Türkiye’nin marka restoranları dünyaya açılıyor

Haber: Hatice Ünal Bilen

Gastronomi turizmi alanında Türkiye’nin en önemli kurumları TURYİD ve TÜRSAB işbirliği protokolü çerçevesinde Türkiye’nin markalaşmış restoranlarını dünyaya açacak.

 Türkiye’nin gastronomi ve turizm alanındaki potansiyelini ortaya koymayı hedefleyen TÜRSAB ve TURYİD, işbirliği protokolü çerçevesinde Gastronomi Turizmi başlatıyor. İşbirliği protokolünün detayları 20 Ekim Salı günü Banyan Restaurant’ta gerçekleşen basın toplantısıyla açıklandı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TURYİD Başkanı Kaya Demirer, TURYİD Başkan Yardımcıları Aslı Pasinli, Dr. Faik Öztunç, Gamze Cizreli ve Gastronomi Turizmi Komitesi Başkanı Gürkan Boztepe’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda işbirliğinin turizm ve gastronomi sektörüne getireceği faydalar ele alınarak, kısa ve uzun vadeli hedefleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

77

DEMİRER: “İSTANBUL’U GASTRONOMİ MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”

TURYİD’in kurulduğu günden bu yana gastronomi ve turizmi birleştirerek daha iyi noktalara taşımayı hedeflediğini söyleyen TURYİD Başkanı Kaya Demirer, TÜRSAB işbirliğiyle turizm politikalarını gastronomiyle birleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Dünyada 1 milyara yakın turizm amaçlı seyahat eden bir kitle var. Bu gezilerde yeme içme olmazsa olmaz bir neden olarak görülüyor” dedi. Deniz kum güneşin artık tek neden olmadığını ifade eden Demirer, “Bu amaçla gelen turistin ülkeye ne kattığını tartışabiliriz. Buna karşın gustosu yüksek, harcaması yüksek bir turistin ne kattığı da ortadadır” dedi. Gastronomi turizmini sosyo kültürel anlamda önemsediklerini kaydeden Demirer, “İstanbul’u New York, Londra ve Paris gibi bir gastronomi merkezi yapmak istiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN LEZZET HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ”

“Ege’yi, Güneydoğu Anadolu’yu, Antep’i, Karadeniz’i hedefliyoruz” dedi. Demirer, protokolün ilk ayağı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türk Hava Yolları ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin de desteğiyle Türkiye’nin Lezzet Haritası’nı Lezzet Noktaları ile birlikte hazırlayacaklarını kaydetti.

Projenin bir diğer ayağında İstanbul’da bir pazar yeri kurmayı da istediklerini söyleyen Demirer, şu bilgileri sözlerine ekledi: “Pazar yeri ile kastettiğim açık alan süper market olarak düşünelim. İstanbul’un iyi bir lokasyonunda hayata geçirmeyi istiyoruz. Yerel lezzetleri kuvvetli ülkeler bunu çoktan başardılar. Biz neden yapmayalım diyoruz.”

3

ULUSOY: “YAMALI BOHÇA TANITIMI YAPMAK İSTEMİYORUZ”

“Gelen ziyaretçinin parası cebinde kalmasın, harcasın istiyoruz” diyerek sözlerine başlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, Türkiye’nin lezzet duraklarının unutulduğuna vurgu yaparak, “Antep Mardin, Hatay’ın kendine özgü mutfakları var. Onları yeniden canlandırmak istiyoruz” diye konuştu. Yamalı bohça misali tanıtım yapmak istemediklerini kaydeden Ulusoy, TURYİD ile beraber çalışmaları gelen ziyaretçilerin paralarını almak, ürünü iyi sunmak, Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtmak üzerine kurduklarını ifade etti.

1

PASİNLİ: “2016’DA YEMEKLE SANATI BULUŞTURACAĞIZ”

TURYİD Başkan Yardımcısı ve Soul Group Kurucu Ortağı Aslı Pasinli yaptığı konuşmada, TÜRSAB ile birlikte 2016 yılında hayata geçirilecek ikinci projeden bahsetti. “Ben bu sanatı yerim” isimli Food Art Festivali ile ilgili bilgiler paylaşan Pasinli, şunları söyledi: “Şubatta yemekle sanatı buluşturmayı amaçlıyoruz. Amacımız, turizmde çeşitliliği arttırmak olacak tabii ki. 1 hafta boyunca yemekleri restoranlarımızda sunacağız. Uluslar arası boyuta taşımayı amaçladığımız bu festival her yıl düzenlensin istiyoruz.”

5

 BOZTEPE: “BİR HAYALLE YOLA ÇIKTIK, BUGÜN BURADAYIZ”

Gastronomi Turizmi Komitesi Başkanı Gürkan Boztepe, “Biz bir hayalle yola çıktık. Bugün buradayız” diye sözlerine başladı. Önümüzdeki dönemde 12 ay boyunca açık Türk damak tadını gösterebilecekleri bir mekan açmayı planladıklarını belirten Boztepe konuşmasında, işbirliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilecek Lezzet Haritası çalışmasının da önemine vurgu yaptı.

2

CİZRELİ: “BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR”

TURYİD Başkan Yardımcısı ve Big Chefs restoranlarının kurucusu Gamze Cizreli, Türkiye’nin kalitesi yüksek restoranlara sahip olmasına karşın yabancı turistlerden yeterince ilgi göremediğini belirterek, “Birlikten kuvvet doğar. TURYİD restoranları olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. “Kalitemiz ve hizmet standartlarımızla yüzünüzü kara çıkarmayacağız” diyen Cizreli bunun taahhüdünü verdiklerini de sözlerine ekledi.

7

ÖZTUNÇ: “POTANSİYELİMİZİ YETERİNCE DEĞERLENDİREMİYORUZ”

TURYİD Başkan Yardımcısı Faik Öztunç ise, Türkiye’nin ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu hatırlatarak, 50 milyon turist 50 milyar dolar geliri hedefine koyan İstanbul için turizm çeşitliliğinin önemine dikkat çekti. “Gurme turizmi ve Türk mutfağı önde geliyor. Bu potansiyele fazlasıyla sahip olduğumuz halde bunu hala yapamıyoruz” diyen Öztunç, sahip olunan bu değerlerin turizm gelirine ciddi bir katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

 

PROTOKOL NELERİ KAPSIYOR?

İşbirliği protokolü detayında ilk etapta İstanbul Lezzet Durakları Haritası ve “Ben bu Sanatı Yerim” temalı “Food Art Festival” organizasyonunda ortaklaşa hareket edecekleri belirten TURYİD-TÜRSAB, Türkiye’nin değerli mutfak kültürünü dünyaya tanıtacak. Söz konusu Lezzet Durakları Haritası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkıları ile THY’nin bir kısım dış hatları seferlerinde, TUROB üyesi otellerde, TÜRSAB’a bağlı müzelerde ve TURYİD üyesi restoranlarda sürekli olarak turistlere ulaştırılması hedefleniyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir