Yeni normale geçişte turizmdeki son gelişmeleri konuştular…

TÜRSAB TV’de yayınlanan ve Bilgi Teknolojileri, Medya ve İletişim Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış programı, bu hafta da sektörün nabzını tutmaya devam etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İRO Başkanı Sedat Bornovalı, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, I-MICE Başkanı-TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt ve VOA Londra Muhabiri Barış Çimen’in konuk olduğu programda koronavirüs salgınıyla ilgili turizm sektöründe yaşanan son gelişmeler masaya yatırıldı.Alinur Aktaş: “Turizm için para harcamaktan kaçınmayız”

Turizme Global Bakış programının ilk konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu. TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya’nın büyükelçilerin katılımıyla Bursa’da düzenlendiği tanıtım gezisinin önemine dikkat çeken Alinur Aktaş, turizm açısından çok sayıda değere ev sahipliği yapan şehrin, uluslararası arenada tanınırlığına ciddi anlamda katkısı olduğunu belirtti. Kaplıcaları, doğası, tarihi, yeşili ve tesisleriyle Bursa’nın ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Aktaş, Güney Kore’yi hedef pazar olarak belirlediklerini anlattı. Aktaş, “Güney Kore’deki sosyal medya fenomenlerini şehrimizde ağırlayarak, tanıtım gerçekleştirdik. 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de 31 milyon kişi tatil için yurt dışına çıkıyor. Bursa; kültürü, tarihi ve doğası ile onlar için cazibe merkezi konumunda. Golf sporuna meraklı oldukları için Bursa’ya golf tesisi kazandırmak için çalışıyoruz. Şehrimiz sağlık turizmi açısından da ciddi yol almış durumda. Bu sürecin ardından da şehrimizi ve ülkemizi tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. En önem verdiğimiz konulardan biri de turizm. Bu konu ile ilgili para harcamaktan kaçınmayacağımızı da belirtmek isterim” dedi.Sedat Bornovalı: “Rehberlerin %20’si destek kredisine başvurdu”

Seyahat acentalarının en önemli paydaşlarından biri olan rehberler adına İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı, Turizme Global Bakış programına konuk oldu. Rehberlerin ve seyahat acentalarının aynı gemide olduğunun altını çizen Bornovalı, salgın sonrası hızlı bir çıkış yaşamayı umduklarını belirtti. Rehberlere, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamu bankaları destekli kredi imkanı tanındığını söyleyen Bornovalı; “Başvurular önce bize ulaştı. Başvuruyla ilgili geçimini rehberlikten sağladığına dair formalitelere uygunluğunu kontrol ettik. Dün itibarıyla başvurular sona erdi. Rehberlerin yüzde yirmisi kredi başvurusu yaptı” dedi. Salgın sonrası ilk olarak iç turizmin toparlanmasını beklediklerini söyleyen İRO Başkanı Bornovalı, “Bir şekilde kendi ülkemizden uzak kaldık. Döndüğümüzde yeniden gezmek isteyeceğiz. İnsanlar kurallar çerçevesinde kentlerine, yaşadıkları yerlere dönmek isteyecektir. Toparlanma süreci yerli turizmle başlayacak” sözleriyle öngörüsünü paylaştı.Deniz Atabay: “İngilizler Türkiye’den ve Didim’den vazgeçmeyecek”

İngilizlerin ev alarak yerleştikleri Türkiye’nin gözde tatil merkezlerinden Didim’in Belediye Başkanı Deniz Atabay, salgının bölgede çok etkili olmadığını belirtti. “Birkaç pozitif vakamız oldu onlar da iyileştiler. Can kaybımız yok. Kışın burada yaşayan İngilizler de ülkelerine dönmedi. İngiltere’dekilerle konuştuğumuzda Türkiye’den ve Didim’den vazgeçmediklerini anlıyoruz. Bu küresel bir sorun ve herkes bunun farkında” dedi. Turizmin yeni normale göre yeniden şekilleneceğini belirten Didim Belediye Başkanı Atabay, “Ümidimiz salgının bir an önce bitmesi. Turizmdeki yeni düzenin nasıl şekilleneceğini bizzat tüketici eğilimleri şekillendirecek gibi görünüyor. Turizm piyasasının yeniden oluşması zaman alacak gibi görünüyor. Mayıs ayında düzenlemeyi planladığımız Vegan Festivali’ni bu yıl yapamıyoruz. Vegan Festivali’ni 2021 yılında yapacağız. Özenle hazırladığımız festivalimiz ertelendiği için üzgünüz ama önceliğimiz sağlık ve insanların can güvenliği. Didim’e yönelik mega turizm projesi var. Gelecek flu görünüyor olsa da bunlar yine hayata geçecektir. Ancak bu projede yer alan balık ürünleri çiftlikleri Didim’in doğasını bozacağı için yapılmasını istemiyoruz. Bu konuda sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.Ali Onaran: “Satılan turların %50’sini iade ettik”

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise seyahat acentaları ve tur operatörlerinin süreç boyunca yaşadığı sorunlarını anlattı. “Turizm, dünyada en büyük zararı gören sektörlerin başında geliyor. Hiçbirimizin tahmin etmediği dönemi yaşıyoruz. Bugün de önümüzü göremiyoruz, öngörüde bulunmak gerçekten çok zor. Süreci takip ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikle iç pazarda araba mesafesinde yakın destinasyonlar açılacak gibi görünüyor. Biz de küçük oteller, farklı kısa ve özel tur paketleri üzerinde çalışıyoruz. Her şey dahil sisteminin biteceğini sanmıyorum. 2020 deneyerek geçecek gibi görünüyor. Misafirlerden gelen taleplere göre ürünler çıkaracağız. Outgoing’te ise Yunanistan Adaları ön plana çıkabilir gibi görünüyor. İtalya ve İspanya en kötüyü yaşadı. Bu ülkelerde hijyene azami dikkat olacağı için buralara gitmek de mantıklı olabilir. Ancak yurt dışı için zamana ihtiyaç var” dedi. Sektörde yaşanılan en büyük sıkıntının tur iptalleri ve geri ödemelerle ilgili olduğuna dikkat çeken Ali Onaran, satılan turların yüzde 50’sini ötelemeyi başardık, diğer yüzde 50 ise iptal ve ücret iadesi istedi. Bu sorunlarla ilgili Bakanımız bizi tam anlayamadı. Birçok Avrupa ülkesi bunu bir kararname ile destekledi. Zorlanıyoruz, bu bir gerçek. Dünyanın en büyük bankası da olsanız ve bir ay içinde bütün mudiler parayı istese veremezsiniz. Krediler konusunda hiçbir özel bankanın kolaylık gösterdiğini görmedim. Müşteriye parasını ödemek için faizle kredi kullanmak durumunda kalıyorsunuz” sözleriyle seyahat acentalarının yaşadığı sıkıntıyı özetledi.Hüseyin Kurt: “4 gün süren webinar ile sektör sorunlarını ele aldık”

I-MICE Başkanı ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt, düzenledikleri webinar ile ilgili bilgi verdi. I-MICE öncülüğünde 4 gün boyunca MICE sektörü profesyonelleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, seyahat acentaları, tur operatörleri, catering firmaları gibi sektör paydaşlarıyla birlikte yaşadıkları sorunları ve yapılması gerekenleri masaya yatırdıklarını söyledi. TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya tarafından açılışı yapılan web seminerindeki 17 oturuma 2 binin üzerinde katılım sağlandığına dikkat çeken Kurt, salgın ile ilgili firmaların aldıkları tedbirleri, pandemi kaynaklı sorunları, devletin sağladığı desteklerden ne derece faydalandıkları konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Web seminerinin akademisyenler tarafından rapor haline getirileceğini söyleyen Hüseyin Kurt, önümüzdeki günlerde webinar buluşmalarının artacağını öngördüklerini söyledi. Açıklanan destek paketlerinden faydalanamadıklarının altını çizen Hüseyin Kurt, “Turizm sektörü bankalar tarafında riskli gösterildiği için kredilerden faydalanamıyor, sektörümüzün en az 7 ay desteklenmesi gerekiyor” sözleriyle seyahat acentalarının yaşadığı sorunlara vurgu yaptı.İngiltere’de yaşanan gelişmeleri VOA Londra Muhabiri Barış Çimen aktardı          

İngiltere’de 30 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Voice Of America Muhabiri Barış Çimen, “Salgın ciddiye alınmadığı için İngiltere, Ortaçağ’a geri döndü” dedi. “Virüsün merkezi Avrupa ve hala gidişat çok iyi görünmüyor” diyen Barış Çimen, İngiliz basınında turizmle ilgili Türkiye’de alınan önlemlerin yakından takip edildiğini ve Türkiye’deki otellerde uygulanacak sertifika uygulamasının geniş yer aldığını aktardı.

#türkiyeseyahatacentalarıbirliği #türsab #türsabtv #turizmeglobalbakış #turizm #seyahat #yeninormal #koronavirüs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir