Turistik yatırımlar hareketlenmek için Ordu’dan atak bekliyor!

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Ordu’nun seyir terası konumundaki Boztepe’nin ve şehir merkezinin beş yıldızlı tek tesisi. Asıl işi tekstil olan aile şirketinin Horus Paradice Luxury Resort ve Sümela Garden markalarıyla Antalya Kemer ve Side’de hizmete açtığı resort yatırımlarından sonraki ilk şehir oteli. Radisson Blu Ordu, dağın tepesinden tüm şehri selamlayan lokasyon ayrıcalığının yanı sıra yeme-içme, spa wellness ve toplantı hizmetleriyle de öne çıkıyor. Haziran 2016’dan bu yana Ordu turizmine değer katmaya devam eden 129 odalı otel, aynı zamanda ulaşım olanaklarıyla da bölge turizmi için önemli bir potansiyel. Öyleki, Boztepe’nin seyirlik konaklama adresine karayolundan başka teleferikle ulaşım sağlamak da mümkün. Teleferik, şehir merkezinden otel noktasına 8 kilometrelik karayolu ile gitmek istemeyenler için paha biçilmez ulaşım kolaylığı ve eşsiz bir manzara sunuyor. Teleferikle 2.350 metrelik mesafe, 7 dakikalık sürede, üstelik 530 metre yükseklikte kat ediliyor. Ve elbette mavili yeşilli bir görsel şölen eşliğinde…

Radisson Blu Ordu Genel Müdürü Ersin Kalender

Ersin Kalender: “Ordu’da en büyük eksiğimiz, tanıtım”

Antalya ve İstanbul otellerinden sonra Ocak 2018’den beri Radisson Blu Ordu’nun Genel Müdürlük görevini yürüten Ersin Kalender’in bahsettiğine göre, bu güzel Karadeniz şehrinin en büyük eksikliği, tanıtım! Bu konuda hiçbir faaliyet yürütülmediği görüşünü savunan Kalender, bölge genelindeki turizm iştirakçilerinin bugüne kadar tanıtıma çok fazla emek harcamadıkları, hatta turizme uzak durdukları eleştirisini açıkça dile getirerek, “Önceki dönemlerde Arap pazarına yönelik 1-2 çalışma yapılmış ama devamı gelmemiş. Biz Radisson Blu Ordu olarak tüm fuarlara katılmaya çalışıyoruz. Çünkü amacımız sadece işletmenin değil, Ordu’nun da turizmini hareketlendirmek” diyor.

“Ordu hareketlenirse biz de hareketleneceğiz”

Ersin Kalender, şehrin hareketlenmesi paralelinde tesis ve yatırımların da hareketleneceğine dikkat çeken sözlerinde, “Hareketlilik ile kastettiğim, alternatif pazarları ve lokasyonları çoğaltmak. Bunlar olmadığı sürece ne yazık ki doluluklarımız kışın %40, yazın %70’lerde kalacak. Oysa bu oranlar, bizim gibi yüksek bütçeli yatırımlar için oldukça düşük” diye konuşuyor. Şehrin turizm potansiyelinin birlikte hareketle daha da yükseleceği inancını paylaşan Kalender, “Oysa toplu olarak gidip talepte bulunabiliriz, ‘Potansiyel olarak Trabzon’dan aşağı kalır yanımız yok; bizim de yaylalarımız, şelalelerimiz, her türlü doğal, kültürel güzelliklerimiz var. Neden bir Trabzon olmayalım ki?’ diyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

“Karadeniz turizminde en büyük pasta, Trabzon ve Rize’nin!”

Karadeniz turizminde pastanın en büyük pay sahibi olan Trabzon ve memleketi Rize’ye de bir gönderme yaparak, “Pastanın en büyük payı, Trabzon ve Rize’nin. Biliyoruz ki, o illerin en büyük avantajı, direkt uçuşların sıklığı. Trabzon’da neredeyse haftanın her günü Körfez ülkelerinden uçuş var. Buraya ise daha bu sene, haftada bir gün, Çarşamba gününe, Suudi Arabistan’ın El Kasım ve Riyad şehirlerinden üç tane charter sefer kondu. THY ve Pegasus olmak üzere gidiş-geliş iki İstanbul’dan, iki de Ankara’dan uçuşumuz mevcut. Bu yeter mi, yetmiyor tabii” diyor. Bölgeye uçuşların, şehrin otel sayısı ve yatak kapasitesinin de altında kaldığını vurgulayan Kalender, “Gelen uçuşları da direkt alamıyoruz zaten. Trabzon’a uçuş bulamayıp, Ordu’yu kullanan misafirlerin tercihi oluyoruz çoğu zaman” diye de ekliyor.

“Direkt uçuşlar artarsa doluluklarımız da artar”

Direkt uçuşların arttırılması konusunda bürokrasiye bir çağrı yapan Ersin Kalender, “Ordu, güzel bir lokasyon. Trabzon gibi gezilecek, yaşanacak çok yerimiz var. Bir havaalanımız var. Şehrimize de devlet desteğiyle en azından sezonda daha fazla uçuş konursa, inanıyorum ki, doluluklarımız yüzde 80-90’ları görecek” diyor. Boztepe’nin tek beş yıldızlı oteli Radisson Blu Ordu’nun şehir potansiyeline bağlı olarak ilk iki yılı düşük bir seviyede geçirdiğini anlatan Kalender, “2016 ve 2017 yılları ortalama %30-35 doluluklarla geçti. Açılışımız kriz dönemine denk geldiği gibi açılıştan bir ay sonra da darbe oldu. Bizim için şansız bir dönemdi. Ama şu an iyi gidiyor. Biliyorsunuz, Karadeniz bölgesinde Haziran itibariyle sezon başlar, Eylül 15 gibi biter. Bölgedeki bütün oteller gibi biz de üç aylık periyodu dolu geçirmeyi hedefliyoruz. Şu anda %70 doluyuz” diyor.

“Suudi Arabistan krizine rağmen doluluklarımızı %5 arttırdık”

Beş yıldızlı otelin en büyük pazarının Suudi Arabistan olduğunu, son dönemde ortaya çıkan siyasi krize rağmen doluluklarını %5 arttırmayı başardıklarını söyleyen Kalender, “Haziran ayı beklentimizin altında çok kötü geçti, %50 ile kapattık. Ama dediğim gibi temmuz ayı %70 seyrinde devam ediyor. Umuyoruz ki, böyle de kapatacağız” diyor. 2020 yılı için hedeflerinin yüksek sezonda %90-95’leri yakalamak olduğunu belirten Kalender, sezon dışında ise %50 bandını tutturmayı hedeflediklerini söylüyor.

Ordu Şehir Merkezi / Ters Ev

“Arap turizmine çalışan acenta sayısı artmalı”

Ersin Kalender, Ordu turizminin gelişmesinin, bölgeye direkt uçuşlarla birlikte Arap turizmine çalışan acenta sayısının artması ile de mümkün kılınacağına işaret ediyor. Bu yolda, yine turizm iştirakçileri olarak hep birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan Kalender, yurt dışı acentalarının şehri yeterince tanımadıkları sorununa da değinerek, şöyle devam ediyor: “Ordu’yu, Trabzon’un yanında diye anlatıyoruz. Çünkü Trabzon her yerde biliniyor. Biz ise bu konuda henüz bir aşama kaydedemedik. Trabzon, sahip olduğu turizm potansiyelini Ordu ile paylaşıyor. Trabzon acentaları alternatif bir lokasyon olarak bizi kullanıyor.” İstanbul’daki büyük Arap acentalarının da yoğun olarak Trabzon’u tercih etmelerine rağmen son iki yıldır sevindirici bir gelişme olarak, Ordu özelinde taleplerin arttığını aktaran Kalender, “Biz bunu hissediyoruz. İstanbul’daki acentacı arkadaşlarımla görüştüğümde ve onlardan destek isterken son dönemde paketlerine Ordu’yu da koymaya başladıklarını görüyorum” diyor.

“Çin ve Japon pazarını Ordu’ya çekmek için çalışıyoruz”

Alternatif pazarlar konusuna da değinen Ersin Kalender, Karadeniz ve Ordu genelinde mevcut pazarın Araplar olduğunu belirtiyor. Ağırlıklı Suudi Arabistan misafirlerinin talep gösterdiği mevcut pazarın alt yapı ve ulaşım projeleriyle daha da güçlendirilerek, Gaga Gölü ve Perşembe Yaylası’nın bir paket programla ziyarete açılmasının potansiyeli arttırmak anlamında önemli bir adım olacağını belirten Kalender, bunun yanı sıra Çin ve Japon pazarını da bölgeye çekmek için çalıştıklarını söylüyor. Ordu il merkezine 13 km mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan Kurul Kalesi’ne ait rekreasyon çalışmalarının tamamlanması ile beraber Ordu’nun da Uzakdoğu pazarı için Karadeniz’de alternatif bir lokasyon olacağı görüşünü paylaşan Kalender, “Çin ve Japon Konsoloslukları şehrimize geldi, anlattık. Uzakdoğu için güzel bir potansiyel oluşacak diye düşünüyoruz” diyor.

Ordu Boztepe Teleferik Hattı

“Belediyeyi yeni dönemde istekli görüyoruz”

Yeni dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’den bir hayli umutlu olduğunu aktaran Kalender, belediyeyi yeni dönemde bayağı istekli görüyoruz. Hilmi Güler Bey zaten yılların bürokratı. Herhalde bu konuda bize fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum” diyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin seyir terası Boztepe ile ilgili de güzel çalışmalarının olduğunu anlatan Kalender, “Başkanı ziyaretimiz sırasında benim de üyesi olduğum Ordu Turizm Otelciler ve Seyahat Acentaları Derneği olarak bizden proje istendi. Biz bir çalışma yaparak sunduk. Muhakkak kendilerinin de ekleyeceği çalışmalar olacaktır. Şimdi Boztepe’de bir faaliyet başlayacak. İlk etapta trafiğe kapatılacak, seyyar satıcılar bir düzene sokulacak, arka tarafa doğru yürüyüş yolları yapılacak. Yine arka tarafta Büyükşehir Belediye’nin ‘Bulutlara Dokunun’ isimli bungalov evler şeklinde otel konseptinde kendi yaptığı bir misafirhanesi var. Seneye tamamlandığında arkaya doğru da hareket artacak” diyor.

“Tanıtım harcamalarının %70’ini devlet destekleyecek”

Ordu Boztepe Macera Parkı

Ordu, turizm potansiyelini arttırmak için dört koldan atağa geçmiş durumda. Ordu Büyükşehir Belediyesi dışında Ordu Ticaret Odası ile de çalışmalarına hız veren Karadeniz şehri, Radisson Blu Ordu Genel Müdürü Ersin Kalender gibi bölge turizminin gelişmesine gönül verenlerin yoğun emekleriyle gücünü arttırmak istiyor. Yakın bir süreçte Ordu ve Ünye olarak Hizmet Sektörü Destekleme Programı’na dahil olduklarını ifade eden Kalender, “Bu, Ticaret Bakanlığı’nın tanıtım ve destekleme programı. Bundan böyle katılacağımız her fuarın, tanıtım çalışmasının ve workshopun toplam harcamalarının %70’ini devlet destekleyecek. Bize d sadece %25’lik bir kısmı kalacak” diyor. Turizmde örnek teşkil eden Trabzon’un programı beş sene kullandığını ve sürenin bitmesiyle yeniden başvuruda bulunduğunu aktaran Kalender, “Ordu, önümüzdeki beş yıl bu destekten faydalanabilecek. Bütün fuarlara katılmayı düşünüyoruz. Önümüzde Singapur ve Londra fuarları var, onlara bile katılmayı düşünüyorum. Şehri tanıtmamız için her yerde olmamız gerekiyor” diyor.
Destekleme programının şehir tanıtımı için önemli bir adım olacağının altını çizen Kalender, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu sene Dubai’ye tek başına gittim. Halbuki tek pazarımız Arap pazarı. Dubai de bu pazarın en büyük fuarı bence. Ordu’dan bir tek ben vardım. Bu da şehir turizmi için acı bir durum. Ben istiyorum ki, hep birlikte hareket edelim, şehrimize değer katalım. Trabzon’dan 50 kişi vardı mesela. Kaldı ki, Trabzon bu programı beş sene kulandı, bitti ve şimdi yeniden başvurdu. Ordu’da biz bunu yapmamıştık.”

“Ordu’nun turizm lokasyonu Boztepe’dir”

Ordu paralelinde bir turizm potansiyeli olarak Boztepe’ye ilişkin bir değerlendirmede de bulunan Kalender, “Buralarda aslında hep Boztepe konuşulur. Şehrin turizm lokasyonu Boztepe’dir” diyor. Radisson Blu Ordu, il genelinde açılan iki beş yıldızlı otelden biri. Ünye’de yeni açılan Ramada Otel ile beş yıldız pastası paylaşıyor. Toplamda 2.300 civarı yatak kapasitesine sahip olan şehirde yerli zincir marka olarak Anemon Otel ile beraber Hilton’un üç yıldız kategorili oteli Hampton by Hilton hemen sahilde konumlanıyor.
Hilton’un lokasyon avantajıyla çok sayıda şirket misafirini ağırladığını anlatan Kalender, Boztepe’ye yapılacak çevre düzenlemelerinin önemine işaret ederek, “Boztepe, insanların en fazla 1.5 saat zaman geçirdikleri bir lokasyon olmaktan öteye gidemiyor. Halbuki daha fazla zaman geçirmeli, daha çok para harcamalılar. Sadece iki çay içip teleferikle aşağıya inen bir kitle var” diyor.

Ordu Boztepe Macera Parkı

“Boztepe’ye marka işletmeleri bekliyoruz”

Bu doğrultuda bölgeye yönelik görüş ve önerilerini de sıralayan Kalender, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Arkaya doğru bisiklet, yürüyüş, elektrikli fayton yolu yapabilirsek insanları daha geniş bir alana dağıtabilir ve kalış sürelerini de uzatabiliriz. Bir tane Macera Parkımız var, gayet güzel. Yine bölgemizde irili ufaklı 5-6 tane lokal restoranla birlikte arka tarafta faal olarak çalışan 3 yıldızlı bir otel ve bünyesinde bir restoranı mevcut”. Ordu’nun seyirlik terasındaki kalış süresini arttırmak adına lokal işletmelerin yanı sıra Mado, Kitchenette ve BigChefs gibi üst düzey markalara ihtiyaç olduğunun altını çizen Kalender, “İnsanlar en çok sahilde zaman geçiyor, çünkü alternatifleri çok. İnsan kalabalığı sever. Bizim de bir şekilde o kalabalığı burada da oluşturmak. Bunu da tek yolu, bence Boztepe’ye marka işletmeleri getirmek, insanlara ‘Haydi bir Boztepe’ye çıkalım’ dedirtmek” diyor.

Ordu Boztepe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir