büyük avantaj oluşturmakta. Bölge, yeni konaklama olanakları ile doğal, kültürel ve tarımsal faaliyetleri bir arada sunarak hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak potansiyele sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir