Tulu Porselen 2022’de ürün çeşitliğini ve üretim kapasitesini artırmaya odaklanacak

25 yılı aşkın süredir sektöre yönelik bilgi ve birikimlerini modern yönetim ilkeleriyle birleştirerek üretim faaliyetlerini sürdüren Tulu Porselen, 1995 yılında bir çini atölyesinde başlayan yolculuğunu 2012 yılına kadar seramik imalatı ile sürdürdü. Devam eden süreçte başarılı Ar-Ge çalışmaları ile porselene hayat veren üretici firma, HoReCa grubunda el dekoru ve dijital baskı teknolojisiyle hazırladığı özel ürün seçenekleriyle dikkat çekiyor.

Tulu Porselen için 2022’nin ürün çeşitliliğini ve üretim kapasitesini artıracağı ve iki farklı yatırım projesine tanıklık edeceği bir yıl olduğunu vurgulayan Tulu Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılınç ile porselen markasının pazar hedeflerini ve 2022 büyüme stratejilerini konuştuk.

Tulu Porselen’i kısaca tanıtarak, ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?

1995 yılında küçük bir çini atölyesi ile başladığımız yolculuğumuz 2012 yılında 8.000 m² kapalı alana sahip sofra seramiği üretim tesisinin açılışı ile devam etti. Mevcut tesisimize yaptığımız yatırımlar ile çalışan bilgi ve becerilerini ve teknolojimizi artırmış ve bunların sonucu olarak yüksek ürün kalitesi ve çeşitliliğe ulaşılmıştır. 2019 yılında yatırımına başladığımız 45 bin m² kapalı alana sahip ikinci tesisimiz ile 40’dan fazla ülkenin ve ülkemizin porselen ihtiyacını karşılamaktayız. Ürünlerimizi kullanıcı guruplarına göre ev ve HoReCa olarak iki gruba ayırabiliriz. Ev kullanıcıları için mutlu sofralara zarafet katacak ürünler tasarlarken, ev dışı tüketim kanalına da en güncel tasarım trendlerini sektörün ihtiyacı olan dayanıklılık standartlarına uygun olarak sağlamayı amaçlıyoruz.

Hedefimiz, zarafet ile bilgi, deneyim ve teknolojiyi harmanlayarak dikkat çekici ürünler üretmek ve bu ürünlerin uzun yıllar boyunca kullanılmasını sağlamaktır. Hem ürünlerimiz ile emeklerini sunanları hem de ürünlerimiz ile oluşan lezzetli sunumları deneyimleyenlerin yüksek memnuniyetleri için çalışmaktayız.

2021’de hangi ürün gruplarıyla pazarda konumlandınız?  

2019 yılında tamamladığımız ve 2021 yılı itibari ile üretime başlayan yeni üretim tesisimiz ile beraber büyük bir kapasiteye ulaşmış durumdayız. 2021 yılı itibari ile hem form hem de dekor olarak yaptığımız ürün geliştirme çalışmaları ile pazardaki ürün çeşitliliğimizi sürekli artırdık.  2022 yılı için ise, Ar-Ge faaliyetlerine önem vererek, pazarlara farklı ve daha önce yapılmamış tasarımlar sunmayı planlıyoruz.

Sektör büyüklüğünüz nedir? Hangi pazarlar radarınızda, yeni pazarlar gündemde mi?

Kapasitemiz ve ürün kalitemiz ile kısa zamanda marka bilinirliğimizi artırarak sektörümüzde bilinen ve önde gelen markalarından biri olmayı başarmış durumdayız. Stratejik hedef pazarlar olarak değerlendirdiğimiz ve öncelik verdiğimiz pazarlar sırası ile Avrupa, İngiltere ve Ortadoğu’dur. Sosyo-kültürel farklılıkları nedeni çok farklı dinamiklere sahip bu pazarlar için farklı ürün geliştirme çalışmalarımız ve farklı pazarlama metotları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu farklı dinamikleri bir arada yürütebilecek yapıları kuran firma ve markaların hedef pazarlarda rekabet güçlerini hızlı bir şekilde artırabileceğini düşünüyoruz.

Porselende pandeminin etkisi sürüyor mu? Sektör bu yılı nasıl kapatır, talep geçmişin en iyi rakamlarına yeniden ne zaman ulaşır?

Porselen sektörü de elbetteki pandemi koşullarından olumsuz etkilenmiştir. Ancak pandemi sonrası ortaya çıkan global durum sektör için olumlu ve olumsuz etkileri beraberinde getirmiştir. Özellikle pandemi sonrası artan navlun fiyatları nedeni ile yurtiçi ve Avrupa pazarlarının ürün tedarikini daha yakın coğrafyalardan yapmasına sebep olmuştur. Bu durum da ülkemizde sektörün gelişmesine fırsat vermiştir. Ancak ürün kalitesinden feragat etmek istemediği için hammaddesinin büyük çoğunluğunu yurt dışından getirmek zorunda kalan bizim gibi marka bilinirliği olan ve koruması gereken,  belli bir kalite standardına sahip firmalar için navlun fiyatlarının artışı, girdi maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.

Ülkemizde üretilen hammaddelerin bile fiyatları yurt dışı pazarların hammadde çekmesi nedeni ile döviz bazında artmıştır. Döviz kurlarındaki artış trendi de bizim gibi hammaddesi dövize endeksli üreticiler için olumsuz bir durum ortaya koymuştur. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen ülkemizde teknolojiyi kullanan ve kaliteden ödün vermeyen oyuncuların önlerinin açık olduğunu düşünüyoruz.

“2022, stratejik hedef pazarlara ve yurt içi piyasaya yönelik yeni form ve dekor tasarımlarıyla ürün çeşitliliğimizi artıracağımız bir yıl olacak. Bununla beraber üretim kapasitemizi yükseltecek, iki farklı yatırım projemizi 2022 yılı içerisinde devreye alacağız.”

 Ar-Ge ve teknolojiye yatırımlarınız ne seviyede?

Ürünlerimizin farklılık ortaya koyabilmesi adına hedeflediğimiz tüm pazarların sosyo-kültürel yapılarını incelemekteyiz. Bununla beraber farklı pazar isteklerine yönelik hammadde Ar-Ge çalışmaları hem de ürün farklılaştırmak ve yeni özellikler katmak amacıyla tasarım ile desteklediğimiz sır ve boya Ar-Ge faaliyetlerini paralel yürütmekteyiz. Şimdiye kadar yaptığımız gibi, önümüzdeki dönemde de Ar-Ge faaliyetlerimizi hızlandıracak ekipman yatırımları planladık. Bunun yanı sıra üretim teknolojimizi güncel tutmak ve kendi teknolojimizi ortaya koymak için oluşturduğumuz mühendislik hizmetleri bölümümüz çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Üretim yeteneklerimizi günbegün artırarak, kalitemizi ve verimliliğimizi yükseltecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Bahsettiğim bu projelerden onay alanlar yatırım bütçesi kapsamına dahil ediliyor.

Şunu da eklemek isterim ki, yolculuğumuzun başından beri sürekli yatırımlarla büyümek ve kendini geliştirmek artık bir kurum kültürü olarak oturmuş durumdadır.

#tuluporselen #porselen #horeca #evdışıtüketim #horecaporselen #sofraüstüürünler #masaüstüürünler #hotelrestaurantcafe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir