TUROYD Başkanı Ali Can Aksu’dan STK hükümranlığına tepki

Bazı STK’ların “Turizmin en büyük aktörü benim” çatışmasının sektörü daha büyük tahribatlara sürüklediğini ileri süren TUROYD – Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Can Aksu, “Her kafadan farklı seslerin geldiği darmadağın turizm olgusunu yeniden dizayn etmemiz gerekiyor.” dedi.

Ali Can Aksu’nun “Türk Turizm Yapısının Yeniden Dizayn Edilmesi Gerekiyor” başlığıyla kamuoyunun dikkatine sunduğu yazının ayrıntıları şöyle:

“Dünyada değişen turizm talebine uygun büyük bir potansiyele sahip bulunan Türkiye, artık sıradan bir turizm destinasyonu olmaktan çıkıp, daha da güçlenen turizm ürün çeşitliliği ile dünya turizm arenasına daha etkili çıkması gerekiyor.

1990’lardan günümüze geldiğimiz şu noktada, ülke turizm politikaları adına yapılan çalışmaların çoğunun deneme yanılma yolu, sektörel inisiyatif, siyasal inisiyatif, hızlı ekonomik beklentiler, dayanaksız gelişigüzel teşvikler ile tüm denge unsurlarının bozulduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.

Ülke turizm yatırım politikasından tanıtım politikasına turizm operasyonel stratejilerden uzak, her kafadan farklı seslerin geldiği darmadağın turizm olgusunu yeniden dizayn etmemiz gerekiyor.

Sektörel bazda devletin bürokratik yapısının yanında güçlü aktörler ve STK’ların varlığı gözardı edilemeyecek kadar etkilidir.

Bazı STK’lar kendilerini gücün sembolü addetmişler 

Siyaseten bakanlıklarda liyakatsizliğin önde olduğu dönemlerde bazı turizm STK’ları devlet bürokrasisinin önüne geçmiş olumlu çalışmalarının yanında, bazen ülke turizmini çıkmaza sokabilecek kanun ve dayanaklar ile kendilerini gücün sembolü ve turizmin aktörleri olarak addetmişlerdir.

Ülke turizm politikaları üretmek yerine kuruluşlarına güç sağlayan STK’ların yanlış hamleleri ve liyakatsiz yönetimlerin göz yumması ile bugüne kadar gelinen noktada Türk turizm yörüngesinin hep aşağı gittiğini ve toparlanamaz bir hal aldığını görebiliyoruz.

Turizmde dar ürün yelpazesi, her şey dahil sistem, çarpık yapılaşma, yanlış tanıtım politikası ülkemizi ucuz ve sürdürülemez turizm noktasına getirmiştir.

Türk turizminin geçmiş dönemleri ve hala devam eden bazı STK’ların “Turizmin en büyük aktörü benim” çatışması daha büyük tahribatlara yol açmaya devam ediyor.

Gelinen süreçte devletin turizm yönetiminde liyakat esası ortaya koyduğunda ise, STK hükümranlığının sona ereceği korkusu ile bazı sektör öncülerinin paniklediğini gözlemleyebiliyoruz.

30 yıl önceki politikalarla geleceğimizi tasarlayamayız 

Aslında sorun basit, sektör tüm bileşenleri ile kendini yeniden dizayn etmek zorunda. Çünkü 30 yıl önceki politikalarla geleceğimizi tasarlayamayız.

Türk turizm geleceğini tasarlamak ve günü kurtarma telaşından kurtulmak adına;

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm yatırımcıları, seyahat acenteleri, turizm yöneticileri, rehberler, taşımacılar, tedarikçiler, akademisyenler, yerel yönetimler vs. tüm aktörlerin samimiyetle geçmişte yaşanan hatalarla yüzleşerek, “en büyük benim” yerine, bütüncül ortak dil anlayışı ile çalışma yürütmesi gerekiyor.

Ülkemizin bu eşsiz potansiyelini, sürdürülebilirlik özelliğini göz ardı etmeden, turizmin hizmetine taşıyabilmek, ciddi, bilinçli ve bilimsel çalışma ve planlamayı gerekli kılmaktadır. Ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel gelişmelerin izlenmesi, dış dünya ile verimli ilişkiler, turizm varlıklarının rasyonel kullanımı ve turizm gelirlerinin artması ancak turizmde etkin bir planlama ile sağlanabilir.

Ülkemizde TGA- Turizm Geliştirme Ajansı adımı, tanıtma politikası adına çok olumlu, güçlü ve radikal bir karar olmuştur. Karşı çıkmak yerine, iyi kullanmayı ve olumlu sonuçlar almayı deneyebiliriz.

Son olarak yukarıda bahsettiğim turizm aktörlerinin arasında en önemli yerde yer alması gerekirken maalesef yıllarca ihmal edilen sektörün kaptanları “turizm yöneticileri”nin öyle bir masa etrafında olmaması, yok sayılmasının akılla ve izanla bağdaşır yanı yok.

Sermaye Bilgiyi Değil, Bilgi Sermayeyi İyi Yönetir!..”

#alicanaksu #turoyd #turizmotelyöneticileriderneği #turizm #türkiyeturizm

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir