Electrolux , “Yetkili İş Ortakları” ile Sapanca’da buluştu

Türkiye’de 25 yıldır hizmet veren Electrolux Profesyonel Türkiye, NG Sapanca Hotel’de gerçekleşen Yetkili İş Ortakları Toplantısı’nda Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Alberto Zanata ve Bölge Başkan Yardımcısı Thomas Pfeiffer’ı da ağırladı.

Electrolux Profesyonel Türkiye Yetkili İş Ortakları Toplantısı” 7-9 Kasım 2013 tarihlerinde NG Sapanca Hotel’de gerçekleşti. Türkiye’de 25 yıldır hizmet veren Electrolux Profesyonel Türkiye İş Ortakları Toplantısı’na Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Alberto Zanata, Bölge Başkan Yardımcısı Thomas Pfeiffer, Electrolux Profesyonel Türkiye Ülke Müdürü Semih Orcan’ın yanı sıra Electrolux Profesyonel’in yurt dışından gelen kategori ve ürün müdürleri de katıldı.

250 BAYİYE YENİ ÜRÜNLER TANITILDI

Türkiye’nin tüm bölgelerinden 250 bayi ve servisin katıldığı toplantıda Electrolux Profesyonel’in yeni ürünleri tanıtıldı. air-o-steam Touchline Kombi Fırınlar, air-o-convect Touchline Fırınlar, yeni green&clean Giyotin tip Bulaşık Makineleri, ecostore Buzdolapları, thermaline Made-to-Measure ve Prothermetic Pişirme Grupları, XP 700&900 Pişirme Serileri, Dinamik Hazırlık Ekipmanlarından; BE5&BE8 Mikserler, yeni TRS sebze kesme makinesi ve bıçakları, Cutter Mikser ve Bermixerler; Çamaşırhane Grubu’ndan da yeni 5000 Serisi yıkama ve kurutma makineleri tanıtıldı.

 ORKESTRADA BU DEFA CEO’LAR VARDI

Toplantı sonrası gerçekleşen Gala Gecesi’nde Seda Üren sahne alırken, Electrolux Profesyonel’in Türk ve yabancı CEO’ları geceye damgasını vurdu. Gecenin finalinde Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Alberto Zanata, Bölge Başkan Yardımcısı Thomas Pfeiffer ve Ülke Müdürü Semih Orcan, orkestranın yerine geçerek konuklara sürpriz yaptı. Başkan Zanata davul, Pfeiffer elektrogitar çalarken Orcan ise, baterinin başına geçip tüm hünerlerini gösterdi. Bu sürpriz karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen sanatçı Seda Üren de CEO’lardan oluşan orkestraya şarkılarıyla eşlik etti. Firmanın iş ortakları ve çalışanları da CEO’larının yaptığı müzikle oynayıp eğlencenin tadını çıkardılar.

2013’ÜN EN İYİLERİNE ÖDÜL

Gala Gecesi’nde, farklı kategorilerde 2013 yılının en başarılı Electrolux İş Ortakları’na hediyeleri verildi. Electrolux İş Ortakları Toplantısı’na katılan tüm firmalara plaketleri dağıtıldı. Ayrıca, tüm katılımcılara Electrolux Beyaz Eşya Grubu’ndan küçük ev aletleri hediye edildi. Toplantının son gününde, tüm katılımcılar Ritm Worshop’una katılarak “Ruhun Gıdası Müzik ile” keyifli saatler geçirdiler. Öğle yemeğinde ise barbekü partisi eşliğinde günlerini noktaladılar.

 Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Başkanı Alberto Zanata: “Türkiye’de şimdilik yeni bir yatırım planımız yok”

Toplantı sonrası bir araya geldiğimiz Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Alberto Zanata ile Electrolux Profesyonel’in Türkiye ve dünyadaki faaliyetleri, hedefleri, yeni ürün ve yatırım planları üzerine konuştuk. 2013 yılı sonuçlarından memnun olduklarını belirten Zanata, Türkiye’nin bu yıl içinde çok iyi bir çıkış yakaladığını ancak pazarda şimdilik bir üretim yapma hedeflerinin olmadığını söyledi. İşte Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Alberto Zanata’nın sorularımıza yanıtları;

Electrolux Profesyonel’in pazardaki yeri ve 2013 yılı performansı üzerine neler söylemek istersiniz?

2013 yılı Avrupa pazarının, yani batı pazarının düşüşüne tanık olduğumuz bir yıl oldu. Ama bu yıl boyunca yeni pazarlara yatırımlar yaptık. Özellikle de ticari restoran zincirleri gibi, ticari pazarlardaki Electrolux Profesyonel Dünya Başkanı Başkanı Alberto Zanata: “Türkiye’de şimdilik yeni bir yatırım planımız yok” 90 hotel restaurant & hi-tech etkinlik İrfan Saygınar Alessandro Mussato Ali Sözmen Bülent Sevinçel Aybars Şendur ürünlerle yaptık bunu. Bu güçlü bir şekilde büyüyen bir pazar. Ben sonuçlardan gayet memnunum, çünkü coğrafi pazarları değiştirmeyi başarmış bulunuyoruz. Türkiye, Kuzey Amerika ve özellikle de Rusya’da büyük ölçüde büyüme görüyoruz.

Electrolux Profesyonel Türkiye’nin cirosal büyüklüğünü bulunduğunuz diğer ülkelerle nasıl kıyaslarsınız?

Türkiye’de üretim yapmak gibi bir düşünceniz var mı? Electrolux Profesyonel Türkiye, bu yıl oldukça iyi bir çıkış yakaladı. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda genel sıralamada üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz.

Diğer sorunuza gelince, Türkiye üretim yapmak için çok ideal bir ülke. Bu mümkün…. Burası becerinin, sağlam altyapının ve rekabet dolu bir ortamın var olduğu bir ülke. Dolayısıyla her şey mümkün, ama şu aşamada yerel olarak üretim yapma ihtiyacımız bulunmuyor, çünkü Avrupa’da gayet etkin çalışan fabrikalarımız var. Yani ihtimaller çok yüksek değil, ama burasının çok çabuk büyümekte olduğundan hiç kuşkum yok ve Türkiye’deki rekabet de gerçekten fazlasıyla agresif. Yerel rakipler gayet agresif çalışıyorlar ve onlar da büyüyor. Dolayısıyla şu anda öyle bir projemiz yok, ama öyle bir ihtimali de dışlayamam.

Üretim teknolojilerinizi etkin ve ayrıcalıklı kılan özellikleri nelerdir?

Öncelikli olarak şunu belirtmeliyim ki, Electrolux, farklı alanlarda ürün tasarlayan tek şirket, yani hem mutfak için, hem de çamaşırhane alanları için. Rakiplerimizin çoğu tek alana yönelmiş durumda. Sıcak ya da soğuk, ıslak ya da kuru. Bizim geliştirdiğimiz ürünler hem ısı için hem soğuk için hem ıslak bölüm için hem kuru bölüm için hem yıkama alanları için. Ama biz işimizde uzmanız, dolayısıyla müşteriye tek bir ürün değil de, bütün bir sistem sunabiliyoruz. Müşteri, mesela, sadece mutfak kurmak istiyor ve bunu yapmak için de buzdolabına ihtiyacı var. Ancak sadece buzdolabına sahip olması yetmiyor. Buzdolabının yanında pişirme yapmak için fırına, sebzeleri doğramak için hazırlık ekipmanlarına, dondurmak için derin dondurucuya ve buzlukta ‘saklamak’ için üretilmiş özel bölmeye de ihtiyacı var. Electrolux tüm bu ürünler için bir sistem sunabiliyor; bu sistem de başka bir rakibin sunduğu sistem parçasıyla karşılaştırılamıyor bile.

Ar-Ge’ye ne oranda yatırım yapıyorsunuz, ne tür stratejiler izliyorsunuz?

Araştırma ve Geliştirme bu sektörde bizim için çok önemli. Biz net satışlarımızın %3-6’lık bir kısmını Ar-Ge’ye yatırım yapmak için kullanıyoruz. Bu yıl satışlarımızın % 34’lük bir kısmı çamaşırhane ürünlerinde oldu; yeni ürünleri piyasaya sunduk. Mutfak sektörü alanındaki satışlarımızın %50’si tamamıyla yeni ürünler sayesinde gerçekleşti. 2015 yılına geldiğimizde çamaşırhane ürün yelpazesinin tamamı yenilenecek ve mutfak sektöründe de ürünlerin %70-80’i bütünüyle yenilenecek. Biz yeniliği, pazarda sunulanlar arasından sıyrılmanın yolu olarak görüyoruz.

Yeni çamaşırhane makinelerinizden L5000 hakkında da kısa bilgi verebilir misiniz?

L5000 serisinin lansmanına yeni başladık. Profesyonel çamaşırhaneler için ideal cihazlar. Önümüzdeki aylarda avantajlı ürünlerimizi Türkiye pazarına daha etkin bir şekilde lanse etmeyi planlıyoruz.

Türkiye’deki endüstriyel mutfak sektörünü ve lokal üreticiler hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de de çok başarılı yerli üreticilerin olduğunu ve kaliteli ürünler ürettiklerini biliyoruz. Bu açıdan lokal üreticileri başarılı buluyorum. Yurt dışına ihracat yapan yerel üreticiler var. Üretimde rekabet ve kalite önemlidir. Böyle olduğunda biz de daha iyi ürünler üretmek için çalışmaya devam ediyor ve rehavete kapılmıyoruz.

Türk gastronomisi ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

New York, Tokyo, İstanbul ve Dubai gastronomi açısından dünyanın önde gelen şehirlerinden. Türkiye’nin gastronomi alanında hızlı bir büyüme içinde olduğunu düşünüyorum. İstanbul, uluslararası bir yer ve dolayısıyla farklı kültürlerle bir bağ var bu şehirde. Bu da burada farklı ihtiyaçların var olduğu anlamına geliyor. İstanbul’da açılan çeşitli zincirlere bir bakın. En lüks zincirler burada bulunuyor. Ve birden fazla şubeyle, birden fazla lokasyonla İstanbul’dalar. Bu büyüyen bir şehir, büyüyen bir ülke ve geleceği de çok parlak. Bundan eminim. Büyük şirketlerle dolu olan, büyüyen bir sanayi. Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi keşfetti. Gelişmenin ilerleyen dönemlerde artarak devam edeceği görüşündeyim.

Türk mutfağı sizin için neyi ifade ediyor? Türk yemeklerini beğeniyor musunuz?

Türk mutfağını çok beğeniyorum. Arap ve Avrupa mutfağı karışımı özel bir mutfağa sahip olduğunuzu düşünüyorum. Özellikle yemeklerinizde kullandığınız acı tatlar çok hoş. Anadolu Yakası’nda iyi bir balık restoranına gitmiştim, çok da memnun kalmıştım. Mısır Çarşısı’nın atmosferi de cezbediciydi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir