Türkiye’nin duyarlı şefleri depremzedeler için tek yürek, tek kepçe oldu

Haber: Hatice Ünal Bilen

Türkiye, 8’inci gününde Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmaya çalışırken, bir tas çorbayı 70 TL’ye satmaya çalışanlar bir yana, Türk gastronomisinin önde gelen duyarlı şefleri depremzedelere sıcak bir yemek dağıtmak için tek yürek, tek kepçe oldu.

Türkiye, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ülkemizin 10 ilini büyük ölçüde sarsan iki büyük depremin ardından yaralarını sarmaya çalışırken, Türk gastronomisinin duyarlı şefleri de bir kap sıcak yemek dağıtmak için tek yürek, tek kepçe oldu. Deprem bölgesi üzerindeki yol kenarlarında bulunan bazı dinleme tesislerinde 70 TL’ye çorba, 40 TL’le bisküvi satıldığı görüntüleri sosyal medyada büyük tepki alırken, aralarında Ebru Baybara Demir, Mehmet Yalçınkaya, Ali Ronay, Yunus Emre Akkor, Hazer Amani, Maksut Aşkar, Danilo Zanna, Serkan Aksoy, Çiğdem Seferoğlu, Murat Deniz Temel, Yaren Bahçıvan, Türev Uludağ, Yaren Çarpar, Pelin Dökmen ve Umut Karakuş gibi değerli şeflerin yer aldığı gönüllü şefler ekibi, yaklaşık sekiz gündür “Vakit tek yürek olma vaktidir” diyerek bildikleri en iyi işi yapmak, bildikleri en iyi işlerle destek olmak için afetzedelere hem şifa dağıttı hem umut oldu…

Afetin ilk saatlerinden beri el ele verip; insanüstü bir çaba, emek ve sevgiyle hem kalplere hem de midelere şifa olan Türkiye’nin duyarlı şeflerinin sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri mesajlar ve yaptıkları çalışmalar şöyle:

“Vakit tek yürek olma vakti”

Üretim, verimlilik, sürdürülebilirlik ve kadın istihdamı konusunda ortaya koyduğu kıymetli çalışmalarıyla Türk gastronomisinde değer oluşturmaya devam eden Sosyal Girişimci Şef Ebru Baybara Demir, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden şeflerin yine başında geldi. Bir taraftan afetzedeler için yemek pişirirken bir taraftan da sosyal medya üzerinden faaliyetlere ilişkin bilgilendirmeler yapan Demir, “Kahramanmaraş KSÜ Avşar Kampüsü Kız Yurdu’nda 50 bin öğün yemek çıkarttık. Osmaniye’de işleyen bir sistem kurulmak suretiyle Osmaniye Merkez Kız Öğrenci Yurdu’nda günlük 25 bin öğün yemek çıkarttık. Kahramanmaraş Avşar Kız Yurdu kantinin aşevine çevirdik, üç mutfak 100 bin öğün yemek üretimine geçtik.” diye belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir ulus sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtacak bir güç düşünülemez.”  sözünü anımsatan ve güç birliği çağrısında bulunan  Mardinli Şef, desteklerin devamlılığının önemine dikkat çekerek, “Desteklerinizi bekliyoruz, bunu devam ettirebilmemiz çok önemli. Vakit tek yürek olma vakti” ifadelerini kullandı.

“Her şey bir sıcak yemek için”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın akredite aşçıbaşılarından Yunus Emre Akkor, depremin ilk günlerinden beri afet bölgelerinde mutfak kuran şeflerinden biri oldu. Aslen Kilisli bir şef olan Akkor; Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve diğer şehir, ilçe ve yörelerde çeşitli mutfaklar kurarak depremzedelere şifa ve destek oldu. Akkor, “Kilis aslında afet bölgeleri arasında elektiriğin, suyun ve doğalgazın kesilmeden verildiği tek il diyebilirim. Bize yakın olan illerin diğer ilçelerine göndermeye başladık. Buralarda gerçekten sıcak yemeklerle ilgili ciddi sorunlar vardı. Biz de pişirdiğimiz çorbaları ev yemekleri illere dağıtıyoruz. Yeter ki çocuklarımız, yaşlılarımız ve depremde etkilenen herkes sıcak bir şeyler içebilsin. Çünkü buralar çok soğuk hem de gerçekten çok fazla desteğe ihtiyaç var.” diyerek AFAD üzerinden gönül rahatlığıyla bağışlarınızı yapıp bize yardımcı olabilirsiniz.” mesajını verdi.

“Kime alo dersek gıda geliyor”

Master Şef’in jürisi, Bolulu Şef Mehmet Yalçınkaya, sosyal medya hesabında “Rabbim kolaylık versin hepimize. Büyük bir dayanışma var, kime alo dersek gıda geliyor” ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, afet bölgelerinde özellikle jeneratör eksikliğine dikkat çekti.

“Biraz daha koordineli çalışalım”

Elbistan Şeker Fabrikası’nda mutfak kuran Şef Hazer Amani, “Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bizim ihtiyacımız olan şeyler, uzun ömürlü proteinler. Hindi füme, et kavurma, tavuk olur. Ama rica ediyoruz, çok fazla ekmek geliyor, biz bunları dağıtamıyoruz. Rica ediyorum, ekmek ve çabuk bozulabilecek, soğukta don yiyebilecek sebzeleri daha fazla göndermeyin. Ben burada herkes adına konuşmak istemiyorum. Ben Elbistan’daki şeker fabrikasındaki ekip olarak konuşuyorum. İnanın ki canımız yanıyor. Biraz daha koordineli çalışalım.”

“Gönüllüler çok yardım ediyor, Allah razı olsun”

Dün itibariyle Malatya’dan Gölbaşı’na geçtiğini söyleyen İtalyan Şef Danilo Zanna, “Gönüllüler çok yardım ediyor. Her zamanki gibi iş başında. İnanılmaz. Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.” diye belirtti.

“Ürün gönderiminiz bizim için çok önemli”

Şef Türev Uludağ ise, “Elbistan Mutlucan Şeker Fabrikası’nda Şef Umut Karakuş ekibiyle bir mutfak kuruldu. Adıyaman KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda Murat Deniz Temel önderliğinde bir ekip kuruldu. Destekleriniz, ürün gönderiminiz bizim için çok önemli. Tek kullanımlık, var olan plastiklerin göndermeniz bizim için çok önemli.” mesajını verdi.

#türkiye #deprem #şef #duyarlışef #yardım #kahramanmaraş #çorba #kampanya #afet #yemek #aş

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir